18. okt
FELT: Dette er ulven som forsynte seg grådig av sauene i sommer. Den ble felt i begynnelsen av august. Foto: Ole Knut Steinset/SNO
 
Vil skyte ulv når som helst
Ordførerne i Eidsvoll og Hurdal har sammen med flere kolleger i regionen bedt om stående fellingstillatelse på ulv.

Publisert: 22.okt.2017 09:00
Oppdatert: 21.okt.2017 13:33

Ordførerne i Eidsvoll, Hurdal, Gran, Lunner, Jevnaker, Vestre Toten, Østre Toten, Nordre Land, og Søndre Land Gjøvik representerer kommuner med flere enn 40.000 sauer på utmarksbeite hvert år.

Nå har de sendt denne henvendelsen til Landbruksdepartementet:

"Sommeren 2017 har vært særdeles krevende, med tanke på skade påført av ulv inn i våre beiteprioriterte områder. Over 300 sau og lam er tatt av ulv på Hadeland, Toten og Hurdal. 7. august ble ulven felt i Østre Toten, etter over to måneders kontinuerlige skadefellingsforsøk. Foreløpige beregninger fra Fylkesmannen i Oppland viser at ulven kostet Oppland fylke minst 9 millioner kroner, og at det er forventet at dette tallet vil stige. I tillegg kommer utgifter og tall fra Akershus fylke".

Videre forselår de i følge Oppland Arbeiderblad konkrete tiltak for å unngå det samme neste sommer. Inkludert at ulv tillates skutt umiddelbart:

«Det sies fra overordnede myndigheter at områdene som er prioritert for beitedyr, har lav terskel for å ta ut rovdyr som kan gjøre skade. Det bør derfor sees på endringer i regelverket som gjør det enklere å starte skadefelling. Det bør åpnes for å gi en stående fellingstillatelse på ulv i beiteprioriterte områder, som gjelder hele året».

«Beitenæringa har jobbet døgnet rundt for å sikre dyra sine, samt søke etter drepte/skadde dyr. Mange sier at belastningen har vært for krevende, og er usikre på om de vil fortsette sitt dyrehold. Dette er bekymringsfullt, da beitenæringen er sentral for våre kommuner».

«Beitenæringen bidrar med viktige arbeidsplasser, gir ønsket matproduksjon og gir stor verdiskapning til kommunen og samfunnet. Samtidig bidrar beitedyrene til å holde vegetasjonen nede og ivaretar det biologiske mangfoldet på våre utmarksbeiter».

BEDRE RAMMEBETINGELSER

Ordførerne forlanger bedre rammebetingelser for næringen.

"Våre kommuner trenger beitedyr på utmarksbeite, og vi krever at overordnede myndigheter sikrer at denne næringen får trygge driftsvilkår. Det er derfor helt sentralt at departementet gir beitenæringen full økonomisk kompensasjon for sine utlegg, som følge av ulveangrepene», skriver de blant annet i brevet.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no