20. okt
AVGJØRELSEN: Her faller avgjørelsen i formannskapet med sju borgerlige hender i været, mens de seks rødgrønne sitter rolig. Foran t.v. og rundt bordet: Sp-ordfører John-Erik Vika (med ryggen til), økonomisjef David Eriksen, Svein Gustad-Sanner (H), Tone Ciclilie Danielsdatter (H), Rune Storsve (H), Finn Terje Tønnessen (Frp), Kristian Tønnessen (Frp), Hilde Vibeke Stoltenberg (Frp), John Granly (KrF), Torleif Hamre (SV), Gunn Elin Blakkisrud (Sp), Toril Altenborn (Ap), Olav Resaland (Ap), varaordfører Einar Madsen (Ap) og sekretær Eva Dybli.
 
Vil droppe eiendomsskatt og legge ned Feiring skole
Høyre og Frp fikk i formannskapsmøtet tirsdag kveld flertall for sitt budsjettforslag, uten eiendomsskatt, men med nedleggelse av Feiring skole.

Publisert: 21.nov.2017 21:19
Oppdatert: 22.nov.2017 14:56

Frp og Høyre fikk støtte fra KrF slik at voteringen endte 7–6 i borgerlig favør. Men trolig blir det de rødgrønnes forslag med eiendomsskatt fra 2019 som blir vedtatt i kommunestyret 12. desember.

NEI TIL SKOLENEDLEGGELSE

Noen skolenedleggelse blir det i hvert fall ikke, for selv om KrF stemte for det borgerlige forslaget i formannskapet, sa John Granly klart fra at han ikke ville være med på noen skolenedleggelse.

Venstre, som ikke er representert i formannskap, stemmer trolig også imot når budsjettet kommer til kommunestyret.

ferie for skattemotstander

De borgerlige vinner trolig heller ikke fram i sin kamp mot eiendomsskatt. Motstanden i Arbeiderpartiet synes å renne ut i sand.

Aps Toril Altenborn som tidligere har signalisert at hun ikke vil ha eiendomsskatt, har nemlig allerede meldt forfall til kommunestyrets budsjettmøte.

- Jeg skal avvikle ferie, forklarer hun.

Dermed står trolig partiet samlet om innføring av eiendomsskatt.

Under formannskapsbehandlingen la Ap og Sp som ventet fram forslag om å utsette innføringen til 2019. Det forslaget får trolig flertall siden MDG, som ikke er representert i formannskapet, har inngått avtale om budsjettsamarbeid med de andre rødgrønne partiene.

SV MED EGET FORSLAG

Men de rødgrønne er uansett ikke fullt ut enige. SV vil innføre eiendomsskatt allerede fra neste år og la fram sitt eget forslag i formannskapet. Partiet fikk bare sin egen stemme og ga da subsidiært sin tilslutning til forslaget fra Ap og Sp.

TAR FRA SPAREBØSSA

De rødgrønne vil ta 30 millioner kroner fra kommunens sparepenger for å dekke opp de manglende inntektene fra eiendomsskatt i 2018.

– Vi ble tatt på senga med de lave overføringene vi fikk fra Regjeringen i statsbudsjettet. Vi har tidligere gått inn for eiendomsskatt fra 2019. Derfor foreslår vi bruk av fond for ikke å innføre skatten ett år tidligere enn signalisert, påpekte varaordfører Einar Madsen (Ap).

ØKER IKKE SFO-BETALINGEN

– Nå har vi satt ned et finansutvalg som skal gå inn i hver virksomhet. Eidsvoll driver effektivt, men det er ikke umulig å finne noe å spare her og der, sa han.

Madsen poengterte også at Ap og Sp ville holde foreldrebetalingen i SFO på dagens nivå, ikke høyne den slik administrasjonen har foreslått.

tøffe KUTT

Høyre og Frp la fram felles budsjettforslag uten eiendomsskatt for hele perioden til og med 2021.

Det betinger kraftige kutt. Det mest radikale er forslaget om nedleggelse av Feiring skole fra og med 2019. Partiene foreslår å selge skolen og skysse elevene til Langset og nye Vilberg ungdomsskole. De foreslår også å kutte ut byggingen av de vedtatt omsorgsboligene i Feiring, ikke ta ansvaret for demningen i Nord-Fløyta, selge Feiring aldershjem og kutte en lang rekke av de nye stillingene rådmannen har foreslått å opprette. Dessuten ønsker de å bygge nye Vilberg skole som et offentlig, privat samarbeid (OPS) og at administrasjone legger fram en sak om flytting av dagens aktivitet i Eidsvollbakken og heller selge området.

– Det blir tøffe kutt, innrømte Høyres gruppeleder Tone Cicilie Danielsdatter.

– Men vi ønsker gode tjenester uten eiendomsskatt. Kommunen driver effektivt i dag, så kanskje må vi drive på en annen måte. Vi foreslår omstilling til mer hjemmebaserte omsorgstjenester, tidlig innsats og vekst i skolen, og tiltak som minsker sykefraværet blant kommunalt ansatte, sa hun.

– Vi vet vi foreslår en god del upopulære tiltak, men de er nødvendige. I motsetning til posisjonen vil vi si tydelig ifra hva vi må gjøre. Det haster. Vi er alt ett år på etterskudd, sa Frps gruppeleder Finn Terje Tønnessen.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no