20. jun
POSTLISTE. Ullensaker kommune har skannet dokumentene i postlista slik at de er tilgjengelige for pressen og publikum. De andre Øvre Romerike-kommunene sier de ikke har kapasitet til dette.
 
Ullensaker eneste med dokumenter på nett
ØVRE ROMERIKE. I Ullensaker ligger alle dokumentene i postlista tilgjengelig på kommunens hjemmeside. De andre kommunene mener det krever for mye arbeid.

Publisert: 06.mar.2017 14:06
Oppdatert: 07.mar.2017 06:40

Kommunene er pålagt å føre en offentlig postliste hvor alle utgående og inngående dokumenter, brev og annen korrespondanse blir ført opp. Ullensaker yter ekstraservice ved å skanne dokumentene og legge dem ut på nettet.

Må kontakte kommunen

I Eidsvoll, Nannestad og Hurdal legges postlista ut med dato, saksnummer og en dokumenttittel som henviser til hva saken dreier seg om. Ut fra det må man ta kontakt med kommunen og be den oversende dokumentet på mail.

– Hvorfor gjør dere det så vanskelig for folk å hente ut dokumenter fra postlista, fagleder på arkivet i Eidsvoll kommune, Nina Haugen?

– Det er ikke noe krav om at vi skal legge ut skannede dokumenter på nettet. Derfor har vi valgt å ikke gjøre det. Vi har ikke de ressursene som kreves for å kontrollere at sensitive opplysninger ikke blir liggende åpne for offentligheten. Det er mye arbeid å kvalitetssikre dette. Når det er sagt, er det en arkivgruppe i ØRU som jobber for lettere å tilgjengeliggjøre dokumentene enn hva som nå er tilfellet, sier Haugen.

Arkivgruppene i kommunene på Øvre Romerike har jevnlige møter, og EUB får like svar når vi kontakter Hurdal og Nannestad.

Grethe Bekkedal Skrebergene, fagansvarlig i Nannestad kommune, opplyser også at det er mangel på ressurser til kvalitetssikring av sensitive dokumenter, og det samme sier Kari Harrydotter i Hurdal.

– Dette er ikke noe vi er pålagt, og dessuten er Hurdal en liten, gjennomsiktig kommune hvor vi må være ekstra forsiktige for at folk ikke skal bli gjenkjent. Et dokument som ifølge lovverket ikke er unntatt offentlighet, kan gjøre skade. Vi tar alltid er vurdering når noen ber om å få et dokument.

PUBLIKUMSSERVICE

– Hvorfor har Ullensaker postliste med dokumenter publisert direkte på nett, avdelingsleder Margrethe Meyer Bratt?

– Det skal være enkelt å være innbygger i Ullensaker. Utformingen og oppsettet av arkivsystemet vårt gir oss denne muligheten. Ullensaker kommune er opptatt av åpenhet og publiserer derfor dokumenter som ikke er unntatt offentligheten på nett . Det har vi gjort siden 2012.

- Hva krever dette av ressurser?

– Vi bruker omtrent en og en halv time på kontroll og kvalitetssikring hver dag på dokumentsenteret. Den enkelte saksbehandler har med dette fått redusert tidsbruk ved behandling av innsynsbegjæringer, som er alternativet. Med dette systemet slipper den som ber om innsyn å vente på behandling. Enkelt for kommunen og enkelt for innbyggeren.

  

LES OGSÅ: - Jeg tror nok jeg har klart å tilføre noe energi. Det kan hende jeg kan ta æren for det

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no