17. nov
 
Vannmannen: – Det er svært viktig å være klar over en framtidig situasjon som kan oppstå, tenke verste scenario, og legge opp til at det faktisk kan skje
Leiv Ommund Knutson, enhetsleder Vann og avløp i Nannestad kommune, står i spissen for arbeidet med å sikre Nannestads innbyggere nok vann.

Publisert: 23.jul.2018 20:30
Oppdatert: 23.jul.2018 21:57

Det jobbes nå med å koble seg til grunnvannet.

– Vi måtte bestemme oss for hvilket scenario vi skulle legge opp til. Og vi må jo tenke verste scenario. I Norge kan man si det er en tradisjon å lene seg litt tilbake og håpe på at ting går greit. Det er det flere eksempler på ved større hendelser. Da blir det i etterkant evaluering av hva som gikk galt, og man peker på hverandre. Det er svært viktig å være klar over en framtidig situasjon som kan oppstå, tenke verste scenario, og legge opp til at det faktisk kan skje, sier Knutson.

Han påpeker at ting fort kommer ut av kontroll dersom man ikke har en beredskap som tar høyde for verste scenario, og det skjer.
– Vi tenker nå verste scenario, og kan ikke tillate oss å håpe på noe, sier Knutson.

Hvordan har din arbeidssituasjon vært med den langvarige tørken?
– Den har vært krevende for meg og alle som er involvert i å sikre vannforsyningen. Vi prøver også å avvikle ferie oppi dette, noe som er ekstra krevende. Jeg har vært nødt til å kalle tilbake en kollega fra ferie for å jobbe med etablering av grunnvannsuttaket ved Nordmokorset. Heldigvis har jeg medarbeidere som stiller opp når det trengs, og bidrar der det trengs.

Hva har du fryktet aller mest?
– At vi plutselig får et brudd på en av de store vannledningene våre, og at vannet blir borte i store deler av kommunen over noe tid. Vi er ikke godt nok forberedt på en slik hendelse, men vi jobber med det. Vi skal være med i nødvannssamarbeidet i Oslo-regionen, noe som vil sikre oss tilgang til det utstyret vi måtte trenge hvis en slik situasjon skulle oppstå. Vann er ikke bare drikkevann, det sørger også for hygienen vår, og at vi kan benytte toalettene våre. Tenk på situasjonen som ville oppstå hvis et stort antall innbyggere ble uten vann i boligene sine over en lengre periode.  

Synes du folk er flinke til å respektere vanningsforbudet?
– Jeg synes folk er veldig flinke. Vi hadde litt utfordringer i starten forhold til å kommunisere ut budskapet om vanningsforbudet på en tydelig måte. Mange skjønte ikke hvorfor de kunne vaske bil og hus med høytrykksspyler, men ikke vanne blomstene sine med en hageslange. Vi har sammen med Ullensaker kommune gått gjennom dette, og lært at vi må bli flinkere til å kommunisere med innbyggerne på en tydelig og mer forståelig måte.

Er det en god løsning å bruke grunnvann?
– Det er en meget god løsning som vil kunne dekke kommunens behov for reservevann, i tilfelle Bjertnessjøen av en eller annen grunn ikke kan levere. Det finnes også to andre alternativer for reservevann som er under utredning, vann fra NRV og en tilkobling mot Ullensaker kommunes nye vannbehandlingsanlegg ved Hurdalssjøen. Hvis vi kun har reservevann fra naboene våre, og havner i en situasjon hvor de også har lite vann, vil det bety at vi må dele på det «lille» vi har. En grunnvannskilde vil bety ekstra kapasitet, og gjøre oss mindre sårbare.     

Kunne det vært en løsning å pumpe vann fra andre vassdrag og til Bjertnessjøen?
– Jeg tror ikke det er et alternativ. Det kan være aktuelt å pumpe fra sjøene som ligger i vassdraget tilknyttet Bjertnessjøen, men dette har Ullensaker bedre oversikt over.

Hva annet er du opptatt av nå?
– I forhold til jobb, så er det å prøve å ligge i forkant av en eventuell forverring av situasjonen knyttet til vannforsyningen for Nannestad. Vi kan ikke, og vil ikke akseptere en situasjon hvor man ikke lengre har vann i kranene i Nannestad. 

Hva betyr sommeren for deg?
– Et avbrekk fra vinteren, og tid til å nyte livet. 

Hva og hvor er ditt optimale feriested?
– Mosel og Rhin-område i Sør-Tyskland på motorsykkel.

Sommerens ferieplaner?
– Skal ned til alpeområdet mellom Tyskland og Østerrike og inn i Sveits, og muligens til Italia. Har vært gjennom områdene med motorsykkel før, men i år blir det bil.   

Hva står helst på menyen i sommer?
– Grillmat i alle varianter. 

Hvor bader du helst?
– I badekaret!

Beste sommersang?
– Det er mange kandidater, og Bruce Springsteen har mange av dem. Kanskje Girls in Their Summer Clothes.

Hva var din første sommerjobb?
– Plukket jordbær.

Hvilken kjent person ville du helst vært strandet på en øde øy med?
– Er ikke noe fan av en øde øy, så det måtte bli Leonardo da Vinci! Tror det kunne vært en artig opplevelse å prøve å komme vekk fra øya sammen med ham. Trives best blant folk.

Har du et spesielt sommerminne?
– Egentlig ikke, men tror nok denne sommeren vil sette seg, både med hensyn til jobben og hvordan sommeren har vært.

LES OGSÅ: Nå er det forbudt å vanne i Nannestad og Ullensaker

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no