19. jan
REFLEKS. Per Jahren minner alle på hvor viktig det er å bruke refleks i den mørke årstida. Foto: Svein Olav Nymoen
 
Vil at flere skal bruke refleks i høstmørket
EIDSVOLL. – Jeg passerte to biler som blendet for meg. I det øyeblikket så jeg ikke at en mørkkledd person med null refleks var foran meg, sier Per Jahren. Nå vil han at folk skal bruke refleks.

Publisert: 27.okt.2013 21:33
Oppdatert: 27.jan.2017 11:05

Denne uken fikk Per Jahren fra Eidsvoll en skremmende opplevelse han seint vil glemme.

– Jeg kom kjørende fra Gruemyra, en veg der det ikke er gangveg eller lys. Der skulle jeg passere to biler i møtende kjøreretning som blendet for meg. I det øyeblikket så ikke jeg at det gikk en mørkkledd ung jente som hadde null refleks på feil side foran meg. Jenta var to sekunder fra døden, og jeg to sekunder fra å bli en morder. Jeg kastet bilen til siden, og hadde utrolig flaks for at hun ikke ble påkjørt. Jeg kjørte tilbake til henne etterpå og forklarte hvor skummelt det egentlig kan være, sier Per.

skuffende resultat

Refleks er fotgjengerens beste livsforsikring. Kun 20 prosent av befolkningen i Akershus bruker refleks. Vegvesenet har som mål at 40 prosent skal bruke refleks innen 2014.

– Det er de eldste som er dårligst på bruk av refleks, mens barn er flinkere siden de lærer om det i barnehage og skoler, sier distriktsleder for Trygg Trafikk i Oslo og Akershus, Unni Knutli.

ULYKKENE ØKER

Fotgjengerulykkene øker i den mørke årstiden. Ifølge vegvesenet skjer 40 prosent av fotgjengerulykkene i mørket. Du kan redusere risikoen for å bli påkjørt med 85 prosent ved bruk av refleks.

REFLEKS SOM TEMA

Trygg Trafikk har foreslått gode oppgaver og aktiviteter som kan brukes til opplæring i forskjellige klassetrinn i barnehager og skoler. I fjor deltok blant andre Preståsen skole på Nannestad i refleksjakten. Det går ut på å finne alle reflekser hjemme, og så sørge for å henge dem på alt av ytterklær. Preståsen var en av seks skoler som vant 1000 kr. GLEMMER REFLEKSENERundt 1,2 millioner nordmenn har reflekser liggende i skap og skuffer hjemme. Men kun en prosent bruker dem.

– Problemet er at refleksene ikke blir brukt. Vi tror ikke folk bevisst velger bort refleksene, men at mange glemmer dem når de går ut døra hjemme. Et påbud ville skapt større oppmerksomhet rundt dette og fått langt flere til å huske refleksen, sier direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk.

GODE TIPS

– Nå som høsten er her og det mørkner, så finn fram refleksene. Gjerne noe som fanger oppmerksomheten, som vest eller jakker med reflekser, sier Knutli.

– Det var ikke noe opplevelse å nesten kjøre på noen. Så jeg håper flere folk bruker refleks, sier Jahren.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no