18. aug
VETERANPLAN: Stein Aarvik (H) ba om en oppfølgingsplan for lokale deltakere i internasjonale tjenester.
 
Jobber med lokal oppfølgingsplan for deltakere i internasjonale tjenester
1.275 personer på Øvre Romerike har deltatt i internasjonale tjenester. Nå jobber både Eidsvoll og Ullensaker med en plan for å følge dem opp.

Publisert: 20.nov.2017 10:00
Oppdatert: 20.nov.2017 10:34

Spørsmålet om en veteranplan ble tatt opp i Eidsvoll kommunestyre tirsdag.

ANERKJENNELSE

I Eidsvoll er det 309 personer som har deltatt i FN-tjeneste og andre internasjonale oppdrag.

– De skal ha anerkjennelse for den jobben som er utført, uttalte Stein Aarvik (H) som tok opp saken gjennom en interpellasjon.

– For noen kan tjenesten gi både fysiske og psykiske skader. I sin ytterste konsekvens kan tjenesten føre til tap av liv.

Det kan være ulike oppfatninger om grunnlaget for norsk deltakelse i krig og konflikter, men uavhengig av dette, fortjener den enkelte anerkjennelse og respekt for viljen til å risikere liv og helse for landet, uttalte Aarvik.

PÅKJENNING

– De fleste som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner, kommer tilbake med nye erfaringer og en unik kompetanse fra konfliktområde. De kan være en ressurs i lokalsamfunnet, påpekte han.

– Forskning viser at de fleste greier seg bra etter tjenesten, men noen vil ha behov for oppfølging etterpå som følge av opplevelser og hendelser i tjenesten.

FAMILIE OG LOKALSAMFUNN

Aarvik påpekte også at temaet ikke bare omfatter veteranene, men også deres familier og lokalsamfunnet rundt.

Han viste til at regjeringen har utarbeidet en oppfølgingsplan, og at Forsvaret har jobbet mye med temaet

INTERKOMMUNALT SAMARBEID

Stein Aarvik stilte forslag om at Eidsvoll skulle lage sin egen, kommunale veteranplan og fikk uforbeholden støtte av ordfører John-Erik Vika (Sp).

– Denne gruppa fortjener stor anerkjennelse. En plan kan bidra til større bevissthet rundt arbeidet de har utført, samt til rette bedre for ivaretakelse og oppfølging, sa Vika.

– Jeg er kjent med at Ullensaker kommunen har startet arbeidet med en veteranplan, og jeg vil i den forbindelse be administrasjonen kartlegge interesse for et samarbeid på Øvre Romerike, uttalte han.

Ordføreren vil nå ta saken opp med kommuneadministrasjonen for å få fram en sak til politisk behandling allerede i løpet av våren.

– I en slik sak vil det være naturlig å kontakte Eidsvoll forsvarsforening, i tillegg til Forsvarets veteransenter, uttalte John-Erik Vika.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no