23. jul
KLIMAFIENDTLIG. Nannestad Bygdeliste mener reguleringsplanen for Bjørkåsen boligområde må oppheves fordi den er klimafiendtlig. Foto: Morten Marthinsen
 
Vil oppheve reguleringsplan for Bjørkåsen boligområde
NANNESTAD. I første omgang planlegges 150 boliger på Bjørkemåsan. Nannestad Bygdeliste mener reguleringsplanen er klimafiendtlig og ber om at den blir opphevet.

Publisert: 11.mai.2017 10:30
Oppdatert: 11.mai.2017 10:40

I første omgang planlegges det 150 boliger på Bjørkåsen boligområde.

– Kommunen kommer med «alternative fakta» og er ikke særlig grønn og opptatt av miljøet, annet en rent politisk, sier Morten Marthinsen, gruppeleder for Nannestad Bygdeliste.

Partiet viser til at det i dag ikke er stuerent å grave opp myr, blant annet fordi det ikke er miljøvennlig.

– UTELATER DETALJER

– Det blir påstått at det på 1970-tallet ble gjennomført grundige myrstudier av Kåre Homble. Dette er for så vidt riktig, men her utelates en viktig detalj; at dette bare dreide seg om myrene over marin grense. Bjørkemåsan og Hetakermåsan ligger under marin grense og ble derfor ikke undersøkt, sier Marthinsen.

Partiet viser også til et annet «alternativt fakta» fra Nannestad kommune.

– Det blir vist til at Biofokus i 2001 og 2003 gjennomførte grundige naturtypekartlegginger i Nannestad. Her utelates detaljen om at disse kartleggingene ikke omfattet noen av myrområdene våre, sier Marthinsen.

SMÅSALAMANDER

Marthinsen peker også på at kommunen gjør et poeng av at småsalamander, som er påvist på myra, er tatt av rødlista, men at man har funnet tre rødlistede fuglearter.

– Det er fint at kommunen har kunnskap om rødlistede arter, men det er synd at man ikke får med seg at det er fire arter. Påstanden om at myra er såpass skadet av tidligere torvuttak at den i dag ikke har et intakt myrsystem, er heller ikke riktig. Dette fordi de beskjedne uttaket ikke har påvirket myras hydrologi i særlig grad, sier Marthinsen.

SPØR ORDFØREREN

Torsdag vil bygdelista legge fram en interpellasjon, signert av Morten Marthinsen, Petter Gulbrandsen og Per Ragnar Lien, til kommunestyret, og ordfører Hans Thue må svare på spørsmål om det har blitt gjennomført naturtypekartlegging og grundige myrstudier av Bjørkemåsan, og om ordføreren mener at dagens fakta- og kunnskapsgrunnlag knyttet til Bjørkåsen boligområde er tilstrekkelig for å kunne starte en utbygging.

– Vi vil også vite hvilke tanker ordføreren gjør seg om at frigjøringen av klimagasser i forbindelse med en eventuell utgraving av myrområdet vil bli tatt med i klimaregnskapet, sier Marthinsen.

Fra talerstolen torsdag vil derfor partiet foreslå at reguleringsplanen for Bjørkåsen boligområde, vedtatt i 2007, oppheves fordi den er klimafiendtlig, og at det skal gjennomføres en kartlegging av naturverdiene, basert på dagens kunnskaper.

LES OGSÅ: Nå kommer Miljøagentene til Ullensaker

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
SPØRSMÅL. Nannestad Bygdeliste stiller torsdag flere spørsmål til ordfører Hans Thue om utbyggingen av Bjørkåsen boligområde.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no