16. jun
Kritisk. Eidsvoll-ordfører John-Erik Vika er kritisk til nærpolitireformen. Foto: Marit Lunddal Løken
 
Vika om tidligere elev: - Ville fått stryk for innholdet i nærpolitireformen
EIDSVOLL. Som foreleser på Politihøgskolen hadde John-Erik Vika lederen for arbeidsgruppa i Øst politidistrikt, Geir Johan Solem, som student.

Publisert: 06.des.2016 15:22
Oppdatert: 27.jan.2017 14:46

Geir Johan Solem og arbeidsgruppa la i september fram forslag om å redusere antall tjenestesteder i Øst politidistrikt fra 22 til 8. Dette er i ettertid blitt justert av politimester Jon Steven Hasseldal. Men hadde Solem og co. fått som de innstilte på ville kun politiets Jessheim-avdeling blitt beholdt. Lensmannskontorene i Eidsvoll og Hurdal (Råholt), Nannestad og Gjerdrum (Nannestad) og Nes (Årnes) ville blitt lagt ned.

- Geir Johan hadde fått toppkarakter for presentasjonen, men stryk for innholdet, sier Vika.

Eidsvoll-ordføreren har undervist hundrevis av studenter ved Politihøgskolen - deriblant nevnte Solem. Da Vika for noen uker siden var blant tilhørerne under Solems presentasjon av nærpolitireformen i Ski, kunne han ikke dy seg. Stemningen i salen var god, og Vika benyttet anledningen til å komme med en bemerkning til Solem.

LES OGSÅ: Ordfører i strupen på nærpolitireformen

Humring i salen

- Jeg orienterte ham bare om at dersom jeg fortsatt hadde undervist ham i dette faget, er det ikke sikkert han hadde fått bestått, sier Vika. Rapportene forteller at det utløste humring blant tilhørerne. Vika, som selv har jobbet i politiet i en årrekke og har permisjon fra stillingen som nestkommanderende ved utreisesenteret i Politiets utlendingsenhet på Gardermoen, har vært én av de sterkeste pådriverne for å beholde de lokale lensmannskontorene. Kampen ser ut til å lykkes i Eidsvoll og Hurdal, mens både Nes og Nannestad og Gjerdrum står i fare for å miste sine. På Politihøgskolen underviste Vika om forebygging og nærpoliti.

LES OGSÅ: Kjemper for det lokale lensmannskontoret

Vil ha personer - ikke politibiler

- Jeg og Solem tenker svært ulikt i forhold til definisjonen av nærpolitiet. Han skal ha for offensivitet til oppgaven, men det er forskjell mellom liv og lære. For meg er nærpoliti kjøtt og blod, ikke først og fremst blekk og data. Vi må gi lokalbefolkningen personer å forholde seg til. En politibil har effekt akkurat der og da, men null effekt når den har passert. En politiansatt i nærområdet virker 24 timer i døgnet. Det blir noe helt annet, sier Vika.

Geir Solem, til daglig sjef på Follo politistasjon, sier følgende om saken:

- Det er kjempehyggelig at mine tidligere lærere på Politihøgskolen er fornøyd med presentasjonen og framleggelsen for styringsgruppen. Det er synd at innholdet ikke sto til toppkarakter og at anbefalingen ikke overbeviste i like stor grad. Som arbeidsgruppeleder har jeg stor tro på at vi kan levere en bedre polititjeneste ved å organisere oss annerledes, og at det blir spennende å se hva politimesteren kommer fram til etter innspill fra kommunene, sier Solem til EUB.

Dette skjer i nærpolitireformen framover

15. desember sender politimester Jon Steven Hasseldal sin tilrådning om lokal struktur til Politidirektoratet.

15. januar beslutter Politidirektoratet lokal struktur. Klagefrist for kommunene er åtte uker. Klageinstans er Justis- og beredskapsdepartementet.

Politiet har allerede gått fra 27 til 12 politidistrikter.

Per nå ligger det an til at det kun blir politiavdelinger på Jessheim og Råholt, i tillegg til Gardermoen, på Øvre.

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no