16. jul
VAKSINERING: Hans Thue (t.v.), ordfører i Nannestad, og Tom Sundar, kommuneoverlege i Nannestad, er glade for å kunne tilby vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse til alle 10.-klasseelever ved Nannestad ungdomsskole. Her i en 9.-klasse som vil få tilbudet neste skoleår.
 
Vil tilby gratis vaksine til ungdomsskoleelever
NANNESTAD: Nannestad kommune vil tilby vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse til alle 10.-klassinger.

Publisert: 26.aug.2017 09:00
Oppdatert: 25.aug.2017 15:53

– Vi har sett med bekymring på at det i forbindelse med russefeiringen kan dukke opp tilfeller av smittsom hjernehinnebetennelse. Dette opplevde vi på Romerike senest i vår. Folkehelseinstituttet anbefaler russen å vurdere å la seg vaksinere. Få gjør det. En vaksine koster 400 kroner. Gratis vaksine vil øke andelen som benytter seg av tilbudet ytterligere. Ved å tilby hele årskull gratis vaksine kan vi oppnå en svært god forebygging mot meningokokksykdommer, sier Hans Thue, ordfører i Nannestad.

FORNUFTIG

Thue tok problemstillingen opp med Nannestads kommuneoverlege, Tom Sundar, og har på bakgrunn av hans faglige vurdering konkludert med at det er fornuftig å gi tilbudet til hele årskullet.

– Nå er det overveiende russ som lar seg vaksinere det tredje året på videregående. Det betyr at både yrkesfagene og andre grupper i mindre grad er beskyttet. Dette vil vi gjøre noe med, sier ordføreren.

Tom Sundar opplyser at et meningokokkutbrudd er potensielt farlig.

– Selv om meningokokksykdom er sjelden, er den alvorlig når den først rammer. De alvorligste formene er smittsom hjernehinnebetennelse, som rammer halvparten av tilfellene, og blodforgiftning som rammer 20–30 prosent av tilfellene. Dødeligheten ved smittsom hjernehinnebetennelse er 10 prosent i Norge i dag. 10–20 prosent får følgeskader som amputasjoner, hørselsskader og nevrologiske skader. Vaksinen mot smittsom hjernehinnebetennelse har god effekt i fem år, sier Sundar.

IKKE VANLIG FOR KOMMUNER

Ordføreren påpeker at det ikke er vanlig at en kommune velger å sette i gang et så omfattende vaksinasjonsprogram. Trolig er Nannestad én av de aller første kommunene i landet som gjennomfører et sånt vaksinasjonsprogram.

– Men i tillegg til at det faglig framstår som fornuftig, må vi ta inn over oss at det spesielt er ungdom som er utsatt for dette. Barn og unge har vi et særskilt ansvar for. De sammenhengene de utsettes for høyest risiko er i tilknytning til avslutning av videregående skole, ved inntak i Forsvaret og inntak på høyskoler og universitet. Altså i tilknytning til ting vi ellers satser store ressurser på at ungdommen skal gjøre, og som er i vår alles interesse. Framfor å snakke om dette og uffe oss, velger vi i Nannestad aktivt å gjøre noe med det. Og hvorfor ikke, når tiltaket er godt faglig fundert og er klart til å tas i bruk. Heldigvis har vi en stab av helsesøstre som stiller opp slik at vi kan gjennomføre dette rasjonelt og kvalifisert, sier ordføreren.

– GODE ARGUMENTER

Ifølge kommuneoverlegen vil vaksinekostnaden for hvert årskull være om lag 80.000 kroner.

– Dette er en god måte å bruke penger på og det er solide faglige argumenter for å innføre et sånt tilbud. Dessuten skal 10.-klassingene uansett ha sine basisvaksiner i henhold til det obligatoriske vaksinasjonsprogrammet. I praksis kan man da integrere et tilbud om frivillig meningokokkvaksine i et allerede etablert vaksinasjonsprogram i regi av helsetjenesten, sier Sundar.

Folkehelseinstituttet understreker at ungdom i alderen 16–19 år, og i særlig grad russen, er mer utsatt for meningokokksykdom enn andre.

– I løpet av livet har de fleste hatt meningokokker i halsen flere ganger uten å bli syke. Bakteriene overføres mellom mennesker gjennom spyttdråper, og de fleste smittes av friske bærere ved kyssing eller ved deling av glass og flasker, sier Sundar.

BEHANDLET 500 PERSONER

Det var ett tilfelle av smittsom hjernehinnebetennelse i Ullensaker i vår. Det utløste behandling av ca. 500 personer.

– Det ble slått alarm da dette ble kjent. Det var en russ som ble lagt inn på Ahus og som fikk påvist smittsom hjernehinnebetennelse. Vedkommende hadde vært i kontakt med personer i tre russebusser, og her i regionen ble det gjort et stort arbeid med smitteoppsporing for å identifisere nærkontakter av den syke. Kartleggingen førte til at forebyggende antibiotikabehandling ble gitt til nesten 500 personer som på en aller annen måte hadde vært innom de samme bussene. I tillegg til dette ble rundt 150 personer vaksinert, sier Tom Sundar, kommuneoverlege i Nannestad.

Han mener det er stor grunn til å tro at flere hadde blitt syke dersom man ikke hadde foretatt seg noe.

– Vi ønsker nå å tilgjengeliggjøre vaksinen og få flere til å vaksinere seg, sier Sundar.

LES OGSÅ: Tilbyr russ vaksine etter tilfelle av smittsom hjernehinnebetennelse


 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no