21. jul
NYTT NAVN: Sigurd Salvesen fra Eidsvoll vil kalle opp hovedflyplassen etter Fridtjof Nansen. – Flere flyplasser rundt om i verden er oppkalt etter store personligheter. OSL er bare grått og kjedelig, sier han.
 
Vil døpe om OSL til Fridtjof Nansen
Da Sigurd Salvesen skrev en skoleoppgave, kom ideen til å døpe om Norges hovedflyplass.

Publisert: 16.des.2017 08:30
Oppdatert: 15.des.2017 12:53

– Jeg valgte Fridtjof Nansen som tema. Og det var da jeg fikk ideen til å kalle OSL for Fridtjof Nansens flyplass. Dagens navn er jo grått og kjedelig, sier eidsvollingen Sigurd Salvesen som er leder av Øvre Romerike Høyre.

FORKASTER HISTORIEN

Navneforslaget luftet han så i et leserinnlegg i Aftenposten.

– Flere av verdens størreflyplasser er oppkalt etter historiske personer, som Leonardo da Vinci, Charles de Gaulle, John F. Kennedy. Hvorfor har vi da ikke dette i et historierikt land som Norge? I 2013 endret vi navnet fra Oslo Lufthavn Gardermoen til Oslo Lufthavn. Jeg mener dette var feil. I frykt for at navnet skulle bli forvirrende for utlendinger ble det altså valgt å forenkle navnet og forkaste historien, skriver han blant annet.

HUSKER DU DETTE: Nå har robotene tatt over på hovedflyplassen

– Jeg synes vi må bli bedre til å ta vare på vår historie. Det blir feil at vi skal viske ut vår historie til fordel for gråere, kjedeligere navn. Norge har opp gjennom tidene hatt mange store internasjonale personligheter. En av disse var Fridtjof Nansen, skriver han.

FLERE STEDER

Nansen gjorde så mye i sitt liv, som å være den første til å gå over Grønland, han kjempet for menneskerettigheter, og for Norges løsrivelse fra Sverige. Han er så vidt jeg vet den norske ikke-kongelige personen som har fått flest har fått gater og steder oppkalt etter seg. Hvis ikke han kan gi navnet sitt til Norges største flyplass, vet jeg ikke hvem som kan, sier Salvesen.

– Har du fått tilbakemeldinger?

HAR KJØPT 200 MÅL TIL: Oslo Airport City utvider

– Ja, og de fleste positive. Noen mener selvsagt dette bare er tull, andre har foreslått Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch. Jeg har ikke kontaktet OSL ennå, men det hadde vært veldig gøy og fått en debatt med dem, sier han.

TVERRPOLITISK STØTTE

Også politiske kolleger har gitt Salvesen tommelen opp.

– Flere sier det er et morsomt påfunn, også folk på sosialistisk side. En av de første som delte innlegget var en fra Sosialistisk Ungdom, og det synes jeg er gøy.

– Hva sier moderpartiet ditt?

– Jeg skal prøve å løfte dette inn i et partiseminar vi skal ha i januar, og da først får jeg høre hva de mener.

– Du er sønn av KrF-politiker Lars Salvesen. Har noen koblet deg til ham i denne saken?

– Ja da. Jeg er blitt beskyldt for å være nok en politikerunge som tror han er noe. Men det får jeg bare tåle, smiler Salvesen.

NEPPE NAVNEENDRING

Kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen på OSL kan ikke love noen navneendring med det første.

– Nei. Flyplassen heter Oslo Lufthavn og det er ikke noe på gang som tilsier at vi skal bytte til et annet navn enn det

– Hva synes du om ideen med å hedre en norsk helt?

– Den er selvsagt veldig god. Vi synes det er strålende med lokalt engasjement og alle står fritt til å sende oss forslag om det ene og den andre på sitt lags vegne. Men det blir ikke navneendring av den grunn, påpeker han.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no