24. jul
EIENDOMSSKATT SOM HASTESAK: Rådmann Knut Haugestad vil prøve å få innført eiendomsskatt i Eidsvoll før Stortinget senker innslagsbeløpet fra to til én promille av eiendommenes verdi.
 
Vil komme regjeringen i forkjøpet
EIDSVOLL. Regjeringen vil senke begynnersatsen for eiendomsskatt fra to til én promille. Eidsvoll håper å få starte på to.

Publisert: 24.okt.2017 09:30
Oppdatert: 24.okt.2017 10:01

Rådmannen i Eidsvoll foreslår å innføre eiendomsskatt fra og med neste år. Han har kalkulert inn 30 millioner kroner i økte inntekter som følge av den nye skatten.

Den kalkylen forutsetter skatt på to promille av eiendommenes likningsverdi. Men regjeringen har lagt fram et forslag om å starte på bare én promille.

NY PROMILLEGRENSE

– Regjeringens forslag krever lovending som må vedtas av Stortinget, påpeker rådmann Knut Haugestad.

Han tror ikke på noen lovendring før jul, og da vil kommunebudsjettet for 2018 være vedtatt.

– Skal vi innføre eiendomsskatt fra og med neste år, krever det at vi gjør alt riktig i høst. Vi trenger pengene så mye at vi må prøve, sier han.

– UTSETTELSE GIR MILLIONTAP

– Formalfeil kan medføre tap av hele inntekten i 2018 og forsinket innfasing. Forsinket innføring kan også gi halvering alle kommende år hvis eiendomsskatteloven endres, påpeker rådmannen.

Han har lagt inn 30 millioner kroner i budsjettet både for 2018 og for 2019.

Svikter rådmannens forutsetninger, kan det føre til null i 2018 og bare 15 millioner kroner i 2019 selv om kommunestyreflertallet skulle vedta den nye beskatningen.

Eiendomsskatten er forventet å gi kommunen inntekter på 45 millioner kroner i 2020 og 60 millioner kroner i 2021 dersom loven ikke endres.

En forutsetning er selvfølgelig at kommunestyret si ja til den nye skatten.

USIKRE SYKEHJEMSPLASSER

Et annet usikkerhetsmoment i det presenterte budsjettforslaget er antallet sykehjemsplasser som kommunen må leie hos private institusjoner.

Rådmannen har bare lagt inn fire plasser, mens man i perioder har vært nødt til å leie over 20 plasser.

– Vi øker egendekningen av sykehjemsplasser og har nedtrekk på kjøp av plasser. Dette øker risikoen betydelig, og prislappen er 900.000 kroner per kjøpsplass ut over det budsjetterte, påpeker rådmannen.

VEDTAS 12. DESEMBER

Det endelige budsjettforslaget blir lagt fram i uke 44, og blir lagt ut til offentlig ettersyn fra 22. november til 12. desember. Da skal budsjettet for 2018 og handlingsplanen til og med 2021 vedtas av kommunestyret.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no