17. aug
JUBLER: Ordfører Tom Staahle jubler over plasseringen i NHOs NM, og understreker at han er ambisiøs på vegne av kommunen. - Ullensaker skal ligge i toppen, sier han.
 
Ullensaker er beste kommune til næring
Ifølge NHO er Ullensaker er den beste kommunen på Romerike å drive næring i.

Publisert: 09.aug.2017 21:00
Oppdatert: 10.aug.2017 09:33

– For å komme på pallen neste år, må Ullensaker få ned sykefravær og antall ledige. De har også få innbyggere med teknisk naturvitenskapelig utdanning, sier regiondirektør Nina Solli i NHO i en pressemelding.

attraktivt

NHOs kommune-NM måler kommuners og regioners vekstkraft og attraktivitet i fem kategorier som er særlig viktig for bedrifter.

HUSKER DU DENNE: Har aldri angret på Ullensaker

– Skal vi lykkes med å styrke og utvikle velferdssamfunnet, må vi skape flere jobber over hele landet. Da må kommuner og næringsliv lykkes med sine satsinger, påpeker Solli.

Ullensaker er best på Romerike og nummer to i Akershus. Nasjonalt tar de fjerdeplassen, mot ellevteplass i fjor. Eidsvoll er nummer 59 - mye bedre enn i 2016.

– Ullensaker har mange sysselsatte i privat sektor og stabil befolkningsvekst. De har en del innpendling fra omkringliggende kommuner, og har framgang på flere variabler, sier Solli.

NHO peker spesielt på at:

  • Ullensaker går forbi Asker særlig på grunn av stor befolkningsvekst og god alderssammensetning.
  • Kommunen tiltrekker seg unge som vil etablere seg.
  • Kommuneøkonomien er god med høyere inntekter enn landsgjennomsnittet.
  • Ullensaker har ikke eiendomsskatt, og relativt lave administrasjonsutgifter per innbygger med 2809 kroner. Det er nest lavest i Akershus.

TRENGER FAGBREV

– Ingen av de to skårer fullt så bra på innbyggernes kompetanse. Særlig er det mangel på folk med teknisk naturvitenskapelig utdanning. I Eidsvoll er det også mangel på folk med fagbrev. Det trenger bedriftene, sier Solli.

LES OGSÅ: Alle vil ha lærlinger

Eidsvoll har et lavere inntektsnivå enn i resten av Akershus. Kommunen har middels andel privat sysselsetting, lav sysselsettingsandel, høyere sykefravær enn landsgjennomsnittet og lavere kompetanse. Det siste har kommunen til felles med flere andre kommuner på Romerike. Men befolkningsveksten er høy.

- Vi vil være i toppen

Ordfører Tom Staahle jubler over NHOs kåring.

– Vi har vært i toppen før, og falt til ellevte i fjor. Å være oppe igjen er fantastisk, sier han.

Staahle sa i fjor at Ullensaker er på pallen i 20 år med en utbygd Gardermoen Næringspark.

– Med litt drahjelp fra nasjonale myndigheter får vi den opp å gå. Det er ingen tvil om at både de politiske og administrative ambisjonene er å være i toppen, men det er superviktig å få flere arbeidsplasser. Vi er et attraktivt bosted og har alle forutsetninger for å få nye bedrifter og mennesker i årene som kommer, sier han.

– NHO setter fingeren på antall ledige og sykefravær?

– Det har jeg ingen problemer med å se. Sykefravær treffer hele landet, men er et nasjonalt politisk spørsmål å løse. Kommunen er en IA-bedrift med flere tiltak for å redusere fraværet. Bedriftene må selv ta ansvar for sitt. Skal Norge konkurrere med utlandet i framtiden, må sykefraværet ned. Denne ordføreren er uansett ambisiøs på vegne av kommunen. Vi skal være i toppen, påpeker han.

BEST IGJEN

Sola vant også i 2017, som hvert år siden 2011. Bærum er nummer to, mens Asker ble slått av Ullensaker. 16 av de 22 Akershus-kommunene går fram, og har sju av de 20 høyest rangerte kommunene.

Av 15 regioner har Oslo og Akershus mest fremgang.

Akershus er også årets vinnerfylke. Høy deltakelse i arbeidslivet er en viktig drivkraft for vekst og verdiskaping. Ledigheten i Akershus ligger under landsgjennomsnittet.

Det er netto innflytting i 19 av Akershus’ 22 kommuner.

De ti beste i Norge

Dette er de ti beste kommunene å drive næring i, ifølge NHOs kommune-NM for 2017.

1. Sola, Rogaland

2. Bærum, Akershus

3. Oslo

4. Ullensaker, Akershus

5. Asker, Akershus

6. Austevoll, Hordaland

7. Ås, Akershus

8. Trondheim, Sør-Trøndelag

9. Stavanger, Rogaland

10. Sandnes, Rogaland

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no