19. jul
 
Vil varme opp boligene med kloakk
Älvsbyhus Akershus Nord planlegger et unikt miljøkonsept for boliger de ønsker å bygge i Maura. Til oppvarming og strøm vil de benytte kloakken fra boligene.

Publisert: 20.jun.2018 06:00
Oppdatert: 20.jun.2018 07:26

Boligene skal bli selvforsynt med energi, primært med biogassanlegg basert på kloakken fra boligmassen, men også kloakkslam fra andre anlegg. Biogassen som utvikles av kloakken skal drive en generator som produserer både strøm og varme.

– I tillegg vil vi benytte solcelleenergi, sier Knut Eide, prosjektleder hos Älvsbyhus.

I andre enden kommer det ut renset vann og biogjødsel som kan benyttes til å dyrke mat på området.

Eide forteller at dette konseptet, tilknyttet et boligfelt, er det første i sitt slag i Norge. Det kan dreie seg om 250 boliger, en miks av småhusbebyggelse og leiligheter, på det 215 mål store området øst for Lauvåslia. Det skal også legges til rette for kommunal barnehage. Grunneier er Mathiesen Eidsvold Værk.

– Vi ønsker å etablere et nasjonalt forbildeprosjekt som vil redusere klimautslippene på en måte som ikke er gjort tidligere, sier Eide.

AMBISIØST

– Det er aldri før bygget et så ambisiøst miljøprosjekt i Norge. Med denne utbyggingen i Maura vil vi redusere miljøutslippene mer enn om det skulle bygges tradisjonelt i Nannestad sentrum. Budskapet fra fylket er at man må bygge leiligheter nært togstasjonen eller maks 1000 meter fra sentrum for at det skal bli godkjent. Men sånn vil ikke alle bo, og med vårt konsept vil vi oppfylle målene i forhold til klimautslipp, påpeker Eide.

Retningslinjene fastsatt av overordnede myndigheter er at 80 prosent av utbyggingen i Nannestad skal skje i Nannestad sentrum. Det betyr at de gjenstående 20 prosentene skal fordeles på de andre tettstedene Holter, Åsgreina og Maura.

– Ut fra dette forventer vi en innsigelse, men vi håper da at Nannestad kommune bringer den til Kommunaldepartementet, sier Eide.

Han viser imidlertid til et vedtak av Fylkestinget, hvor man under behandlingen av den regionale planen vedtok at for kommunene Aurskog Høland, Nes og Nannestad, som er store i areal, langt fra Oslo og med en befolkningsstruktur som er

spredt på flere mindre kommunesentra, kan vurderes om veksten kan legges på mer enn ett utpekt vekstområde forutsatt at disse har tilfredsstillende kollektivdekning.

REDUSERT BILTRAFIKK

Han peker på at den nye areal- og transportplanen fra fylket vil bidra til en radikal endring i bosetningsmønsteret som gjør at alle større utbygginger vil bestå av leiligheter i sentrum.

– Men Maura er det største tettstedet i Nannestad, og det er jo der flest vil bo. Målet med 80-prosenten er at det skal bli mindre biltrafikk og dermed mindre klimautslipp. I mange lokalsamfunn passer ikke denne teorien inn. Med den utbyggingen vi ønsker i Maura har vi lagt til rette for at både bilbruken og klimautslippene reduseres mer enn det fylket legger opp til, og har etablert et samarbeid med Sintef som skal bidra til å gjennomføre og dokumentere dette, sier Eide.

I tillegg er planen for Maura Miljøgrend at bilbruken blant beboerne skal reduseres ved bildeling.

– I konseptet ligger det at boligsameiet får en egen bilpark bestående av 15 ulike biltyper man kan leie, og fri bruk av elsykler. Til å administrere dette og andre fellesfunksjoner skal det ansettes en person på heltid, som vil holde til på et servicetorg i et eget lite bygg. Vi har allerede vært i kontakt med Bori i forbindelse med dette. Vi har også etablert samarbeid med mange andre aktører, og kommet fram til gode løsninger som vil fungere, sier Eide.

LES OGSÅ: 1200 boenheter skal bygges på Bjørkeåsen

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
ØSTOVER: På området øst for Lauvåslia ønsker Älvsbyhus å bygge Maura Miljøgrend. Illustrasjon: Älvsbyhus
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no