16. jul
MAT PÅ SAKSKARTET. Maren Winnem (H) ville at hovedutvalget skulle diskutere institusjonsmaten og fikk hele kommunestyret med seg selv om ordfører John-Erik Vika (Sp) i utgangspunktet ville bake maten inn i en samlet helse- og omsorgsplan.
 
Ung folkevalgt ble de eldres talsperson
EIDSVOLL. Høyres yngste fikk politikerne til å ville se nærmere på måltidene til eldre.

Publisert: 19.okt.2016 15:32
Oppdatert: 27.jan.2017 14:40

Maren Winnem er datter av kjøkkensjefen som har fått skryt for kosttilbudet på Hurdal helsetun. Nå vil unge Winnem heve kvaliteten i Eidsvoll.

GOD OG NÆRINGSRIK MAT

I siste kommunestyremøte fremmet hun en interpellasjon der hun henviste til en kostholdsundersøkelse i regi av Forbrukerrådet, og anbefalinger gitt av Forbrukerrådet og Kost- og Ernæringsforbundet:
- Alle mottakere av pleie- og omsorgstjenester må sikres et trygt, velsmakende og ernæringsmessig godt mattilbud.

GOD MAT ER GOD OMSORG

Maren Winnem henviste også til Forbrukerrådets krav om trivelige rammer rundt måltidene med vekt på sosialt fellesskap og at det må tas hensyn til individuelle ønsker og behov.
- God omsorg krever god mat, en god plan og at mat serveres til riktig tid, uttalte Winnem.

MIDDAG SEINERE PÅ DAGEN

I dag serveres middagen på kommunens institusjoner mellom klokka 13.00 og 13.30. Winnem ønsker å flytte den til klokka 16, og ba om at hovedutvalget for helse og omsorg får en sak om måltidene til behandling.

GJØRES GODT ARBEID

Det gjøres et godt arbeid i kommunens institusjoner når det gjelder ernæring og måltider, konkluderte ordfører John-Erik Vika (Sp) i sitt interpellasjonssvar.
- Kjøkkenet har en fire ukers meny som endres to ganger i året, og de som har spesielle behov eller ønsker, får mat i samsvar med dette.
- I mange tilfeller opplever man at pasientenes ernæringsstatus blir vesentlig forbedret under opphold ved sykehjem fordi pasienten har spist og drukket lite eller fått feil type ernæring i hjemmesituasjonen, opplyste ordføreren.

TIDSPRESS

Vika viste også til at pårørende kan få være til stede under måltidene, og også kan få kjøpt mat billig. Han innrømmet imidlertid at det for noen kunne bli avsatt for liten tid til måltidene og at man ikke klarer å få ønsket ramme rundt måltidene.
- Tidspress og vaktlengde er årsaken, mente ordføreren, men han støttet forslaget om å legge middagen til et seinere tidspunkt.

MAT GJØR ET SYKEHJEM TIL ET HJEM

Vika så ikke behovet for å fremme en egen sak om kostholdet slik Winnem ønsket, men det gjorde de andre i kommunestyret.
- Mat er grunnsteinen som gjør et sykehjem til et hjem, uttalte Hans Arvid Øberg (Ap) som tidligere har vært tilsynslege ved flere institusjoner.
Han foreslo at saken skulle oversendes til hovedutvalget for helse og omsorg, og slik ble det, med enstemmig tilslutning.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no