27. jun
KONTROLL: Ullensaker kommune innfører samtykkeplikt for å sikre at de bare bruker seriøse leverandører. Byggebransjen har vært særlig utsatt for arbeidskriminalitet, men samtykkeplikten gjelder i alle bransjer. Illustrasjonsfoto
 
Ullensaker krever orden i sysakene
Ullensaker kommune innfører samtykke-plikt i kampen mot arbeidskriminalitet.

Publisert: 05.apr.2018 11:30
Oppdatert: 04.apr.2018 14:56

Arbeidskriminalitet er med på å finansiere nasjonal og internasjonal kriminalitet. Fenomenet er en stor samfunnstrussel og ødelegger hele bransjer. For eksempel lider deler av byggenæringen under dette.

Ullensaker kommune melder nå at det skal være enkelt å sikre at de ikke bruker useriøse leverandører. Slik har det ikke vært før, men nå kan Øvre Romerike innkjøpssamarbeid (ØRIK) sammen med kommunen og andre kontrollaktører møte fysisk på arbeidssteder for å sjekke at driften tåler dagens lys.

SAMTYKKEPLIKT

– Vi innfører samtykkeplikt så vi kan hente informasjon fra kontrollører og gjennomføre tilsyn i hele kontraktsperioden. Ordningen gjør at vi kan unngå sosial dumping. Med utviklingen vi har nå er det mange oppdrag i nærmiljøet – derfor må vi ta dette ansvaret, sier ordfører Tom Staahle.

– Gjør dere dette på bakgrunn av spesifikke hendelser?

– Nei, det er mer en generell forsikring om at vi ivaretar det som har vært en nasjonal debatt. Vi er veldig bevisste på dette med tanke på innkjøpsansvaret vår, tross alt kjøper vi varer og tjenester for over 500 millioner kroner i året. Ergo er det viktig at leverandørene følger loven, sier han.

– Gjelder dette alle bransjer?

– Ja. Vi har registrert at byggebransjen har pekt seg ut med mange underleverandører, men reglene gjelder alle bransjer og det er innfallsvinkelen vår. Vi kan gå inn hos alle leverandører å sjekke, med for eksempel byggetilsyn, som skattevesenet og andre etater kan, påpeker Staahle.

Informasjonsdeling mellom kontrollaktør og innkjøp har ikke vært lovlig før. Nå må aktørene samtykke til at informasjonsdelingen kan gjennomføres ved kontraktsignering, ellers får de ikke delta i anbudsrunder.

– Dette gir bedre avdekking av faktiske forhold, ikke bare informasjon leverandørene har rapportert, sier Tor Kjærstad i ØRIK.

IVARETAR ARBEIDSTAKERE

– Kanskje useriøse aktører vil trekke seg. Har de ingen ting å skjule spiller det ingen rolle om det offentlige får opplysningene, sier rådmann Rune Hallingstad.

Arbeidsplasser som ikke følger tariffavtaler eller ikke rapporterer faktiske forhold utkonkurrerer lett seriøse aktører. Arbeidsgiverkontrollen har tilsyn for å beskytte skikkelige bedrifter.

-At vi kan få informasjon fra dem gjør at vi som oppdragsgiver kan være trygg på at arbeidstakerne blir ivaretatt. Ingen vi skriver kontrakt med skal ha ulovlig og underbetalte arbeidere, påpeker Hallingstad.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no