27. jun
 
- Vi kan ikke ha et avfallssystem fra 1880-tallet når vi skal bygge en moderne bydel
Det mener Ullensaker Venstres Stein Vegar Leidal. Kommunen vurderer nå et bossnett til den nye bydelen på Gystadmarka.

Publisert: 18.apr.2018 10:30
Oppdatert: 18.apr.2018 10:25

- Å kjøre 20 tonn tunge lastebiler inn i lukkede boligområder flere ganger i uken for å hente søppel, er både trafikkfarlig og forurensende. Fremtidens avfallshåndtering er et nedgravd avfallssug som fører posene til et sentralt hentepunkt, sier Venstres Stein Vegard Leidal. 

NYTT FORSLAG

I den opprinnelige planen for Gystadmarka skulle det vurderes å etablere et sentralt avfallssug innenfor planområdet i bydelen. Det punktet ble strøket av administrasjonen, derfor tok Leidal opp telefonen.

- Begrunnelsen for å fjerne punktet står ikke i noen av høringsuttalelsene. Jeg etterspurte denne fra rådmannen, og han sa det var administrasjonen som tolker kommunens avfallsforskrift slik at dette ikke går. Som del av posisjonen kontaktet jeg dermed Frp og Høyre, og fikk positive signaler. Siden hørte jeg at også Ap var positive, sier han.

I kommunestyremøtet la Leidal dermed inn endringsforslag om at kommunen vil vurdere stasjonært avfallssug for området.

Et enstemmig kommunestyre sa i voteringen ja til dette

- En vurdering er helt OK, nå må vi bare sørge for politisk involvering. Og det får vi til, smiler en glad Leidal rett etter voteringen. 

- Forslaget er veldig godt og uten tvil det mest fremtidsrettede. Derfor støtter vi det, sier Aps Eyvind J. Schumacher. 

BEDRE FOR KLIMAET

Bergen by har lenge brukt avfallssuget, som de kaller bossnett. Dette er et nedgravd rørsystem som frakter avfall under bakken ved hjelp av luft, og erstatter tradisjonell avfallshenting. Avfallet suges fra nedkastene til en sentralt plassert terminal og inn i store containere. De kjøres så til ymse gjenvinningsanlegg, avhengig av avfallstypen. Det er som musikk i Leidals ører.

- Vi skal bygge en ny bydel i en ny by, da må vi bruke best og nyest infrastruktur. Tross alt legger vi ikke ned avløpsløsninger med septiktanker lenger, heller, sier han.

- Hva er fordelene med bossnett?

- Permanent nedgravd avfallssug sparer arealer i bomiljøene, er bedre for klimaet og forenkler materialgjenvinningen. Dessuten unngår kommunen å grave ned anslagsvis 1200 avfallsbrønner.

- Men det er er ikke gratis å legge disse vakumsystemene?

- Rørene kan legges samtidig med annen nedgravd infrastruktur samtidig. Og det er fint mulig å innføfre dette systemet i eksisterende bomiljøer også. De får det til i Bergen som står på solid fjell, under oss på Jessheim er det bare sand, sier Leidal. 

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no