23. jul
SAMARBEID. Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) ønsker å samarbeide om videre drift ved Hegli gård. Foto: Håkon Sparre, NMBU.
 
Universitet vil samarbeide
NANNESTAD/ÅS. I en e-post til Anne Bergem, virksomhetsleder i Nannestad kommune, opplyser Erling Krogh ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) at universitetet vil samarbeide om opplegget på Hegli.

Publisert: 17.apr.2017 06:00
Oppdatert: 17.apr.2017 14:51

– Nannestad kommune er den fremste kommunen i Norge i forhold til programfag gjennom det enestående samarbeidet mellom Hegli gård og Nannestad ungdomsskole, som i hovedsak er allmennfaglig rettet, mens andre tiltak og tilbud primært har fokus på elever med særskilte behov, sier Erling Krogh, førsteamanuensis i naturbrukets yrkesdidaktisk ved NMBU.

Han viser til at universitetet utdanner 30–35 kandidater i praktisk pedagogisk utdanning (PPU) i året.

– Vi ønsker derfor å inngå en samarbeidsavtale med Nannestad kommune, Nannestad ungdomsskole og Hegli gård, sier Krogh.

Han opplyser at kommunen i nærmeste framtid vil få en formell henvendelse fra NMBU om å inngå en samarbeidsavtale.

– Fra regjering og departement er det klare politiske signaler om å yrkesrette opplæringen i grunnskolen, særskilt ungdomstrinnet. Å kutte dette tilbudet er i strid med de politiske signaler fra overordnede myndigheter, sier Krogh.

Han mener Nannestad kommune bør være stolt over tilbudet på Hegli.

– Dette er helt unikt. Det finnes ikke noe lignende prosjekt i landet hvor alle ungdomsskoleelever får slik undervisning. I tillegg til å lære om landbruk får elevene arbeidserfaring, sier Krogh.

Bergem opplyser i et brev til Hegli gård at oppsigelsen står fast.

– Mitt håp er at man vil se på saken en gang til

Sidsel S. Sandberg, som eier og driver Hegli gård, håper at undervisningsopplegget kan fortsette.

– Da læreren som hadde stillingen på gården sluttet gikk jeg inn i stillingen. Det var i påvente av at stillingen skulle utlyses. Det ble imidlertid aldri gjort. Mitt håp er at man vil se på saken en gang til. Min tro er fortsatt at elever har stor nytte og glede av å møte virkeligheten på en gård, i et verksted eller på en annen arbeidsplass, sier Sandberg.

Avtalen gjelder i utgangspunktet til juli 2018, men kommunen har i henhold til avtaleteksten sagt opp avtalen med fire måneders varsel, slik at tilbudet avsluttes etter dette skoleåret.
I følgeskrivet til oppsigelsen skriver Anne Bergem, virksomhetsleder skole i Nannestad kommune, blant annet: «Det er per dags dato ingen konkrete planer for hvordan en kan tenke seg en videreføring av tilbudet på Hegli etter avtaleperioden 1. juli 2018. Det synes på denne bakgrunn ikke hensiktsmessig å sette i gang arbeid med å forsøke en reforhandling av avtalen med sikte på drift kun ett år til».

Hun viser også til et møte hun har hatt med Kjartan Roland, konstituert rektor ved Nannestad ungdomsskole, og Sidsel Sandberg, og peker på at det da kom fram at det har vært vanskelig å rekruttere til lærerstillingen på Hegli.

Ønsker å jobbe på Hegli

Student Jonathan Grevstad Lindholt har hatt praksisstilling på Hegli gård i seks uker. Han har «søkt» stillingen etter Sidsel S. Sandberg.

Grevstad Lindholt er utdannet ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås, og har i et brev til virksomhetsleder Anne Bergem til tross for at lærerstillingen på Hegli ikke er utlyst allikevel «søkt» stillingen. Han har praktisk pedagogisk utdanning i yrkesfag og mastergrad i agroøkologi.

– Jeg hørte om Hegli fra en av mine lærere som mente jeg kunne passe der, og etter seks uker forstår jeg hva han mente. Jeg kan absolutt tenke meg å jobbe der. Det er ekstremt viktig at de unge får vite hvor maten kommer fra. Jeg har snakket med elever som sier at ukene de har på Hegli er de mest givende ukene de har på skolen. Der får de jobbe med praktiske ting og får prøve noe de ikke har prøvd før. Det gir dem glede og mestringsfølelse når de lykkes, sier Grevstad Lindholt.

– Uansett hva framtiden vil bringe har samarbeidet med Nannestad ungdomsskoles lærere og elever gitt meg utrolig mange gleder og mye meningsfylt arbeid. Jeg har hele tiden ønsket å høre elever si «å ja, er det sånn», eller «oi, så fint det ble», sier Sidsel S. Sandberg, som driver Hegli gård.

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

 
VEILEDNING. Emma Kathrine Ulvær får noen vevtips av Sidsel Scharffenberg Sandberg.
SNEKKERE. Øivind Lind Kristiansen (t.v.) og Adrian Mathisen i gang i «snekkerbua». Praktikant Jonathan Grevstad Lindholt kommer med nyttige tips.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no