26. apr
FÅR MINDRE. De kommunale barnehagene i Ullensaker må få mindre, slik at de private kan få det de har krav på. Janka Holstad i Ullensaker arbeiderparti mener situasjonen er uholdbar.
 
Utgiftene til private barnehager er en tikkende bombe
ULLENSAKER. Er svært sårbare for små endringer.

Publisert: 27.okt.2016 10:23
Oppdatert: 27.jan.2017 14:39

Administrasjonen varsler at tilskuddene til de private barnehagene blir 19 millioner kroner mer enn det som er vedtatt i økonomiplanen for 2017. For å dekke inn dette vurderes det blant annet å kutte i driftsmidlene til de kommunale barnehagene med 2,3 millioner kroner.

LES OGSÅ: I Eidsvoll frykter fagforeningene slitasjen på barnehageansatte

KAN BLI OPPHETET

Politikerne i Ullensaker er enige om at det må gjøres noe med situasjonen, men det kan bli en opphetet diskusjon om hva.

For i en rapport fra Øvre Romerike Revisjon slås det fast at det skal svært lite til før kommunen påføres store utgifter i form av tilskudd til de private barnehagene. «Utgiftene er svært sårbare for små endringer i belegg i de kommunale barnehagene», heter det blant annet i rapporten.

ERKJENNER UTFORDRINGEN

Ordfører Tom Staahle erkjenner utfordringen.

- Dette har vi vært klar over i lang tid, og problemet er at systemet for tilskudd til private barnehager ikke er justert godt nok, sier han.

Systemet ordføreren sikter til er et lovverk Stortinget har vedtatt og som pålegger alle kommuner i Norge å overføre midler til de private barnehagene i kommunen basert på driftskostnadene kommunen har på sine egne barnehager. Dess dyrere det er å drifte en kommunal plass, jo mer skal de private ha overført.

ER I EN SÆRSTILLING

Ullensaker er i en særstilling fordi det er mange private barnehageplasser i kommunen, men få kommunale. Små endringer i kommunens driftskostnader mangedobles når tilskuddet til de private skal beregnes. Det er for eksempel helt avgjørende å fylle opp de kommunale plassene, fordi kostnadene fordeles på få plasser. Dessuten har kommunen ansatte med lang ansiennitet og høy utdanning, noe som gjør driftskostnadene høyere.

MÅ PUSSE OPP

Arbeiderpartiet er sterkt kritiske til at det private tilbudet fullstendig dominerer barnehagesektoren i Ullensaker. Janka Holstad, leder i Arbeiderpartiet i Ullensaker, mener det er feil bruk av skattepenger.

- At vi må bevilge mindre til de kommunale for å betale det de private har krav på blir helt galt. Vi bistår med med våre skattepenger til å gi de private barnehagene høyere fortjeneste ved å ikke prioritere de kommunale barnehagene, sier hun.

Hun mener det bør være et likt antall kommunale og private plasser for å ha bedre kontroll med utgiftene til de private. På sikt er Arbeiderpartiets løsning å bygge flere kommunale plasser.

- Det vi kan gjøre på kort sikt er å sørge for at de kommunale plassene er konkurransedyktige, slik at foreldre vurderer dem som aktuelle alternativer. Det betyr at vi må pusse opp og modernisere de barnehagene vi har, sier hun.

VIL HA STORE BARNEHAGER

Ordfører Tom Staahle ønsker å bygge noen få, stor kommunale barnehager.

- Fra kommunens side har vi i flere omganger forsøkt å påvirke Stortinget til å justere regelverket slik at vi ikke rammes slik vi gjør i dag, sier han.

- Fra Fremskrittspartiets side ønsker vi å bygge en eller to store kommunale barnehager som det er effektivt å drifte. Det er ganske åpenbart at vi må gjøre noe, sier han.

KOMMUNEN MÅ GANGE MED FEM

Rådmann Tor Arne Gangsø i Ullensaker kommune sier at overføringene til de private barnehagene er fem ganger så store i forhold til hva kommunen bruker på sine egne barnehager.

- I Ullensaker er det mer enn fem ganger så mange private barnehageplasser i forhold til kommunale. Det betyr at hvis vi har f.eks har 100.000 kroner i merutgifter til de kommunale, plikter vi å overføre i overkant av 500.000 kroner til de private. Vi kan gange våre egne utgifter med fem, sier rådmann Tor Arne Gangsø.

- Det er ikke så mye vi kan gjøre for å styre dette, men det vi kan er å forsøke å øke attraktiviteten til de kommunale barnehagene, slik at alle plassene blir fylt opp. Vi kan også vurdere å etablere noen få kommunale barnehager i stedet for å ha flere små. Det er helt avgjørende å ha helt fulle kommunale barnehager, sier Gangsø.

LES OGSÅ: Sølvkre på skolen. Foreldrene frykter fuktskader og muggsopp

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no