18. nov
 
- Toppene kommer ikke uten bredden
1. juli ansatte Norges Skiforbund Espen Bjervig som ny langrennssjef.

Publisert: 09.jul.2018 06:00
Oppdatert: 09.jul.2018 09:22

Fra nå av har Espen Bjervig fra Jessheim det øverste ansvaret for nasjonalidretten vår.

– Utad er det eliten folk ser, men bredden er størst og viktigst. Uten den blir det ingen topper, på en annen side er det eliten som finansierer driften vår så vi må ha plass til begge, sier han.

HOLDE INTERESSEN OPPE

Jobben hans går ut på å gi langrennssporten best mulige vilkår, uansett nivå.

– Det viktigste for oss er å jobbe for flere næranlegg for å sikre rekruttering, og heve kompetansen blant foreldre slik at de kan drive trening for å holde interessen oppe blant de unge.

– Med næranlegg, mener du skiløyper der folk bor?

– Ja. Mange nærmiljøer har flotte anlegg, men ofte må man kjøre 20–30 minutter for å finne skiføre. Du skal være over snittet interessert for å kjøre femåringer opp i Romeriksåsen for å gå på ski med hodelykt. I vårt område ønsker jeg ei lysløype med kunstsnø i en runde på et par kilometer fra Jessheim stadion. Om sommeren blir det rulleskibane, sier han.

– Vi går når forholdene er bra?

– Ja. Vi så det i vinter der folk gikk på ski over alt. Men vi kan ikke basere oss på slike forhold, og det er en utfordring vi må ta på alvor for å holde liv i skiidretten, sier han.

FRIVILLIGHET

Bjervig understreker også behovet for frivillighet.

– All norsk idrett er bygd på frivillighet. Våre topputøvere vet at uten velfungerende klubber forsvinner idretten. På kontinentet bruker de mye lønnede folk, våre frivillige tar ikke fem øre for å kjøre løyper halve natta eller stå i kiosken en helg.

– Er det en fordel for deg å ha vært utøver i verdenstoppen?

– Ja, men det viktigste er å forstå hvordan idretten er skrudd sammen. Norsk langrenn er en kompleks organisasjon der alt er basert på frivillighet samtidig som forbundet er kommersielt finansiert, sier han.

– Er det en utfordring?

– Ja, blir det for mange lønnede i idretten må noen betale dem. Og da er det fort gjort at det ikke blir plass til alle. Derfor er det vår oppgave å tilrettelegge for frivilligheten slik at vi beholder den, sier han.

– Må du besøke klubbene?

– Jeg prøver å si ja når jeg blir invitert, alt fra barnetreninger til politiske fagmøter. Ellers er jeg på en del skirenn for å få en følelse av hva som skjer der ute.

– Får du tid til å gå på ski selv?

– Jeg er glad i å gå på ski, og skulle gjerne hatt tid til mer. Så det blir noen turer der jeg får juling av Bjørn og Thomas. De er over snittet god form fortsatt de gutta, ler han.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no