16. jul
 
Rådmannen vil selge flere av kommunens eiendommer
Rådmannen i Nannestad vil nå selge flere av kommunens eiendommer.

Publisert: 31.okt.2017 21:00
Oppdatert: 31.okt.2017 21:13

Det er foreløpig lagt inn fem millioner kroner fra salg av eiendommer hvert år i økonomiplanen for 2018–2021. På lista over eiendommer som ønskes solgt er tidligere Nannestad alderspensjonat, Holter kulturhus, Gamle Kringler skole, det gamle kommunehuset, Haugastøl og Stensgård skole. Dette er vedtatt for mange år siden. Nå blir det, dersom budsjettet blir vedtatt, alvor av dette. I tillegg vil tomter som kommunen eier bli vurdert solgt.

LES OGSÅ: Alderspensjonatet kan bli kulturhus for «den lydløse kulturen»

HELT NØDVENDIG

– Utfordringen i budsjettet er å kunne skaffe en større egenkapital til investeringer. Behovet for å finansiere investeringer er av avgjørende betydning. Det må vi, ellers er det ikke mulig å foreta de investeringene vi har behov for. Da er salg av eiendommer ett av tiltakene vi kan gjøre, sier Paul Glomsaker, rådmann i Nannestad.

Han mener at noen av foreningene som er brukere av disse stedene kan kjøpe eiendommen selv.

– Det vil skape et større engasjement både for vedlikehold og drift. Ellers står jo andre formålsbygg, som for eksempel skolene, til disposisjon, sier rådmannen.

UTFORDRENDE

Han viser til en utfordrende budsjettprosess.

– Men vi har styring på økonomien. Vi har trange rammer, men har klart å styre innenfor, sier rådmannen.

For 2018 er det budsjettert med 149,1 millioner kroner til investeringer. I hele økonomiplanperioden er investeringsbudsjettet 385,2 millioner kroner.

– Det er ikke noen kutt i ressursene eller snakk om innføring av eiendomsskatt i økonomiplanen som nå legges fram. Vi har lite penger til rådighet, men vi har kontroll på de pengene vi har, sier Runar Nilsen, økonomisjef i Nannestad kommune.

NY BARNEHAGE

Den største investeringen i 2018, 55 millioner kroner, er ny barnehage i Åsgreina. Også kjøp av festetomter utgjør en stor del av investeringsbudsjettet med 51,1 millioner kroner.

– Og så skal vi fortsette å pusse opp uteområdene ved skolene, og nå er det Preståsen skole som står for tur, sier Nilsen.

9,5 millioner kroner er avsatt i budsjettet til dette neste år.

– Vi har en klar satsing mot barn og unge. I år var ungdomsskolen det største løftet, og satsingen mot barn og unge fortsetter, sier Glomsaker.

AKTIVITETSHUS

Begrepet omsorgssenter er erstattet av aktivitetshus i Nannestad kommunes økonomiplan. Fram til 2021 er det budsjettert med 105 millioner kroner til dette, hvorav fem millioner i 2018 til oppstart av planene.

– Anbefalingen fra KS er å legge flere tjenester sammen. Det vil bestå av mange forskjellige funksjoner, eksempelvis et helsesenter, i tillegg til leiligheter for eldre mennesker. Det er imidlertid lite detaljer på plass foreløpig, sier Glomsaker.

MANGE BERØRTE

Thomas Kleven Eek, styreleder for Holter kulturhus, forteller at dersom lokalene de leier i Holter kulturhus, tidligere Løken skole, blir solgt, vil mellom 100 og 150 personer bli direkte berørt.

– Mange blir stående uten tilbud hvis stedet blir solgt. I tillegg til de som blir direkte berørt kommer de som kan leie lokalene til andre ting. Det vil gå utover både barn, unge og eldre. Vi vil ved et salg miste arenaen for den rytmiske musikken. Det finnes ikke tilsvarende lokaler i området til dette, sier Kleven Eek.

Kulturhuset fikk penger fra Sparebankstiftelsen til å oppgradere både lys- og lydanlegg.

– Vi har oppgradert lokalene, og kan også holde konserter der, sier Kleven Eek.

Han opplyser at styret for Holter kulturhus ikke er interessert i å kjøpe stedet.

– Vi kan nok betjene et lån med det vi betaler i året i husleie i dag, 300.000 kroner, men det skaper for stor usikkerhet. Vi vet jo ikke hva som kan dukke opp av uforutsette vedlikeholdskostnader, og har ingen buffer til å takle eventuelle kostnader til dette, sier styrelederen.

LES OGSÅ: Alle reserver er brukt opp, og regnskapet viser et overforbruk på nær fem millioner

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
SØRGELIG: Thomas Kleven Eek, styreleder for Holter kulturhus, synes det er svært trist dersom kulturhuset, tidligere Løken skole, blir solgt. Foto: Ina Anett Husom Larsen
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no