23. jul
STARTEN: Børre Rognliens tillitsmannskarriere startet med leder og trenerverv i Eidsvoll Bokseklubb, en klubb han stiftet i 1963 mens han var journalistlærling i Eidsvold Blad.
 
Det startet med boksing
Det første ordet i Børre Rognliens bok «Jeg var i rommet» er «Hurdal». Der startet livet, frivilligkarrieren startet med Eidsvoll Bokseklubb.

Publisert: 02.nov.2017 12:00
Oppdatert: 02.nov.2017 10:24

Det er to år siden Børre Rognlien gjennom EUB innrømte at han nok kom med en bok om sin karriere i idrett og politikk. Det var i et intervju ved sin avgang som idrettspresident i 2015.

Som utdannet journalist har han valgt å skrive sin historie helt med egen penn og egne ord. Han har kvalitetssikret utsagn og vedtak mot åpne kilder og protokoller. Boka inneholder ifølge ham selv ingen negative karakteristikker verken av politikere, idrettsutøvere eller andre, men viser meningsforskjeller som han ikke legger skjul på at finnes. Han har også brukt sine fyldige 7. sanser når han har skrevet om møter og vedtak.

– Jeg har jobbet hardt og målbevisst i 50 år for å skaffe idretten bedre rammebetingelser, sier han. Boka forteller om kampene for momsrefusjon til idretten, om endring av tippenøkkel og om OL-kampen som ble lagt død. For dem som er interessert i hvordan idretten har utviklet seg gjennom 50 år er boka et viktig historisk bidrag. Boka viser at utviklingen har vært formidabel på mange måter.

LES OGSÅ: Rognlien fikk en av norsk idretts høyeste utmerkelser

STARTET I HURDAL

Boka er også lokalhistorisk interessant selv om Børre selv mener at dette ikke er en biografi. De første 26 sidene er viet oppveksten i Hurdal og året som journalistlærling i Eidsvold Blad. Blant annet sier han i boka at han lærte mye av mor og far som drev nærbutikken A. Rognliens eftf. i Erikstellet, blant annet dette: «Tid er det viktigste vi har, den må brukes fornuftig». Moren hans serverte også middag til noen av de enslige pensjonistene og de la gjerne igjen tre kroner på bordet når de gikk. Han betegner livet på landhandleriet som et eventyr, sett i ettertid.

Også skolen nevnes. I Hurdal lærte de regning, norsk og religion. Læreren var religiøs, så salmevers var viktigere enn grammatikk. Det fikk Børre svi for da han begynte på skole i Oslo der han også skulle lære engelsk.

Journalist OG BOKSER

Børre forteller i boka at han var fasinert av boksing. Mens han gikk på Oslo handelsgymnasium startet boksekarrieren. Han møtte opp på trening i Pugulist og fikk blant andre Otto von Porat og Tore Magnussen som trenere. Han lærte allerede da å ta imot noen smeller.

Sommeren 1963, etter gymnaset, måtte han tenke på hva han ville bli. Han satset på journalistikken og redaktør Einar Brynhildsen i Eidsvold Blad tok imot ham og ga ham mulighet til å prøve seg. Han fikk bo på hybel i tredje etasje i Eidsvold Blad-gården og startet med å referere fra speiderleir i Nannestad. Han dekket også Grunnlovsjubileet i 1964 og Eidsvold Turns cupkamp i Sarpsborg for avisen, husker han.

BOKSERNE STO PÅ TRAPPA

En dag han var på veg ut av avishuset sto en gjeng ungdommer på trappa og ventet på ham. De ville at han skulle lære dem noen boksetriks. Dermed var Eidsvoll Bokseklubb en realitet. Børre ble formann og trener og flere store boksestevner ble arrangert i Panorama. En gjeng fra klubben, blant annet Knut Andersen som Børre nevner spesielt, er avbildet i boka som en viktig start på Børre Rognliens lange karriere som frivillig og ansatt idrettsleder.

Fakta

 • 72 år, født og vokst opp i Hurdal
 • Vararepresentant til Stortinget for Høyre i tre perioder i tiden 1977-97, ble fast representant i vel fire år.
 • Utdannet journalist
 • Journalistlærling i Eidsvold Blad 1963-64 (nå: Eidsvoll Ullensaker Blad)
 • Jobberfaring, blant annet: Nyhetsredaktør Hamar Dagblad 1973-74, infosjef i El-forsyningens Infotjeneste 1974-81, informasjonsdirektør UNI forsikring 1985-91, generalsekretær Oslo Idrettskrets 1994-2006.
 • Diverse offentlig verv og partiverv for Høyre
 • Tillitsverv: Stiftet og var første formann i Eidsvoll Bokseklubb 1963, styremedlem i Romerike Håndballkrets 1964-65, en rekke tillitsverv i ASK (Aktiv) skøyteklubb, president Norges Skøyteforbund 1979-81, diverse verv i skøyteforbundet, grenleder for hurtigløp på skøyter under OL på Lillehammer i 1994, verv også i ishockeyforbundet og tennisforbundet og flere idrettslag.
 • Leder Oslo Idrettskrets 2006-2009.
 • President i Norges Idrettsforbund 2011-2015, 2. visepresident 2007-2011 og styremedlem 2003-2006.
 • Andre verv: Styremedlem i AS Eidsvold Blad 1989-1992, leder i Stiftelsen for Lillehammer Museum fra 2016 (OL-museet).
 • Utmerkelser: Norges Skøyteforbunds gullmerke i 2001, Oslo Idrettskrets hederspokal i 2003, Bislettmedaljen i 2006, Norges Idrettsforbunds hederstegn i 2006, St. Hallvardmedaljen i 2010, æresmedlem i Norges Idrettsforbund fra 2015.
 • Aktuell fordi: Gir ut boka «Jeg var i rommet – 50 år som tillitsvalgt» i dag for egen regning på Kolofon Forlag som omhandler 50 år som tillitsvalgt i idrett og politikk.
 • Kilde: Stortinget.no

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
OGSÅ VAFLER: Børre Rognlien har vært på alle nivåer i idretten. Både han og kona har stekt utallige vaffelplater som er en uvurderlig inntekstkilde for lagene.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no