15. jun
 
Vil betale 60 millioner kroner for en bit av Lundsjordet
To utbyggere vil ha kloa i Eidsvoll kommunes andel av Lundsjordet. Begge har lagt inn bud på 60 millioner kroner. Saken avgjøres førstkommende tirsdag.

Publisert: 12.jun.2018 20:30
Oppdatert: 13.jun.2018 13:08

I fjor kjøpte det Bergen-baserte eiendomsselskapet Nordic Group Holding, ved eneeier Cao Kan, Gardermoen Tomteselskaps 42 mål av det 80 mål store Lundsjordet. Datterselskapet som har navnet 1814 Sentrum AS, er ett av tre som bød på Eidsvoll kommunes 18 mål store del av jordet.

TRE BUDGIVERE

Opprinnelig var det tre budgivere med i kampen om kommunens tomt, men da Gardermoen Tomteselskap trakk seg, sto 1814 Sentrum AS (ved Nordic Group Holding) og Øvre Romerike Boligutvikling AS igjen. Dette er et Gardermoen-basert firma eid 50/50 av Sigurd Furulund holding, og I-Bolig AS som eies av Nordbohus Romerike Holding 80.04 %, Jan Børresen 9.97 % og Bjørn Martin Akre AS 9.97 %).

Begge la inn flere bud, og kommunen sto til slutt igjen med to valg som ble behandlet i formannskapet før kommunestyret tirsdag 12. juni. I formannskapet kom det frem at 1814 Sentrums bud var 47 millioner kroner mot ØRBAS' 43 millioner kroner ut fra dagens regulering, det vil si en kombinasjon av boliger og næringslokaler.

I det andre alternativet som kort sagt går ut på øke boligdelen, en øvelse som forøvrig trenger omregulering, var 1814 Sentrums bud 55 millioner kroner og ØRBAS' 60 millioner kroner. Budfristen gikk uansett ut 7. juni klokke 11.

I sin innstilling ba rådmannen formannskapet fremforhandle en kontrakt med 1814 Sentrum, og der sto saken da formannskapet fikk den på bordet tirsdag ettermiddag. Han baserte dette på at kommunen ønsker en helhetlig utvikling av Lundsjordet.

MOTSTAND

Formannskapet startet med at Rune Storsve i Høyre ville utsette saken fordi han mente politikerne hadde fått for dårlig tid på seg til å gjennomgå den skikkelig før avstemming. Deretter ba Thomas Jacobsson i Frp om et møte med grupperingen først.

- Vi må få orientert oss litt. Saken har kommet på veldig kort tid og vi har ikke fått tid til å orientere oss innad i grupperingen, sa han og støttet etterpå Storsves utsettelsesforslag. Det fikk forøvrig ikke flertall.

Da saken gikk videre til behandling informerte ordfører John-Erik Vika om en mail han hadde fått fra 1814 Sentrum mandag, lenge etter budfristen var gått ut. Der forhøyde 1814 Sentrum sitt bud til 60 millioner kroner, likt med ØRBAS sitt.

Det visste ingen i formannskapet om, ei heller megleren som kommunen har brukt i saken eller den andre budgiveren ØRBAS.

- Er det et problem, spurte Aps Einar Madsen.

- Nei, det er ikke noe problem å sende mailer og komme med penger. Budrunden var avsluttet, men jeg har fått bekreftet at dette er greit. Det kan vi avgjøre selv, svarte Vika.

Med det fyrte han opp opposisjonen. Wenche Hoel Ulvin (H) forlangte en forklaring.

- Jeg undres over hvordan dette kan være i orden når budrunden er over, sa hun.

- Det tekniske og juridiske kan ikke jeg forklare annet enn at jeg har fått forståelsen av at vi og senere kommunestyre kan bestemme selv hva vi ønsker å gjøre med ting som kommer inn etter at man har satt en sak, svarte Vika.

UTSATT

Opposisjonens tvil førte etterhvert til at rådmannens innstilling ble forkastet, for ved hjelp av stemmen til Einar Madsen (Ap) ble det flertall for å selge  Øvre Romerike Boligutvikling AS.

- Visste dere om mailen som kom til ordføreren?

- Nei, ikke før han sa det i formannskapet. Jeg fikk hakeslepp, sier Bjørn Martin Akre i ØRBAS.

- Er det vanlig å komme med slike mailer etter at fristen i en budrunde er passert?

- Nei, dette er helt uvanlig. 7. juni klokken 11 var absolutt siste frist til å komme med bud, så det at ordføreren legger frem et bud lenge etter fristen er veldig merkelig. Hadde vi visst at det var kommet et nytt bud, ville vi gjort det samme. Men vi har forholdt oss til reglene rundt budgivningen, påpeker han.

Da saken kom opp i kommunestyret senere på ettermiddagen, var politikerne samstemte i å utsette saken til et ekstraordinært formannskapsmøte og kommunestyremøte førstkommende tirsdag. Begge budene står til da.

- Hva nå, Akre?

- Det var bra at formannskapet snudde, for det som er viktig å huske på er at det foregår en rullering av kommunedelplanen for Råholt og Eidsvoll Verk. Den vil medføre høyere utnyttelse av eiendommen gjennom nye rammebetingelser, og derfor var alternativet som falt irrelevant for saken siden den tar utgangspunkt i nåværende regulering. Det er svært opplagt for oss i bransjen og det kommer til å skje uansett hvem som kjøper eiendommen, påpeker han.

- Når kan dere komme i gang?

- Så fort som mulig, men først må fylkesmannen behandle noen innsigelser i området, sier han. 

GRØNNE TANKER

I mai ble kommunens del av Lundsjordet lagt ut for salg i markedet med to verdivurderinger, 35,3 og 39,7 millioner kroner. Nordic Group Holding, ved eneeier Cao Kan, har veldig lyst på kommunens del.

- For med 60 mål er det lettere å få til en helhetlig utvikling av Lundsjordet. Vi, arkitekt Niels Torp og andre dyktige aktører brukt flere måneder på å utarbeide en godt gjennomtenkt masterplan, sier han.

Kan Cao kjøpte i 2014 det tidligere sykehuset i Fredrikstad, og vil bygge flere hundre leiligheter der. Han satser på miljø, trivsel og god arkitektur, og for disse planene fikk han 60 millioner kroner i støtte av EU-prosjektet om fremtidens grønne byer. Erfaringene derfra tar han med til Råholt.

– Vi vil bygge et bilfritt og barnevennlig boligområde som gir økt bokvalitet. Bilene skal parkeres under bakken og kjøres i ytterkantene av området, sier han.

– Hvor vanlig er det å tenke slik i boligutviklingsprosjekter ?

– Foreløpig er det ikke vanlig fordi det krever en del mer investeringer. Men dette er viktige prinsipper som kommer mer og mer. Når vi får tilgang på et så stort område har vi både økonomisk og samfunnsmessig ansvar. Derfor må de riktige grepene tas allerede i masterplanen, sier Kan.

Han understreker at grunnlaget for suksess blir lagt der.

– Disse byggene skal stå i 100 år. Hvis områdeplanen er feil hjelper det lite med flotte bygg, for da er katastrofen et faktum. Vi er veldig opptatt av å gjøre ting skikkelig, og har ambisjoner om god arkitektur i øverste klasse i Europa. Når er på Lundsjordet om noen år vil jeg ikke blir flau, sier han.

– Hva hvis dere ikke får kjøpt?

– Kommunen har hele tiden sagt de vil ha helhetlig utvikling. Det får vi til. Vi bygger uansett på våre 42 mål, uavhengig av hva andre eiere gjør, sier Kan Cao.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no