15. jun
FRAVÆR. Elevrådsleder ved Eidsvoll videregående skole, Siri Andrine Løypestrand Bakken, mener at den nye fræværsreglen i videregåend
 
Uenighet om fravær i videregående
EIDSVOLL. Mens elevrådsleder ved EVS, Siri Andrine Bakken, mener at den nye fraværsgrensa ikke tjener sin hensikt, er assisterende rektor, Odd Cato Rynning, av en annen oppfatning.

Publisert: 14.mar.2017 09:07
Oppdatert: 14.mar.2017 10:35

– Hva var det jeg sa, sier Siri Andrine Bakken, og viser til Hedmark fylke hvor nye tall viser at det er nær en dobling av elever som ikke får karakter i ett eller flere fag.

– Slik er det ikke i ved Eidsvoll videregående skole, påpeker Rynning.

IKKE OVERRASKET

– Jeg er ikke overrasket over tallene fra Hedmark. Det skrives mye om fraværsgrensen, men ikke noe om motivasjonen til elevene. Denne grensen kan påvirke motivasjonen, som nå er på veg ned, sier Bakken blant annet.

Hun mener kunnskapsministeren heller burde startet med å arbeide med motivasjonen til elevene framfor å sette et rigid tak på fravær.

– Han burde heller ha stilt seg spørsmål om hvorfor det blir fravær og hva det skyldes, mener eleverådslederen.

TILBAKEVISER

Rynning på sin side tilbakeviser at fraværet er på veg opp igjen etter at den nye fraværsgrensen på 10 prosent i hvert fag ble innført.

– Så langt i 1. termin har vi rundt 40 prosent mindre udokumentert fravær enn i ved samme periode i fjor. Elevene er blitt bevisste rundt sitt eget fravær og stiller med gyldig dokumentasjon, og årsaken er de nye fraværsreglene, sier Rynning.

– I Hedmark er det registrert en dobling av elevene som ikke vil få karakter i ett eller flere fag. Er det ikke slik ved EVS?

– Oslo har en helt annen oppfatning enn Hedmark. Tallene våre så langt tilsier ikke det samme som Hedmark, men noe bomastisk kan vi ikke si før skoleåret er omme. De må virke over lenger tid før vi kan evaluere. Ett er imidertid sikkert: elevene har fått et mer aktivt og bevisst forhold til sitt eget fravær, påpeker Rynning.

REDUSERT FRAVÆR i AKERSHUS

– Sammenligningen mellom de to siste skoleårene, viser at dagsfraværet er redusert med 32,5 prosent, mens timefraværet er redusert med 33,6 prosent. Intensjonen med innføring av en sentral fraværsgrense, var å øke elevenes tilstedeværelse på skolen og redusere skulk. Skolene opplever i langt større grad at elevene er tilstede. Det er fylkesdirektøren svært fornøyd med, sier seksjonsleder Johnny Holm i avdeling for videregående opplæring i Akershus fylkeskommune.

Holm viser til en statistikk som viser at fraværet i snitt per elev har sunket fra 4 fraværsdager og 11 fraværstimer første halvår 2015/2016 til henholdsvis 2,7 og 7,3 første halvår 2016/2017.

LESERBREV FRA ELEVRÅDSLEDEREN: - Jeg får så lyst til si «hva var det jeg sa?»

LES OGSÅ: - Vi har fått kontroll på skulkingen i skolen, sier rektor

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no