23. jul
STENGT: Fare for skogbrann har ført til at lokale skytterlag, som her hos Steinsgård, har valgt å stenge banene.
 
Fare for skogbrann gir stengte skytebaner: – Vi danser regndans hele dagen
Før det tradisjonelle Midtsommerstevnet, der de store lokale skytterlagene går sammen om hver sin konkurranse, er alle banene stengt på grunn av fare for skogbrann.

Publisert: 07.jun.2018 06:00
Oppdatert: 06.jun.2018 12:37

– Vi har et stort ønske om å få det gjennomført, for Midtsommerstevnet er en stor tradisjon i bygda, sier Odd Kristian Arnesen, leder i Eidsvoll Verk Skytterlag.

FARE FOR SKOGBRANN

Begivenheten arrangeres som et trippelstevne sammen med skytterlagene Steinsgård og Nannestad. Gjennom helgen 22.–24. juni skal lagene holde konkurranser på hver sin skytebane, men per i dag er ingen av anleggene i bruk. Det varme sommerværet har ført til ekstremt stor skogbrannfare over hele Sør- og Østlandet, og både lokalt og ellers i landet har skytterlag valgt å stenge rifleskytterbanene for å unngå at en gnist skal utløse katastrofe.

– Vi synes jo ikke noe om det, men vi ser realiteten. Grunneiere vil ikke at noe skal gå utover sin eiendom, og skytterlagene ønsker heller ikke å være ansvarlige for at det skal oppstå en brann, sier Arnesen.

DÅRLIG OPPLADNING

Per nå er konsekvensen at utøvere får dårligere forberedelser i det som er den største måneden i skytterkalenderen.

– All aktivitet med trening er nede, både for ungdomsgruppa og seniorene våre. Det blir veldig lite trening fram til Midtsommerstevnet, også til Landsskytterstevnet som kommer litt lenger fram i tid, sier Arnesen.

Skyting er en sport med ekstremt små marginer.

– Du kan tørrtrene, men det blir ikke det samme. Så vi er inne på Yr hver eneste dag for å se etter regndrypp, men akkurat ser det ikke så veldig bra ut, sier han.

Faren for skogbrann har allerede ført til avlyste stevner. Eidsvoll Verk Skytterlag ser nå på løsninger for å få gjennomført Midtsommerstevnet, også hvis det fortsetter å være knusktørt. Det vil i så fall være i samråd med grunneiere og brannvesen. I mellomtiden setter de sin lit til høyere makter.

– Vi danser regndans hele dagen og håper på det beste, sier Arnesen.

GJØR TILTAK

Lars David Øvrum og Nannestad Skytterlag er i gang med å gjøre tiltak for at Midtsommerstevnet kanskje kan gjennomføres likevel. De har blant annet hogd vegetasjon ved kulenedslaget.

– Den største faren i førsteomgang er at det kan oppstå gnister hvis det er mye stein i kulenedslaget, og så at varmekilden der nede ligger og ulmer. Det gir brannfare. Men vi har plukket ut litt stein, og så får vi se om vi må ha vanning på området, og eventuelt fylle på jord slik at det er forsvarlig, sier Øvrum.

De har mindre baner som alternative løsninger mens all rifleskyting er stanset.

– Det går greit for en liten periode, og disse ukene går mye av tiden uansett med til dugnad. Men i neste omgang blir det en utfordring for stevner som kommer, slik som Landsskytterstevnet, sier Øvrum.

LES OGSÅ: Bratli ladet om fra pistol til tankestyring

LES OGSÅ: Stopper salget av engangsgriller

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no