18. jul
I STØTET: John Arve Johansen (81) er jevnlig på Jessheim friidrettsstadion for kulestøting og andre øvelser.
 
Som hjerteoperert og pensjonist tok han opp friidretten igjen. 20 år senere sikter John Arve Johansen mot veteran-VM
81 år og motivert for sitt aller første verdensmesterskap.

Publisert: 14.jul.2017 21:00
Oppdatert: 14.jul.2017 21:02

Etter at han først kjente brystsmerter, og senere falt om på badet, fikk John Arve Johansen i 1988 valget om å dra til London for å få gjennomført hjerteoperasjonen raskere enn i Norge.

– Jeg sa at jeg drar så fort som mulig for jeg skal ut i skauen igjen å trene. Da var det fire årer som var tette. To på 90 prosent og to på 50. Og enda hadde jeg gått Birkebeineren like før, sier Johansen til EUB og ler.

IVRIG

Du har kanskje sett ham på det nye eller gamle friidrettsanlegget på Jessheim, den hvithårede mannen som kaster spyd og kule eller hopper høyde, lengde, tresteg og stavsprang.

– Jeg synes det er så fint å holde på her alene. Da slipper man å kaste bort for mye tid på prating. Her går jeg gjennom fem-seks øvelser før jeg drar hjem, sier John Arve.

På sommerstid er ullsokningen på Jessheim friidrettsstadion hver eneste uke. Vinterhalvåret tilbringes i Nes Arena. I tillegg har 81-åringen et par-tre styrkeøkter i uka på treningsstudio, året rundt.

– Jeg har bestandig sagt at det er helse i hvert skritt. Jeg var inne og blokkerte ut siste gang i november, men dette går bra så lenge man varmer opp godt, sier han.

BYTTET AKTIVITET

Fra tiårsalderen hadde han drevet noe friidrett, men først og fremst vært opptatt av fotball, løping og ski på mosjonsnivå. Hjerteproblemene tvang ham til trappe kraftig ned på utholdenhetstreningen, men å legge idretten på hylla har aldri vært aktuelt. Etter hvert gikk John Arve over til å drive med tekniske friidrettsøvelser, og i 1997 bestemte han seg for å begynne å konkurrere i veteranmesterskap. Senest denne sommeren forsynte han seg grovt av medaljene på NM for veteraner i Knarvik. Tre førsteplasser i tresteg, lengde og spyd, sølv i høyde og stav, og samt bronse i kulestøt.

– Det jeg er best på må være tresteg. Jeg hoppet 7,63 inne og 7,59 nå på NM, sier Johansen.

I VERDENSKLASSE

Til sammenligning er dette lengre enn hva noen greide under vinterens VM i Australia. John Arve synes det var litt i lengste laget å reise dit, men har nå planer om å stille til neste års VM som finner sted i Malaga, Spania. Fra før har han kun konkurrert i nordisk skala. En VM-debut er likevel ikke noe som framkaller ekstra spenning.

– Nei sånt bryr jeg meg ikke om. Det skal nok gå fint, sier John Arve.

Han har ingen planer om å gi seg med det første.

– Jeg holder på så lenge helsa holder. Vi får ta det en dag av gangen. Det har jo bestandig vært moro med friidrett, sier veteranen.

LES OGSÅ: 100 år siden faren tråkket til med Norgesrekord

LES OGSÅ: Føler seg i sitt livs form som 44-åring

 
TRESTEG: John Arve er aller best i tresteg-øvelsen.
OPPVARMING: John Arve er opptatt av å varme opp skikkelig. Her tar han et prøvekast innledningsvis.
SPREK: – Jeg holder på så lenge helsa holder, sier John Arve.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no