21. jul
SUKSESS: Jan-Henrik Bogen gjør stor suksess med amerikansk fotball i Sveits.
 
Råholt-mann lever proffdrømmen ute i Europa: – Jeg har verdens beste jobb når jeg er der nede
Jan-Henrik Bogen nyter stor suksess med amerikansk fotball i den mestvinnende klubben i Sveits.

Publisert: 18.jul.2018 13:00
Oppdatert: 18.jul.2018 14:39

For andre året på rad er Calanda Broncos sveitsiske mestere i amerikansk fotball. Det ferske gullet gjør klubben til landets mestvinnende, og i lagets rekker finnes Jan-Henrik Bogen fra Råholt.

– Å være med på dette har vært helt utrolig og noe jeg aldri hadde trodd skulle skje. Man ble glad da vi vant første gangen i fjor, men å komme tilbake og vinne det andre året på rad var bare helt surrealistisk, sier Bogen til EUB.

GIKK GRADENE I EIDSVOLL

24-åringen gikk gradene i Eidsvoll 1814s hvor han også har bidratt som trener på aldersbestemt nivå. Han vant også et sølv i den første av sine foreløpig tre sesonger i Broncos. Den sveitsiske klubben er ledet Geoff Buffum, samme mann som var hovedtrener for Eidsvoll 1814s i 2013 og 2014. Da den norske all star-spilleren Bogen følte seg moden for å ta steget ut av Norge, både for sportslige utfordringer og å oppleve nye kulturer, undersøkte han om den gamle Eidsvoll-treneren visste om noen åpninger enten hos seg selv eller andre i miljøet.

– Jeg kontaktet ham og spurte om han kunne hjelpe meg med å finne en klubb i Europa, for å se om det lot seg gjøre. Da sa han ganske fort at jeg kunne komme ned dit som en slags gjestespiller, før jeg ble importspiller de siste årene hvor vi har vunnet, sier han.

– SPORTEN JEG LEVER FOR

Gjestespiller er en som kommer og dekker oppholdet i klubben selv, mens importspiller blir som en slags proff å regne. Ellers i året bor Bogen på hjemstedet Råholt og jobber på Gardermoen, men i sesongmånedene er han idrettsutøver på heltid.

– Jeg har verdens beste jobb når jeg er der nede. Det er sporten jeg lever for, så når jeg får jobbe med den så blir det ikke bedre. Jeg bor midt i de sveitsiske alper og ser fjell så langt øyet kan se. Så er det også veldig trivelige folk der nede, sier han.

BLIR GJENKJENT PÅ GATA

Bogen håper å vende tilbake til en fjerde sesong i Calanda Broncos neste år. Han regner amerikansk fotball i Sveits til å være litt større enn sporten er i Norge. Hjemmekampene til mesterslaget har rundt 1000 tilskuere.

– Men i byen vår er det ganske stort. Det er litt gøy å gå rundt, for plutselig er det noen som kjenner deg igjen og vil ta bilder med deg og slike ting. Det er artig, sier den sveitsiske mesteren fra Råholt.

LES OGSÅ: 1814s U17 lag ble norgesmestere

 
MESTER: Jan-Henrik Bogen har gått seirende ut av «Swissbowl» to år på rad. Foto: privat
RING: Som sveitsisk mester har Jan-Henrik Bogen en mesterskapsring å plassere på hylla. Snart mottar han enda en ring som bevis på årets triumf.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no