24. apr
AVLØP. Hans Østeng i Holter er én av dem som mener man må velge offentlig avløp i stedet for minirensanlegg for spredt bebyggelse i Holter.
 
Vil kobles til offentlig avløpsanlegg. - Noe annet ville være en skandale
HOLTER. Beboere sør i Holter ønsker å knytte seg til offentlig avløpsnett i stedet for å installere egne minirenseanlegg.

Publisert: 28.okt.2016 12:40
Oppdatert: 27.jan.2017 14:38

- Det skal jo bygges ut et boligfelt like ved Finstadsletta, og det ville være en skandale hvis ikke boligene i området derfra og sørover kan koble seg på kommunens avløpsanlegg samtidig. Det er ikke snakk om lange avstander. Hvorfor ikke gjøre dette skikkelig en gang for alle, sier Hans Østeng, som bor like ved Korslund.

Han viser til at det også skal graves ny vannledning over jordene like ved, og at det kommer fiber for internett fram til Kjærstadsletta.

- Ved å samkjøre dette må det jo billigere for alle, sier han.

SPØR ORDFØREREN

På vegne av beboerne ber Ørn Terje Foss (SV) ordfører Hans Thue (Ap) på kommunestyret tirsdag om å redegjøre for om det er mulig å behandle saken politisk slik at beboerne så snart som mulig kan få tilbud om tilknytning til offentlig avløpsanlegg i stedet for pålegg om å installere minirenseanlegg.

- Det viktigste vil være om ordfører kan bekrefte om det er grunnlag for å sende de berørte beboerne en melding om at saken er til vurdering, slik at ingen inngår kontrakter om installering av private minirenseanlegg som kan vise seg å være unødvendig om det politiske flertallet stiller seg bak SVs forslag om å tilby tilknytning til offentlig avløpsanlegg, sier Foss.

ØNSKER OFFENTLIG AVLØP

Han viser til at flere beboere i området med spredt bosetting i den sørlige delen av Holter har kommet med henvendelser om å få tilbud om tilknytning til offentlig avløpsanlegg.

- Beboerne har tidligere i år fått varsel om pålegg om å installere private minirenseanlegg, men ber om at saken belyses bedre politisk slik at slike pålegg blir omgjort til et tilbud om å bli tilknyttet offentlig avløpsanlegg. SV mener det er mange gode grunner til å gjøre dette, selv om det på kort sikt kan medføre at enhetsprisen på avgiften for tilknytning til offentlig avløp kan bli noe høyere, sier Foss.

Han mener kostnadene for hver boenhet blir langt høyere ved installering av private minirenseanlegg enn ved en tilkoblingsavgift til offentlig avløpsanlegg.

PÅLEGG

Foss opplyser at beboerne tidligere er forespeilet muligheten til at kommunen ville legge nye avløpsledninger slik at hver boenhet bare måtte bekoste arbeidet med å knytte seg til denne ved tomtegrensen.

- Uten noen spesiell begrunnelse ble dette omgjort til et varsel om vedtak rettet til hver enkelt om at de måtte installere private minirenseanlegg. Slik vi har forstått det er denne beslutningen tatt administrativt, uten å være politisk behandlet, sier Foss.

- BEHOV FOR SANERING

Ørn Terje Foss påpeker at SV er enig i at det er behov for å sanere utslipp fra boenheter i områder med spredt bosetting.

- Det er viktig for å redusere forurensingen lokalt og til lokale bekker og vassdrag, men vi frykter at private minirenseanlegg over tid har større risiko for at manglende vedlikehold, driftsrutiner eller skader kan medføre nye utslipp enn om dette blir ivaretatt av det offentlige med profesjonelt drevet renseanlegg. Det er behov for sanering, og på litt sikt ønsker SV at samtlige boenheter i Nannestad tilknyttes offentlige avløpsanlegg for helt klart å plassere ansvaret for å hindre utslipp, sier Foss.

LES OGSÅ: Nannestad kommu­ne reduserer avløpsgebyr

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no