26. mar
NATUR OG SNØ: Natur, snø og miljø står er i fokus når Eidsvoll 1814 arrangerer vinterferieaktiviteter. I går var 5. trinn ved Eidsvoll Verk skole på besøk. Bak f.v.: Elida Pettersen Rogneslien, Louise Halvorsen, Thea Nymoen Nyheim og Kasandra R. Knevelsrud. I midten sitter «lekeansvarlig» ved museet, Anne Løvås.
 
Vinterferieaktiviteter med miljøfokus
Visste du at bevaring av natur og miljø er omtalt i Grunnloven? Vinterferieaktivitetene i parken rundt Eidsvollsbygningen er bygd rundt disse livsviktige premissene for alt liv på jorda.

Publisert: 17.feb.2018 09:00
Oppdatert: 17.feb.2018 09:36

Det blir full rulle i parken og inne i museet Eidsvoll 1814 i vinterferien. Fokuset er rettet mot hvordan vi best kan ta vare på miljøet vårt.

GRUNNLOVSRETT

Allerede i 1814 forsto Eidsvollsmennene at naturen er viktig for alt liv, ja, så viktig at de nedfelte det i Grunnlovens §112.

Der heter det blant annet: «Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten».

Og det var akkurat etterslekten som, sammen med Den Norske Turistforening og museet, klippet snora for vinterferieaktivitetene.

5. trinn på Eidsvoll Verk skole baset i snøen, bygde snømenn og ga seg i kast med kunnskapsløypa i parken. Visste elevene hvor viktig humla er for livet på jorda? Eller hva gassen som kua raper ut heter?

HERMET

– I år har vi også «hermet» etter Den Norske Turistforening og satt opp et selvbetjent telt i parken. Vi har også lagd en leirplass hvor folk kan grille pølser og kose seg, både på dag- og kveldstid. Eidsvoll kommune har kjørt opp skiløyper i parken og det er en akebakke her. Når vinterferien er over, ønsker vi at parken skal være full av snømenn, sier Anne Løvås, formidlingsleder i museet.

Inne er det også aktiviteter rettet mot miljøvern, mens det er barneomvisninger i Eidsvollsbygningen.

– Hvorfor gjør museet dette, Løvås?

– Vi er naturligvis opptatt av Grunnlovens § 112 og vi ønsker å bidra til å vekke et naturengasjement hos folk. Derfor setter vi også fokus på rødlistearter, altså dyr som står i fare for å bli utryddet – så som fjellreven. Og så ønsker vi at folk skal bruke parken mer enn de gjør. Her er det bare å komme!

Naturløypa rundt i parken er merket med DNTs røde T-er. Slike stier går det på kryss og tvers i hele Norge, og nå har parken også fått en slik sti. I år er DNT 150 år, og den fikk for noen år siden sitt eget turlag i Eidsvoll.

AKTIV FERIE

Og er det noe elevene fra Eidsvoll Verk skole ikke skal gjøre, så er det i alle fall å sitte rolig i ferien.

Thea Nymoen Nyheim, Kasandra R. Knevelsrud og Louise Halvorsen skal ut, enten i bakken eller på beina.

Elida Pettersen Rogneslien, derimot, har ingen spesielle planer for neste uke. Hun skal være hjemme.

– Men da kan jeg jo ta en tur hit til parken, sier hun.

LES OGSÅ: Høstferiepannekaker i Eidsvoll 1814

 
ÅPENT: Museumsdirektør Bård Frydenlund, fjellreven og daglig leder for DNT Oslo og omegn, Henning Hoff Wikborg, erklærer at naturløypa i parken er åpnet for vinterferien.
LILLE TRILLE: Snømannen «Lille trille» har funnet sin naturlige plass i parken.
Fakta

I Grunnlovens §112 er det nedfelt at naturen skal tas vare på.

«Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares» heter det blant annet.

Museet Eidsvoll 1814 arrangerer vinterferieaktiviteter med natur og miljø i fokus.

Fra og med i helgen er alle velkomne til museet og delta i aktivitetene der.

Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no