16. jul
GLEDER SEG: Jessheim-guttene Espen Opheim Waagen, Wilhelm Arnes Domaas og Per Gaarden gleder seg stort til å spille amerikansk fotball mot USA på ett av verdens råeste idrettsanlegg. Foto: Thomas Hansen
 
Unggutter fra 1814s får møte USA på Super Bowl-arena med plass til 100.000: – Det er stort i forhold til Bøn stadion
Jessheim-guttene Per Gaarden, Wilhelm Arnes Domaas og Espen Opheim Waagen gleder seg til å spille amerikansk fotball i sportens storstue.

Publisert: 09.jan.2018 09:00
Oppdatert: 09.jan.2018 13:46

De tre ungguttene fra Jessheim satte seg søndag morgen på flyet til Texas for å være del av det nordiske laget i amerikansk fotball som til helgen skal måle krefter med USAs U19-landslag.

– STORT

– Det blir ganske stort med tanke på at det er USA vi spiller mot. Før har det bare vært andre europeiske lag, men nå er det mot dem som oppfant sporten, sier Per Gaarden.

Også klubbkompis Jonas Theodorsen Hauge fra Nannestad er tatt ut på laget, men han møter resten av troppen i USA ettersom han nylig har begynt på college. EUB treffer Per Gaarden, Espen Opheim Waagen og Wilhelm Arnes Domaas hjemme hos Wilhelm på Nordbymoen et par døgn før avreise.

– Jeg gleder meg masse. Vi kommer til å lære mye nytt og vil få se elementer av spillet vi ikke har vært borti enda. I Europa møter vi ikke alle nivåer, så at vi nå skal få møte de gutta som har fått dette hamret inn siden de begynte å gå vil bli både gøy og spennende, sier Wilhelm.

IKONISK BANE

Det er ikke bare motstanderen som er av største format. Kampen skal nemlig spilles på AT & T Dallas stadium. Det hypermoderne anlegget er kjent som ett av de råeste innen sportens verden, og har blant annet huset selveste Super Bowl. Arenaen ble bygd i 2009 og har plass til over 100.000 tilskuere.

– Det blir nok stort i forhold til Bøn stadion, sier Per og smiler.

Selv om det på langt nær blir fullsatt når Norden kommer på besøk er det mye spektakulært å se på banen og i kulissene. Arenaen er til daglig hjemmebanen til Dallas Cowboys.

– Det er jo faktisk laget jeg heier på i NFL, og man får ikke akkurat så mange muligheter til å spille der. Det er stort, sier Espen.

Det nordiske laget er satt sammen ved at klubbene nominerte spillere til forbundet, før trenerne valgte spillerne de ville ha med. 2000-fødte Per og Wilhelm er såpass unge at de måtte ha dispensasjon for å være med.

– Jeg er fortsatt skikkelig satt ut av at vi som er født i 2000 får være med på det laget her. Det er ekstra spesielt for vår del, sier Wilhelm.

TØFF UKE

Før samlingen i Texas har ikke de nordiske spillerne trent sammen som et lag. Her til lands er miljøet såpass tett at de norske spillerne kjenner hverandre godt, men med spillere fra flere land tror gutta det blir viktig å finne kjemien raskt.

– Om vi klarer å matche bra sammen på så kort tid vil avgjøre om vi gjør det bra eller ikke. I en vanlig sesong øver man jo hele vinteren, nå har vi bare en uke, sier Per.

Fram mot helgens kamp venter dermed ei intensiv uke med to treninger om dagen. I det nordiske trenerteamet er Greg Kleidon, som til daglig er hovedtrener og sportslig leder i den nye klubben Sand Falcons. Gutta ser fram til ei uke med mye slit og hardt arbeid, men at belønningen i enden vil gjøre alt til minner for livet.

– Jeg ser fram til å sitte i garderoben etter kampen, da alt synker inn. At man faktisk har vært og spilt i Texas, og at du har «stått» mot Team USA og kriget. Jeg tror det blir stort og at vi kommer til å ta med oss veldig mange minner tilbake. Også ting vi kan vise andre, slik at det også kan bety mye for laget vårt og sporten i Norge generelt, sier Wilhelm.

INTERNATIONAL BOWL - FAKTA

  • Den største årlige konkurransen som finnes innen internasjonal amerikansk fotball. 
  • Team Norden består av spillere født 1998, 1999 og 2000. Til sammen 46 spillere er tatt ut.
  • Norge sender ni spillere. Fra Eidsvoll 1814s stiller Espen Opheim Waagen, Jonas Theodorsen Hauge, Per Gaarden og Wilhelm Arnes Domaas. Fra Sand Falcons stiller hovedtrener og sportslig leder, Greg Kleidon, som del av trenerstaben.
  • De øvrige lagene er USA, Canada, Japan og Mexico.
  • Norden møter Team USA U19 på AT & T Dallas Stadium, fredag 12. januar.

 
I USA: Jonas Theodorsen Hauge møtte laget i USA ettersom han nylig har begynt på college. Her i aksjon for 1814s. Arkivfoto: Tom Erik Paulsen
I TRENERTEAMET: Greg Kleidon fra Sand Falcons er med i støtteapparatet til det nordiske laget. Arkivfoto: Thomas Hansen
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no