18. okt
FRIER: Varaordfører i Eidsvoll, Einar Madsen, går på lette frierføtter til nabo Hurdal. Tanken på sammenslåing har modnet i tre år, og nå håper han på et ja fra Hurdal.
 
Vil slå sammen Eidsvoll og Hurdal til én kommune
For tre år siden var det nesten utenkelig for den gang Ap-ordfører i Eidsvoll, Einar Madsen, at hans kommune skulle slås sammen med en nabokommune. Nå har han skiftet mening.

Publisert: 08.okt.2018 20:30
Oppdatert: 09.okt.2018 09:13

– Jeg mener at Hurdal og Eidsvoll har mye å tjene og lite å tape på å slå seg sammen. Og det gjelder de fleste områder, sier Madsen.

Han forteller at saken er luftet i posisjonen i Eidsvoll, og at man der er klar over utspillet fra varordføreren.

NEI TIL ULLENSAKER – LUNKNE TIL HURDAL

Da sammenslåingsdebatten raste for fullt for tre år siden og kommunene ble pålagt å føre sonderinger med andre kommuner, var Eidsvolls politikere lunkne til Hurdal, mens de sa bastant nei til Ullensaker. Derimot vendte de seg mot Nord-Odal, men disse samtalene rant ut i sanden.

Hurdals politikere sa på sin side nei til Eidsvoll, mens de med tungt hjerte vendte seg mot Ullensaker. Det gikk sågar så langt at de to kommunenes ordførere undertegnet et intensjonsavtale, men den ble torpederte av en folkeavstemning. Hurdølingene ønsket ikke å slå seg sammen med storebror i sør, mens ordfører Runar Bålsrud helst så for seg en kommune på hele Øvre Romerike. Og der stoppet sammenslåingshistorien – helt til Madsen fra Eidsvoll nå blåser liv i glørne.

MYE Å TJENE ØKONOMISK

– Hvorfor kommer du med dette utspillet nå, Madsen?

– Det er nok økonomien som er den største grunnen. Om Hurdal og Eidsvoll slår seg sammen, vil den nye kommunen få 80 millioner i statlig bidrag det første året. Det er mye penger. Tilskuddet vil så bli trappet nedover, sier Madsen, som fikk ekstra vind i sammenslåingsseilet da det ble klart at rådmannen i Hurdal skal slutte.

– Enda en gang må Hurdal ut og finne en ny rådmann. Jeg tenkte da at kan det være nødvendig? Slår vi oss sammen, kan en rådmann konstitueres og Hurdal sparer over en million kroner, sier varaordføreren.

EIENDOMSSKATT

Mens Eidsvoll utreder en eventuell innføring av eiendomsskatt, har Hurdal allerede innført den «forhatte» skatten.

– Er ikke ditt forslag om sammenslåing en legalisering av eiendomsskatt også i Eidsvoll, Madsen?

– Nei, overhodet ikke. Jeg er ikke for eiendomsskatt på eget hus, heller ikke på andres. Men jeg ser at det kan bli nødvendig for å sikre at kommunen har tilstrekkelig med inntekter for å gi befolkningen et godt tjenestetilbud. Vi vurdere kutt i tjenester for å slippe skatten, men det er ikke store rom for å kutte.

Varaordføreren sier at han tenker på tjenestenivået ut til innbyggerne.

– Om vi slår oss sammen, blir inntektsgrunnlaget større. Verken Hurdal eller Eidsvoll er kommuner med god råd, men ved en sammenslåing får vi mulighet til se på organisasjonene på nytt. Jeg mener bestemt at det er mye å spare på en administrasjon framfor to.

Madsen mener at Eidsvoll og Hurdal har mye til felles og mye å tilføre hverandre.

– Kulturen vår er lik. Følelsesmessig og kulturhistorisk står vi hverandre nær, eidsvollingene og hurdølingene. Vi vil bli en fantastisk fin kommune, mener han.

TAR SELVKRITIKK

Madsen vet ikke helt hva som gikk galt i forholdet mellom Eidsvoll og Hurdal for tre år siden, og mener at det nå uansett er på tide å tenke om igjen.

– Kanskje vi i Eidsvoll ble litt kjepphøye og eplekjekke, da spesielt i forhold til kommunenavn, sentrum og hvor administrasjonen skal ligge. Der tar jeg en smule selvkritikk. Men nå er det gått tre år, og mye har skjedd både i Hurdal og i Eidsvoll. Vi må sette oss ned og snakke sammen igjen. Dette er en prosess hvor begge parter må ta og gi, mener han.

– Her er det mange skjær i sjøen, Madsen. Om alle disse blir eliminert, når tror du at Hurdal og Eidsvoll kan bli én kommune?

– Får vi fortgang i sakene, ser jeg ikke bort fra at dette kan skje allerede 1. januar 2020.

– Og navnet?

– Eidsvoll og Hurdal kommune. Det lyder fint.

– Kan ditt utspill bli starten på en ny debatt om en storkommune på Øvre Romerike?

– Jeg ser ikke bort fra det, svarer Madsen.

SIER IKKE NEI TIL SAMTALER

Hurdal ordfører, Runar Bålsrud, slår ikke døra igjen for frieren fra Eidsvoll - og er åpen for samtaler.

– Når frieren står på døra, kan en velge å avslå eller si ja, sier Bålsrud.

ER FOR STØRRE KOMMUNER

– Som de fleste vet, er jeg for større kommuner. Jeg har ønsket en Øvre Romerike-kommune, men det ønsket delte jeg ikke med så mange andre kommuner. Vi hadde nære sonderinger og undertegnet en intensjonsavtale med Ullensaker, men det ble ikke noe av. Hurdal blir på sikt for liten. I forkant av folkeavstemningen for tre år siden, la jeg vekt på Hurdals stramme økonomi. Den blir ikke noe bedre med årene – tvert om, sier ordføreren.

Han vet ikke hvordan verken eget kommunestyre eller bygdas innbyggere vil reagere på Madsens utspill.

– Mener Eidsvoll noe med dette, forventer vi at frieren kommer på dørstokken. Så får vi prate sammen, sier Bålsrud.

LES OGSÅ: Disse skal forhandle om kommunesammeslåing

 
Fakta

Varaordfører i Eidsvoll, Einar Madsen, ønsker nå å slå sammen Hurdal og Eidsvoll til én kommune.

Hovedårsaken til det er av økonomiske grunner. Han mener kommunene vil få bedre økonomiske kår som en kommune framfor å være to.

Runar Bålsrud, ordfører i Hurdal, er ikke motstander av å møte frieren.

For tre år siden var Madsen motstander av kommunereformen.

Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no