19. jul
SAMMENSVEISET. Marthe Bogstad, Line Gismervik, Matilde Hermansen og Cathrine Myromslien omfavner kursendringen om å setter miljø foran resultater hos Borgen-damene.
 
Dropper å knive med Kisa og Turn: Borgen skal satse mer på miljø enn resultat
ULLENSAKER. Siden Ull/Kisa og Eidsvold Turn satser på jentefotball, har Borgen bestemt seg for å legge mer vekt på miljø enn resultater.

Publisert: 14.mar.2017 13:25
Oppdatert: 15.mar.2017 14:20

De siste årene har både Ull/Kisa og Eidsvold Turn opprettet A-lag i damefotball.

– Det er et relativt begrenset antall damefotballspillere i omløp. Når både Eidsvold Turn og Ull/Kisa går ut med at de skal satse, så blir det nesten litt tullete om alle skulle kjempet om de samme spillerne. Vi føler derfor et behov for ikke å havne i samme segment som to klubber med mye mer penger og større muligheter sånn sett, sier Borgen-trener Christian Halle til EUB.

VIL HINDRE FRAFALL

Siden tusenårsskiftet har Borgen-damene for det meste spilt fotball i 3. divisjon, med et par opphold på nivået over. De to siste årene har både Kisa og Turn rykket opp fra 4. divisjon, og kommende sesong er alle de tre lokale klubbene i samme 3. divisjonsavdeling. Framfor å hige etter nye opprykk vil Borgen heller bidra til å hindre frafall fra jenter i 19-årsalderen.

– Vi tenker at det sannsynligvis er mange jenter over 19 år som har lyst til å spille fotball, men som ikke har tid eller lyst til å bedrive satsing som innebærer å møte to-tre-fire ganger i uka for å få lov til å være med på et førstelag, sier Halle.

SERIØSE

Borgen-troppen består av totalt 30 spillere fordelt på lag i 3. divisjon og 4. divisjon. Alderen spenner fra 17 til 33 år. De skal fortsatt gå på banen med mål om å vinne kampene. Og på trening er det ikke «koseøkter». Hovedmålet er imidlertid å være en arena der jenter med andre prioriteringer likevel skal kunne fortsette å ha det gøy med fotball.

– Det er ikke sånn at det bare er kos og tøys på treningene, der skal vi fortsatt være seriøse. Men vi tilrettelegger for om du har barn, skolegang eller noe annet som gjør at du for eksempel kan trene kun én gang i uka. Eller jobber skift og sier fra kun de gangene du kan møte, sier Halle.

INSPIRERT AV REKRUTTENE

Ideen om kursendring kom fra trenerapparatet og ble raskt omfavnet av spillerne. Fjorårets rekruttlag har vært en inspirasjon.

– Vi hadde en voldsomt positiv stemning i 4. divisjonslaget, hvor det var mer fokus på å ha det gøy og alle fikk spille like mye. Det førte til en veldig positiv stemning hvor vi overpresterte. Vi mener at flere av jentene slipper ned skuldrene og er mindre redde for å gjøre feil med mindre kjefting og den slags på banen og i laget, sier Halle.

Mindre resultatfokus har ironisk nok ført til en triumf. Med seier i samtlige tre kamper av Galterud cup vant Borgen hele turneringen. Spillere fra både 3.- og 4.-divisjonslaget var med.

– Der stilte vi uten å toppe laget, og brukte så mange som 25–26 spillere. Det var veldig moro at vi greide å spille såpass god fotball selv om vi brukte folk som egentlig ikke er vant til å spille sammen, sier Halle.

STYRKER SAMHOLDET

– Jeg tror dette er veldig bra, for det er mange som faller fra fordi satsingen blir for seriøs, sier Borgen-spiller Cathrine Myromslien. 

Hun forteller at satsingen på miljø allerede har ført til nye tilskudd i stallen.

– Allerede i år har vi fått tilbake flere som tidligere har sluttet, fordi de nå kan nøye seg med å komme én gang i uka, sier Myromslien.

SOSIALE SAMLINGER

Kursendringen innebærer også at Borgen-laget har opprettet et kapteinsteam som har ansvaret for å arrangere miljøtiltak utenom fotballbanen. Myromslien er med i dette utvalget, sammen med blant andre Marthe Bogstad og Matilde Hermansen. I vinter har jentene hittil arrangert spillkveld og fester, med volleyballturnering som neste post på programmet. Planen er å ha en utenomsportslig samling hver måned.

– Vi har begynt å gjøre sosiale ting sammen, og muligens vil det styrke oss og gjøre at vi også spiller bedre sammen, sier Hermansen.

SENKER SKULDRENE

For de har fortsatt ønske om å vinne, selv om de ikke nødvendigvis skal toppe laget til enhver tid. De ser for seg en bonuseffekt ved at mindre prat om opprykk og viktighet av kamper, kanskje kan føre til mer jubel på banen.

– Jeg tror nok at noen har hatt høye skuldre, spesielt når vi har vært oppe i 2 divisjon. Nå tror jeg flere kan senke seg mer ned og spille den fotballen vi vet vi kan spille, uten å måtte tenke over at det går «gæli» om vi skulle tape, sier Line Gismervik.

TIL LANDSDELSSAMLING: Lokale talenter tatt ut til leir for de beste på sin alder

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
KURSENDRING. Trener Christian Halle og Borgen-damene har en annen inngang til årets sesong.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no