19. nov
HJEMME: Ragnhild Haga tok seg god til å dele ut klemmer og selfier til Åsen-barna som møtte klubbens OL-stjerne på flyplassen i vinter.
 
Dette er gull verdt: Slik valgte Nannestad kommune å sette pris på Ragnhild Haga
Heller ikke OL-bygda har faste satser for å belønne lokale bragder i store mesterskap.

Publisert: 16.aug.2018 20:30
Oppdatert: 17.aug.2018 09:07

Verken Nannestad, Eidsvoll eller Hurdal kommuner har forhåndsbestemt hvilke summer lokale idrettsutøvere skal få i påskjønnelse for bragder i store mesterskap. Nannestad måtte dermed bruke skjønn når de tidligere i år fikk en dobbelt olympisk mester i Ragnhild Haga som hjemkommunen ønsket å gjøre stas på. Formannskapet og gruppelederne i kommunestyret besluttet i fellesskap at Haga i sommer skulle bli tildelt en personlig pengegave på 200.000 kroner.

– NOE SOM MONNET

– Summen ble bestemt etter en felles dialog. Vi synes alle sammen at det å ta OL-gull på den måten, å prestere slik samtidig som hun er en inspirasjon og går for den lokale klubben som et stort forbilde, gjorde dette så spesielt at vi måtte gjøre noe som monnet litt, sier ordfører Hans Thue.

Den andre gaven som ble gitt ifra kommunen i forbindelse med OL-gullene var en opprettelse av et stipend som heter Ragnhild Hagas stipend til unge, lovende idrettsutøvere. Stipendet er på 10.000 kr og skal deles ut årlig til en ung, lovende utøver innen alle idretter.

– Jeg er selv nøktern i forhold til idrett, men Ragnhild Haga har aldeles vunnet mitt hjerte med måten hun er som person. Vi tok henne imot med blomster på Gardermoen, og når hun så disse ungene fra klubben sin Åsen IL så overså hun først foto og tv for å sørge for at barna ble sett. Så tok hun seg av alle de andre, sier han.

OL-gull er ingen hverdagskost, men Nannestad har riktignok vært bedre stilt enn de aller fleste opp gjennom historien. Blant annet ble Bjørn Dæhlie gitt en tomt den gang kommunen hadde egne tomter i Holter. Selv om Nannestad ikke har noe regelverk å støtte seg på legger ordføreren ikke skjul på at de ved Haga-tildelingen har lagt lista for framtidige OL-vinnere fra samme sted.

– Hvis det skulle komme nye OL-gull til bygda i nær framtid så har vi satt en standard. Så ut fra et likebehandlingsprinsipp så vil vi gi det samme der, vil jeg tro, men det må behandles i hvert enkelt tilfelle i formannskapet, sier Thue.

Ordføreren har for øvrig latt seg inspirere av Nes, som i år startet en lokal idrettsgalla i kommunal regi. Thue har bedt kultursjefen om å se på mulighetene for å innføre noe tilsvarende i Nannestad.

– Tanken er å kunne samle og gi oppmerksomhet til utøvere på flere nivåer. Da får vi også større sjanser til å få med oss alle de som fortjener heder og ære, sier Thue.

VILLE KASTET SEG RUNDT

Ullensaker kommune er den eneste i Gardermo-regionen som har et reglement for slike gaver og tilskudd. Der står det skrevet at gullmedaljer i EM, VM eller OL skal belønnes med kr 10.000 fra kommunen. Påskjønnelsene for disse største mesterskapene er imidlertid del av en bestemmelse som omfatter mer aktuelle påskjønnelser som jubileer, arrangementer og prestasjoner i mindre mesterskap. Basert på dette har kommunen hittil i år delt ut to påskjønnelser for NM-gull, på 2000 kroner per stykk – samt 50.000 i arrangementstilskudd for Kløftas cupkamp mot Lillestrøm, og samme beløp for Ull/Kisa friidretts nordiske mesterskap i mangekamp.

– Vi har ikke hatt noen tilfeller av samme karakter som Haga, men skulle Ullensaker få en OL-vinner så skal jeg love at ordføreren hadde kastet seg rundt for at Ullensaker kommune skulle verdsatt det. Vi er ikke rigide på dette, og oppstår ekstraordinære situasjoner så snur vi oss fort rundt, sier Ullensaker-ordfører Tom Staahle.

Summen for gull i OL, EM og VM ble økt fra kr 3000 da kommunestyret i Ullensaker vedtok det nye reglementet i forbindelse med budsjettbehandlingen i 2017.

– Man er nødt til å sette et beløp, så må vi ta høyde for at dette ikke er noe som er lovpålagt. Det er en påskjønnelse som må settes opp mot andre ting. Vi har drøftet at selve beløpet ikke er så viktig, men heller honnøren og at man anerkjennes for det man har gjort. Det handler mer om å bli sett og hørt, sier Staahle.

LES OGSÅ: OL-vinneren fra Eidsvoll fikk unikt brev fra fan

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no