17. jul
MILLIARDER. Oslo Airport City som skal bygges i Gardermoen Næringspark, krever investeringer på mye over 20 milliarder kroner. Utviklerne snakker også om 40.000 arbeidsplasser. Ill.: Oslo Airport City
 
850 mål barmark øst for flyplassen skal bli en moderne by
GARDERMOEN. Vil utvikle en ny by på Gardermoen.

Publisert: 14.mai.2017 21:00
Oppdatert: 14.mai.2017 21:43
  • 25 millioner flypassasjerer årlig i 2016.
  • 6,5 millioner flytogpassasjerer i 2016.
  • Hoteller i alle størrelser med over 250.000 overnattinger i 2016.
  • Kongressfasiliteter til mange tusen mennesker.
  • En massiv logistikkbransje.

Slikt, og mer til, gjør Gardermoen til Norges største knutepunkt.

Og slikt trigger utviklere, som Oslo Airport City.

Øst for rullebanene, på nabotomta til Coops sentrallager, vil dette eiendomsselskapet utvikle mange hundre tusen kvadratmeter lokaler på sin 850 mål store tomt i Gardermoen næringspark.

MILLIARDER

Thor Thoeneie var en av dem som sto bak utviklingen av Barcode i Oslo. Han er nå administrerende direktør i Oslo Airport City og er overbevist om at Romerike blir et av landets mest spennende områder i lang tid.

På et seminar i regi av Rambøll nylig der temaet var utviklingen og forventninger for området, var han krystallklar på betydningen av hovedflyplassen.

– Tendensen i utviklingen i utlandet er tydelig: Flyplassene får økt betydning som knutepunkter for en rekke virksomheter i flere bransjer. Oslo Lufthavn Gardermoen Norges absolutt største knutepunkt. Turen til Oslo tar 20 minutter. Reiser du to timer herfra når du to millioner mennesker med bil, og 300 millioner med fly. Vi satser stort på å utvikle og bygge en ny by, med alt det innebærer, sier Thoeneie.

ENORME SUMMER

Han forteller om store summer som skal brukes på Gardermoen.

– I løpet av 20 til 30 år kan investeringene komme opp i 25 milliarder kroner. Vi vil ha varierte og arbeidsintensive virksomheter med opp mot 40.000 nye arbeidsplasser. Det er ikke lenger slik at flyplasser bygges rundt de største byene. Nå bygges byene rundt flyplassene, understreker han.

Oslo Airport City blir landets mest sentrale utviklingsprosjekt, og støtter seg på at Ullensaker er blant landets raskest voksende kommuner der dagens 35.000 innbyggere vil øke med 2,5 prosent årlig de 15 neste årene. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at befolkningen på Romerike skal øke med 12 prosent i løpet av de neste åtte årene.

– Selv den veksten kan vise seg å være en klar undervurdering, sier seniorøkonom i Prognosesenteret.

Trendene på hele Romerike er nemlig tydelige; alle piler peker oppover. Det er estimert befolkningsvekst på 4000 personer per år framover. Jessheim er allerede en av Europas raskest voksende byer, og den byen i Norge med størst vekst. Veksten på Romerike er høyere enn på det sentrale Østlandet.

I tillegg forventes økte anleggsinvesteringer med rundt 20 prosent neste år, samt utbygging i stort sett alt som kan bygges og utvikles.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no