25. jan
HARDT PRESSET. Ullensaker kommune har ingen ledige korttidsplasser på sykehjemmene, og må gjøre om enkeltrom til dobbeltrom for å ta unna køen som har bygget seg opp de siste månedene. Rådmann Tor Arne Gangsø (innfelt) sier at langtidsplassene ikke blir berørt.
 
Ullensaker kommune: «Situasjonen er per dags dato prekær». Flere må inn på dobbeltrom.
ULLENSAKER. Det er ingen ledige korttidsplasser på sykehjemmene i Ullensaker.

Publisert: 10.okt.2016 19:36
Oppdatert: 27.jan.2017 14:38

I juni hadde Ullensaker sju såkalte overliggere på Ahus. Det er pasienter som er ferdigbehandlet på sykehuset og klare for overføring til rehabilitering på kommunale sykehjem, men som må vente på sykehuset i påvente av plass.

I juli hadde antallet økt til ni. I september var tallet 23, og tallet er økende. Ett overliggerdøgn på sykehus koster Ullensaker kommune 4505 kroner per pasient.

SITUASJONEN ER PREKÆR

I administrasjonen i Ullensaker kommune omtales situasjonen som prekær. Kommunen har sett en eskalerende utvikling de siste fem månedene der behovet for plasser har økt langt utover hva kommunen er rustet til å ta imot. Det er ingen ledige sykehjemsplasser, og køen øker i urovekkende stort tempo. Det er bestemt å kjøpe plasser fra det privatdrevne sykehjemmet på Bøn i Eidsvoll, men så langt er det bare avtalt tre plasser, og tiltaket er midlertidig.

FLERE PÅ DOBBELTROM

Administrasjonen i Ullensaker kommune har de siste ukene arbeidet fort for å løse situasjonen. Ifølge rådmann Tor Arne Gangsø blir løsningen sannsynligvis å gjøre om flere enkeltrom til dobbeltrom.

- Det vi vil gjøre er å omgjøre noen av enkeltrommene på korttidsavdelingene til dobbeltrom, sier han.

- Problemet er at sykehusene skriver ut pasienter i et veldig høyt tempo. Presset på kommunesektoren er stort, dette gjelder ikke bare Ullensaker, sier Gangsø.

ENKELTROM FOR FASTE PASIENTER

Rådmannen understreker at dem som bor på sykehjemmet fast, langtidspasientene, fortsatt vil ha enkeltrom.

- Vi kommer ikke til å gjøre noen endringer i forhold til langtidsplassene. Dette gjelder kun rehabiliteringsplassene, sier han.

Ullensaker kommune har 27 disponible korttidsplasser.

BEDRE ENN PÅ SYKEHUSET

Tor Arne Gangsø sier at alternativet er å la pasientene være på sykehuset, noe som er en dårlig løsning for alle.

- Det er ugreit for en ferdigbehandlet pasient å bli liggende i mange døgn på firemannsrom på Ahus. Da er det tross alt bedre å få komme til et dobbeltrom i kommunen og starte opptreningen, sier han.

VARSLER BUDSJETTDISKUSJON

Rådmannen varsler at sykehjemsplasser vil bli en del av budsjettdiskusjonen framover.

- Spørsmålet er om vi løser problemene ved å bygge nye sykehjem, eller om vi skal utnytte den kapasiteten vi allerede har. Det må bli en diskusjon i forbindelse med budsjettet, sier han.

LES OGSÅ: 14 måneders venteliste på behandling - ber politikerne rydde opp

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no