18. aug
MINNESUND. – Det må ga an å få Skibladner til Minnesund selv om Vormas sperres av brubygging, mener ordfører John-Erik Vika
 
Vil ha Skibladner-anløp på Minnesund
EIDSVOLL. Når brubygging hindrer Skibladner å seile til Eidsvoll, bør det anlegges midlertidig brygge på Minnesund, mener ordfører John-Erik Vika.

Publisert: 10.jun.2017 06:00
Oppdatert: 10.jun.2017 07:14

Bane Nor har varslet at seilingsleden ned Vorma kan bli stengt i opptil tre sesonger mens det bygges ny jernbanebru over Minnevika. Arbeidene er planlagt å starte i 2019.

– Det er trist at Skibladner blir stoppet av jernbaneanlegget. De siste årene har trafikken fra Eidsvoll tatt seg kraftig opp. Det er et tilbakesteg at det nå blir et opphold i anløpene, men vi må gjøre det beste ut av det, sier ordfører John-Erik Vika og lanserer ideen om å gjøre Minnesund til midlertidig anløpssted.

– Det må da anlegges ei provisorisk brygge. Det er gjort andre steder, så vi vet at det lar seg gjøre, men jeg har ikke sjekket prisen, sier han.

TOG ELLER BUSS FRA EIDSVOLL

Vika ser for seg at passasjertrafikken kan opprettholdes med en slik løsning.

– Vi må gå i dialog med Bane Nor og NSB for å vurdere om det er mulig å få tog til Minnesund – et eget Skibladner-tog – i forbindelse med båtanløpet der, sier han.

– Lar ikke det seg gjøre, går det an å sette opp busser fra Eidsvoll stasjon som tar med nye båtpassasjerer til Minnesund og avtroppende passasjerer tilbake.

MJØSSAMLINGENE

Vika foreslår at den midlertidige brygga blir plassert ved Mjøssamlingene.

– Det er plass nok til at båten kommer inn dit sjøl om brubyggingen pågår. Da kan passasjerene også få med seg mjøshistorien i samme omgang, påpeker han.

– Jeg har nevnt ideen for museumsbestyrer Arne Julsrud Berg, og han ønsker oss hjertelig velkommen, sier ordføreren.

KOSTNADER

– Hvem mener du skal betale for et slikt provisorisk opplegg?

– Jeg håper Bane Nor ser nytten av å ikke sperre helt for Skibladner, og de har nok bedre råd enn kommunen. Men dette er noe vi både må snakke med Bane Nor og Oplandske Dampskibsselskap om. Vi har bare dette året, og kanskje det neste år, på å finne løsninger. Jeg har ennå ikke vært i kontakt med Skibladner-kontoret om ideen, men jeg tror de er interessert i alle mulige løsninger, sier Vika.

HISTORISK FORANKRET

– Noen er redde for at Skibladner etter å ha vært bort fra Eidsvoll i flere sesonger, aldri mer kommer tilbake?

– Det er ikke jeg redd for. Skibladner er historisk forankret til Eidsvoll. Det er et krav at båten skal seile dit. Strekningen langs Vorma er dessuten så eksotisk at den er det viktig å få med, sier ordfører John-Erik Vika.

Ukjent Skibladner-løsning

Ideen som Eidsvolls ordfører John-Erik Vika lanserer, er ukjent for de involverte partene.

Verken Oplandske Dampskibsselskap eller Bane Nor har vært kjent med ideen om å lage et provisorisk Skibladner-anløp på Minnesund.

– Dette er ukjent for meg, og ikke noe jeg kan kommentere på stående fot. Jeg må snakke med flere først, sier direksjonsformannen i Oplandske Dampskibsselskap, Bjørn Blichfeldt, som vi avbrøt midt i et viktig møte fredag.

BLIR VURDERT

– Prosjektet har ikke fått noen formell henvendelse om dette innspillet, kommenterer Hilde Marie Braaten som er Bane Nors kommunikasjonsansvarlige for dobbeltsporutbyggingen gjennom Eidsvoll og følgelig også for brubyggingen på Minnesund.

– Ideen skal selvfølgelig bli vurdert når vi får en formell henvendelse om dette, legger hun til.

LES OGSÅ: – Ta Skibladner mens dere kan!

 

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no