20. sep
NYTT BOLIGOMRÅDE. Det er dette snauhogde området som nå skal bebygges. I bakgrunnen ses næringsbyggene på Gruemyra.
 
Ville stoppe utbygging
EIDSVOLL. Naturvernforbundet mente planen for Kastellåsen måtte trekkes tilbake, men politikerne godkjente den likevel.

Publisert: 13.mar.2017 13:33
Oppdatert: 13.mar.2017 21:07

Detaljreguleringsplanen for Kastellåsen 4 ved Eidsvoll sentrum ble godkjent i kommunestyret tirsdag. Bare Miljøpartiet De Grønnes ene representant stemt imot.

Weenbo Skandia, som har overtatt området etter brødrene Vidar og Hans Albert Wilberg, vil bygge firemannsboliger, rekkehus og tre blokker på inntil fem etasjer på det 29 dekar store området i Vilbergskogen.

Mange har vært skeptiske til planen, både privatpersoner, velforeningen og nå også Naturvernforbundet i Oslo og Akershus. Innvendingene har gått både på trafikkforholdene, utnyttelsesgraden og bruken av området.

LES OGSÅ: Politikerne sa ja til 107 nye leiligheter i Kastellåsen

NATUR OG FRILUFTSLIV

Naturvernforbundet kom forut for kommunestyremøtet med et brev der det blir krevd at reguleringsplanen blir trukket tilbake i påvente av ytterligere registrering av amfibier og fugler.

Foreningen mente at reguleringsplanen ikke tilfredsstiller saksbehandlingskravene i Naturmangfoldloven, og ville i stedet sikre området til friluftsliv.

SALAMANDERE

Politikerne var av en annen formening. Men selv om det var bred enighet om å godkjenne planen, ble det diskusjon i kommunestyret, både om biologisk mangfold og om bebyggelsesplanen.

Den utryddingstruede salamanderen ble ett av debattemaene. Det er gjennomført to undersøkelser uten å finne det vesle amfibiet.

– Men noen i nærmiljøet påstår likevel at den er der, og at eksperten tar feil. Burde vi utsette saken for å finne ut om det virkelig er salamandere der, undret Knut Bakkehaug (V).

– Hvis det ikke er kartlagt godt nok om salamandere finnes der eller ikke, må vi stemme imot, fastslo Øyvind Magnus Grønlie (MDG).

– Vi må ta det biologiske livet på alvor, sa Torleif Hamre (SV).

UTNYTTELSESGRADEN

Så var det byggeplanene.

– Jeg er motstander av blokkene. Vi må stille strenge krav til estetikken, uttalte Jens E. Aalborg (H).

– Hvis det først skal bygges der, må det bygges tett, kommenterte Knut Bakkehaug (V) og påpekte at antallet blokker var redusert fra fire til tre etter klage fra velforeningen og boligsameiet i Kastellåsen.

– Det har vært en reguleringsplan for området siden 1999. Det vi nå skal velge mellom, er eneboliger eller litt tettere utnyttelse, påpekte Anders Klaseie (Sp).

– Det er viktig å bygge tett. Saken er grei slik den foreligger, uttalte Finn Terje Tønnessen (Frp) og formulerte dermed en lags konklusjon for saken.

LES OGSÅ: Mener kommunen viser dårlig naturskjønn når de vil bygge ut Vilbergskogen

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
IKKE. Jens E. Aalborg (H) liker ikke at det skal bygges høye blokker i Kastellåsen. Her med partikollega Helge T. Blindheim.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no