19. aug
FEMUND. Robert Sørlie var lei etter Iditarod i fjor. Nå skal han kjøre Femundløpet sammen med sønnen Håkon.
 
- Jeg bestemte meg for å gi meg etter Iditarod. Jeg solgte hundene og utstyret i Alaska
JEPPEDALEN. Robert Sørlie var fullstendig ferdig med hundekjøring etter Iditarod. Men nå vil han oppnå 30 femundsløp på rad.

Publisert: 08.feb.2017 09:49
Oppdatert: 01.mar.2017 11:06

- Ja, jeg bestemte meg for å gi meg etter Iditarod. Jeg solgte hundene og utstyret i Alaska, og satte meg på flyet hjem. Men du vet, det er ikke så lett, smiler Robert Sørlie.

Utenfor det gulmalte huset med utsikt over Øyangen står 40 hunder. Det var 60. Planen var å finne på noe annet, gi seg mens leken var god, men så var det noen som sa «at du kan ikke gi deg før du har kjørt Femundsløpet 30 ganger».

Og det var grunn god nok for Sørlie, som har en rekke på 27 uavbrutte løp under beltet. Ingen kan skilte med noe lignende. Løpet til helga blir det 28.

- Men om to år, etter det 30. løpet er det nok hundekjøring. Da har jeg holdt på i over 30 år med dette, sier Robert Sørlie.

MOT SØNNEN

I år har han fått med seg sønnen Håkon (32), som slett ikke er noen nybegynner. Det vil si, han har ikke så mye erfaring som deltaker. Men han har 32 års erfaring med idretten.

- Jeg har jo vokst opp med dette. Men jeg tror ikke noen skal forvente at jeg satser like hardt som faren min, jeg syns det er andre ting som er gøy også, sier Håkon.

Pappa Robert framstår som den med mest konkurranseinstinkt.

- Hvis jeg ser han drar fra, vil jeg nok kjøre på litt, smiler Robert.

Håkon sier at i miljøet sier folk at «Robert vinner om han stiller med et spann av pudler».

- Det tror jeg vel ikke. Men jeg har det i blodet, vet du, det er gøy å konkurrere, sier Robert Sørlie.

DEN KORTE LØYPA

Nytt av året er at Robert Sørlie stiller i klassen «F400», den korte traseen, som er på 356 kilometer. Han gjør det av flere grunner.

- Jeg solgte unna de beste hundene etter Iditarod, og vil kjøre med flere ettåringer. De kan ikke kjøres langt før de blir litt eldre. Dessuten skal Håkon være med, og F400 passer best å starte med. For det tredje involverer det mindre logistikk og planlegging å være med på den korte utgaven, og det passer meg veldig bra, sier Robert Sørlie.

Håkon på sin side syns ikke 356 kilometer er spesielt kort, selv om han har vært handler på de langt lengre Iditarod og Finnmarksløpet. Iditarod er ca. 1600 km langt, mens Finnmarksløpet er om lag 1000 km langt.

- Det er langt nok for meg. Det blir veldig moro, sier Håkon.

IKKE ØKONOMI

Mens Robert Sørlie planlegger sine siste løp, mener han at han ser tegn på at utviklingen i trekkhundkonkurransene ikke er bærekraftig.

- Det krever så ekstremt mye for å være best og vinne løpe at jeg tror færre vil være med i framtida. Jeg har vunnet mye, også store premier, men går omtrent i null. Uten sponsorer er det ikke mulig. Derimot er det mer penger i utlandet, som USA. Det blir spennende å se hvordan denne idretten utvikler seg, sier Robert Sørlie.

Har vunnet Iditarod to ganger

Robert Sørlie har vunnet det sagnomsuste hundeløpet Iditarod to ganger. Første gang var i 2003, den andre gangen i 2005. Han debuterte i 2002 med niendeplass, og fikk premie som beste førstemannskjører. Året etter vant han som andre europeer noensinne, etter Martin Buser, og den første fra Norge. Sørlie startet med hundekjøring i 1970, og ble norsk mester på mellomdistanse i 1992. I 1993 fikk han kongepokal da han vant NM i langdistanse. Han gjentok bragden i 1995. Femundsløpet vant han for første gang i 1990, og han vant Finnmarksløpet for første gang i 1995. Totalt har Sørlie et titalls seire i de store, internasjonale konkurransene.

Startskuddet går 10. februar

Startskuddet for Femundsløpet 2017 går fredag 10. februar og avsluttes tirsdag 14. februar. Det arrangeres tre klasser, junior, F400 og F600. Juniorklassen er 197 kilometer lang, mens F400 er 356 kilometer lang. Robert Sørlie og sønnen Håkon skal delta i F400. Den lengste klassen, F600, er 588 kilometer lang.

Starten går på Røros, og løypa går igjennom åtte kommuner gjennom Sør-Trøndelag før mål, også det på Røros.

Løpet går både over fjell og vidde, og gjennom skogslandskap. Området det kjøres i er kjent som krevende, med temperaturer ned mot 40 minus, snøstormer og krevende terreng. Det krever god fysikk både hos hunder og mennesker for å gjennomføre løpet.

Fakta om ROBERT SØRLIE

Robert Sørlie er født 15. februar 1958 i Oslo, men har bodd hele sitt voksne liv i Jeppedalen i Hurdal.

Startet med hundekjøring i 1970, og er i dag en av verdens desidert beste hundekjørere. Han har vunnet Iditarod to ganger.

Robert Sørlie har bestemt seg for å trappe ned, men vil fortsette til han har kjørt Femundsløpet 30 ganger.

Årets løp, som arrangeres 10.-14. februar, blir Robert Sørlies 28. i rekken.

Ingen har kjørt like mange femundsløp på rad som Robert Sørlie.

I år skal også sønnen Håkon Sørlie kjøre. Han har vært med som handler i flere år, men har begrenset erfaring som deltaker.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no