19. jul
EUB markerer den internasjonale kvinnedagen 2018 med masse godt stoff med lokale kvinner i front og fokus.
 
Vi vier spaltene til kvinnene
KOMMENTAR: Vi i Eidsvoll Ullensaker Blad feirer og markerer den internasjonale kvinnedagen med en unik og annerledes avis og nettavis – kun fylt med saker hvor lokale kvinner er i front og fokus.

Publisert: 07.mar.2018 21:00
Oppdatert: 08.mar.2018 12:18

8. mars markeres den internasjonale kvinnedagen over hele verden med tog, apeller og debattmøter. Over 100 år etter at kampen for kvinners rettigheter ble markert offentlig for første gang, er behovet for fortatt fokus på kvinner rettigheter fortsatt til stede.

Dagen ble innstiftet i København i 1910 på Den annen internasjonales sosialistiske kvinnekongress. I Norge ble kvinnedagen markert for første gang i 1915, da Aleksandra Kollontaj fra Russland talte ved et stort fredsmøte i Oslo.

I oppstarten var det kampen for kvinners for stemmerett og kvinnelige fagforeningers kamp for rettigheter som var hovedfokuset. Andre paroler og kampsaker i ettertid har vært alt fra selvbestemt abort til flere barnehager og lik lønn for kvinner og menn.

Heldigvis har vi i Norge kommet langt i kampen for kvinners rettigheter. Men kampen er langt fra over. Fem eksempler på hvorfor det fortsatt er viktig å markere kvinnedagen:

  • Lønnsforskjeller i arbeidslivet
  • Ufrivillig deltid
  • Kvinneandel i styrer og lederstillinger
  • Vold og trakassering
  • Utdanningsnivå

Og i vår egen bransje: Antall kvinnelige kilder i norske medier. Kvinner får mindre plass enn menn som kilder i mediene. Det gjelder ikke bare i Eidsvoll Ullensaker Blad. Du ser det i alle medier. Både fordi mediehusene ofte er mannsdominerte, men også fordi vi ofte tyr til såkalte «ekspertkilder», altså toppledere i næringslivet eller politikere og tillitsvalgte. Ofte er det menn som bekler disse posisjonene. Erfaringsmessig vegrer dessverre oftere kvinner seg for å stille opp til intervjuer i saker, noe som svekker statistikken ytterligere.

Dette er noe vi må jobbe for å bli bedre på. Og derfor har vi tatt grep, og vier hele torsdagens avis til kvinnene - hvor vi løfter frem historiene og stemmene til lokale kvinner.

Møt alt fra gründer, bonde og mekanikerstudent til sykepleier, kulturleder, håndballtrener og elektriker. Fellesnevneren er at de er kvinner som har turt og hatt mulighet til å følge drømmene sine, takket være kampen for kvinners rettigheter tidligere generasjoner har stått på barrikadene for. Samtidig er de alle enig om at det fortsatt er forskjeller og kampsaker man må kjempe videre for.

Kvinnedagen var kampen for stemmerett. EUB markerer dagen med en oppfordring til kvinner: Hev stemmen og ta plass.

Gratulerer med kvinnedagen!

Dette er sakene

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no