22. apr
KRITISK. Rune Storsve er svært kritisk til at rådmannen behandler "byttehandlen" mellom kommunen og Bjørn Dæhlie ette rå ha kjøpt leiliheter av Dæhlie i den nye boligblokka Skibladnersvingen (i bakgrunnen).
 
Vil stoppe Dæhlie-avtale
EIDSVOLL. Rune Storsve (H) mener rådmann Knut Haugestad kan ha personlige fordeler av en eiendomshandel mellom kommunen og Bjørn Dæhlie.

Publisert: 05.sep.2017 06:00
Oppdatert: 05.sep.2017 06:47

Storsve mener rådmannen er inhabil fordi han har kjøpt en leilighet i Skibladnersvingen i Sundet som vil stige i verdi dersom Dæhlie får godkjent sine planer for området.

Det samme gjelder formannskapsmedlem Olav Resaland som eier leilighet i nabobygget.

ANBEFALT HANDEL

Bjørn Dæhlie er i ferd med å fullføre boligblokka Skibladnersvingen. Der har rådmann Knut Haugestad kjøpt leilighet.

Nå har Dæhlie kommet med et forslag til kommunen om å pynte opp stranda ved Rubis med gangsti og lys samt asfaltere kommunes parkeringsplass i samme område mot å få overta ei 1,8 dekar stor kommunal tomt inntil sin eiendom på Rubis.

Nylig vedtok formannskapet å anbefale en slik løsning – mot Storsves stemme.

PERSONLIG INTERESSE

– Sånn kan det ikke gjøres, mener Rune Storsve.

– Både rådmannen og Olav Resaland vil ha personlig interesse av at området rundt Skibladnersvingen settes i stand. Hvis Dæhlie får det som han vil, vil leilighetene i området stige i verdi. Det kan både rådmannen og Resaland dra personlig nytt av, mener Storsve.

– er ikke inhabil

– Jeg har leilighet i Sundtoppen 1. Bygget grenser ikke engang til den aktuell tomta. Det kan ikke være slik at man blir inhabil bare ved å kunne se bort til eiendommen som skal behandles, sier Resaland.

LANGT MER VERDIFULL

Storsve mener også at kommunen er i ferd med å inngå en svært dårlig avtale.

– Kommunen har brukt sin egen advokat til å verdsette den aktuelle tomta til noen hundre tusen kroner. Jeg har snakket med både eiendomsutviklere og meglere som mener tomta er verdt mange millioner kroner, sier Storsve.

– Den kommunale parkeringsplassen som Dæhlie tilbyr seg å asfaltere, har han brukt til plassering av byggekrana og materialer til Skibladnersvingen. Asfalteringen betyr ikke annet enn at han rydde opp etter seg, sier han.

MENER SEG HABIL

Rådmann Knut Haugestad mener han ikke får særfordeler som gjør at han ikke kan behandle saken.

– Det er riktig at jeg kjøper pendlerleilighet i Skibladnersvingen, og det er naturligvis opp til kommunestyret å vurdere eventuell inhabilitet, sier Haugestad .

– I henhold til forvaltningsloven er man inhabil når det foreligger forhold som er egnet til å svekke tilliten til upartiskhet i saksbehandlingen. Det kan være om en avgjørelse innebærer en særlig fordel, tap eller ulempe for den som behandler saken. Personlig kan jeg ikke se at det er tilfelle i denne saken, verken for meg eller for folkevalgte, sier han.

– Vi får håpe utviklingen på Rubis gagner hele lokalsamfunnet og sentrumsutviklingen. Beboere i nabolaget får neppe noen særskilt fordel utover det som vil gjelde for mange som oppholder seg i og benytter området, sier han.

TRAKK SEG

For om lag 15 år siden var daværende rådmann Pål Eilert Lorentsenborti en likende sak da han kjøpte leilighet i Eidsvoll Brygge.

– Da jeg forsto at tomta ble for trang, og at det måtte en ny reguleringsbehandling til, trakk jeg meg. Jeg kjent meg inhabil, og ville ikke utsette byggingen, forteller han.

– Dette var mens flommen i Vorma var på gang, og hvis vi skulle få en inhabilitetsprosess og måtte ty til setterådmann for å få gjennomført behandling, ville prosjektet fort bli forsinket med ett år. Det ønsket jeg ikke, og annullerte handelen, forteller han. 

SETTERÅDMANN

Saken kommer til videre behandling i kommunestyret i morgen. Dersom rådmannen der blir kjent inhabil, må saken tilbake til start.

Hvis rådmannen er inhabil, blir nemlig også alle andre ansatte i kommunen inhabile. Dermed må saken forberedes helt på nytt av en setterådmann fra en annen kommune.

 
HABIL. - Jeg får ingen særfordeler av avtalen mellom kommunen og Bjørn Dæhlie, sier rådmann Knut Haugestad og mener seg habil til å forberede saken for politisk behandling.
ANNULERTE HANDEL. Tidligere rådmann Pål. E. Lorentsen annulerte et boligkjøp i Sundet da han sto i fare for å komme i en habilitetskonflikt.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no