20. sep
VEKST. - Vi har mye å takke hovedflyplassen for. Eidsvoll er en av de kommunene som vokser raskest takket være den, sier Tone Wilhelmsen Trøen.
 
Tredje rullebane kommer på østsiden
EIDSVOLL. I kveld vedtar Stortinget at den tredje rullebanen på Gardermoen skal ligge øst for dagens flyplass, altså i Ullensaker kommune.

Publisert: 15.jun.2017 14:03
Oppdatert: 15.jun.2017 14:27

- Flertallet legger til grunn at Avinor fortsetter å planlegge den nye rullebanen, og at det østre alternativet blir lagt til grunn. Dette handler ikke om at rullebanen skal bygges nå, men å bestemme seg for hvor den eventuelt skal bygges, sier stortingsrepresentant Tone Wilhelmsen Trøen (H) fra Eidsvoll.

Debatten har gått i Stortinget i dag, torsdag, og vedtas med solid flertall i kveld. 

VIKTIG

Hun er en av flere som har jobbet for denne beslutningen.

LES OGSÅ: Vil bygge i Ullensaker

For vår region er det svært viktig å vite hvor rullebanen kan ligge. Det frigjør arealer som hittil har vært låst for utvikling i påvente av en avgjørelse. Eierne av disse kan nå begynne dette arbeidet, og Avinor kan begynne slin planlegging. Det er viktig å ta ansvaret for videreutvikling av hovedflyplassen, sier hun.

Hvorfor?

Hele vår region er i kjempevekst på grunn av flyplassen på Gardermoen. Dette er Norges største nav, og har gode utsikter til å bli Nordens største. Hvis vi ikke tar ansvar for hovedflyplassens fremtid, er detsom ikke å ta ansvar for fremtidige generasjoner. Å gi Avinor muligheten til å vokse er viktig for luftfarten og alle de positive ringvirkningene som følger med, understreker hun.

FORSTÅELSE

Hva med støyen en tredje rullebane medfører?

- Jeg har stor forståelse for dem som plages av støy. Men det var noen svært dyktige politikere før oss som klarte å vinne kampen om hovedflyplassen. Den har gjort vår region til en vekstregion uten sidestykke med mange kortreiste arbeidsplasser. Den har ført til et fantastisk togtilbud, topp moderne motorvei og stor tilflytting. Med hovedflyplassen på Hurum hadde situasjonen vår vært en ganske annen, påpeker hun, og skyter inn at også luftfarten er voldsomt modernisert.

Støyen fra flyene blir mindre og mindre, og bransjen snakker allerede om elektriske fly. Utviklingen går enormt raskt her også, sier hun.

FLERTALL

Selv om flertallet i dag er stort, så er jo for eksempel Senterpartiet mot.

- Ja, men de blir overkjørt, og det er et paradoks at de ikke stiller seg bak dette. Å utvikle hovedflyplassen bidrar til vekst og arbeidsplasser i distriktene. Jeg mener det er uforståelig at Eidsvoll kommune og mange i vår region ikke ønsker en tredje rullebane. Vi er vel den kommunen som voksr mest på Øvre Romerike, takket være flyplassen.

Trøen er også opptatt av lokale arbeidsplasser.

- For hver million passasjerer kommer 500-700 nye arbeidsplasser, noe mange kommuner misunner oss. Med tanke på våre kommende generasjoner er dette selvsagt bra. Vi må ganske enkelt ta ansvar for at flyplassen på Gardermoen kan utvikles videre. Bare tenk på varetransport som norsk fisk til Asia. Og selvsagt hotell- og reiselivsbransjen. Vi må ikke undervurdere betydningen av slikt, sier hun.

 

         

 

 

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no