20. jul
Vil skifte: Rådmann Knut Haugestad går inn for skifte fra Poolsan til klor. Skiftet vil ha en totalkostnad på cirka fire millioner kroner.
 
Vil skifte til klor – går inn for bevilge nær 4 millioner til justeringene
Rådmannen går inn for å bytte ut Poolsan med klor. Tirsdag tar politikerne den endelige beslutningen.

Publisert: 05.mar.2018 15:30
Oppdatert: 05.mar.2018 20:20

Det har vært knyttet stor spenning til hva Eidsvoll kommune vil gjøre med den utfordrende badevannsituasjonen, som har ført til stengte basseng både på Råholt og i Eidsvollhallen. Nå foreligger rapporten fra Norconsult, og mandag ettermiddag kom innstillingen fra rådmann Knut Haugestad foran tirsdagens ekstraordinære formannskapsmøte som etterfølges av kommunestyremøte.

– Eidsvoll kommune benytter klor som desinfeksjonsmetode for bassengene. Dette medfører at en må bygge om teknisk infrastruktur jevnfør konsulentenes og entreprenørenes rapport/befaringer. Det bevilges en ramme på kroner 3.950.000 inkl.mva, som finansieres med økt låneopptak, står det i rådmannens innstilling.

Ikke Poolsan alene

I sin rapport konkluderer Norconsult med følgende:

* Det er lite sannsynlig at kimtallproblemer på Råholt bad oppstår alene på grunn av dårlig råvannskvalitet.

* Råholt Bad oppfyller stort sett minstekravet for sirkulasjons- og avblødningsvannmengder, men det skal utføres en nøyaktig mengdekontroll for å bekrefte dette.

* Det er ikke tilstrekkelig kontroll over koagulantdosering og drift av filtre på anlegg. Det skal utarbeides rutiner rundt dette.

Konkluderer tirsdag

Ordfører John-Erik Vika (Sp) sier rapporten ikke gir noen entydig anbefaling på om kommunen skal gå for Poolsan eller klor.

– Men klor er i større grad utprøvd i andre badeanlegg rundt i landet. Det er større erfaringer med dette som rensesystem enn Poolsan. Det kan tale for et skifte til klor. Men endelig beslutning blir først tatt tirsdag kveld, sier Vika. Norconsult har i sin rapport – uavhengig av desinfeksjonsmetode – avdekket at det er behov for ombygging ved de tekniske installasjonene ved begge bad for å sikre en stabil drift. Norconsult anslår at merkostnad med overgang til klor vil være innspart i løpet av fire til åtte år som følge av lavere kjemikostnad.

– Det er ikke bevist at Poolsan er hovedårsak til utfordringene ved Eidsvoll kommunes bad, men det er vist til at med denne kjemien er den tekniske driften vanskeligere å få stabil, skriver rådmann Haugestad.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no