20. jun
BRA FOR ALLE. Leder i Akershus AUF Hoda Imad og nestleder Ina Rangønes Libak tror studenter som bor gratis sammen med eldre vil gi færre ensomme mennesker i samfunnet. – Dette kan bidra til å hjelpe to grupper med ensomhet, sier de to.
 
Vil la studenter bo gratis hvis de holder eldre med selskap
JESSHEIM. For å motvirke ensomhet og skape vennskap på tvers av generasjonene, vil Ina Rangønes Libak og Hoda Imad åpne for at studenter kan bo gratis på sykehjem og i omsorgsboliger.

Publisert: 31.mar.2017 14:00
Oppdatert: 31.mar.2017 11:58

– Mange unge har ikke så ofte kontakt med eldre og savner det. I alt pratet om eldrebølge og ensomhet kan dette være en kreativ og praktisk løsning, sier Ina Rangønes Libak, nestleder i Akershus AUF. Ideen er hentet fra Nederland, der studenter bor gratis hvis de holder eldre med selskap. Deventer vest tilbyr studenter å bo gratis på eldrehjemmet mot at de tilbringer 30 timer i måneden med de eldre. Aktivitetene er alt fra å spille spill og se på fotballkamper – til å være med dem på kjøpesenteret.

Hjelp mot ensomhet

– Statistikk viser at de mest ensomme i samfunnet er de under 25 og de over 80 år. Dette kan bidra til å hjelpe to grupper med ensomhet. Vi lever i en ensomhetsalder, og dette er et konkret forslag for å løse disse utfordringene. Én ting er å kartlegge ensomhet. Det finnes det en rekke undersøkelser som har gjort. Det viktige er hvordan vi løser det, sier Hoda Imad, leder i Akershus AUF. Både hun og Rangønes Libak presiserer at det ikke er snakk om å overta omsorgsoppgaver for de eldre.

Vennskap og aktiviteter

– Medisinering og den typen oppgaver er det naturligvis opp til de med den typen kompetanse å ta seg av. Nå nærmer påsken seg med stormskritt, og det kommer helt sikkert avisoppslag om ensomhet. Selv har jeg mistet besteforeldrene mine, og møter ikke folk fra andre generasjoner særlig mye. Jeg ser absolutt verdien i å snakke med folk og få råd av folk som har levd lenger enn meg selv. Noen sannhetens ord om livet tror jeg kan ha stor verdi, sier Ina Rangønes Libak.

Forslaget ble nylig enstemmig vedtatt på landsstyremøtet i AUF. Her er noen av gevinstene partiet mener den nye ordningen vil gi om den innføres:

Motvirke ensomhet – på tvers av generasjoner.

Skape nye vennskap og sørge for at eldre og yngre aktiviseres gjennom felles aktiviteter.

Gir studenter muligheten til å få gratis steder å bo. Tvinger dem dermed ikke inn på et allerede opphetet boligmarked – med høye bolig- og utleiepriser.

Avhjelper fagpersonell på sykehjem og i omsorgsboliger, slik at de kan bruke tiden sin på andre ting.

– Både i Nederland og Storbritannia ble dette først innført gjennom et prøveprosjekt. Det bør vi gjøre i Norge også, og man bør bare starte en plass. Vi håper én eller flere av Akershus-kommunene kan melde sin interesse for dette og gjøre et forsøk. Så kan vi se hvordan dette slår an og fungerer, sier Ina Rangønes Libak og Hoda Imad.

LES OGSÅ: Flytter tidspunkt for middags-servering på sykehjemmet

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no