26. jan
GRANDMASTER. Pål-Erik Ruud kan kalle seg grandmaster i taekwondo moo duk kwan og ble nylig tildelt graden 8. dan. I helgen møtte han utøvere fra tre kampsportklubber på Øvre Romerike. Her demonstrerer han kontrollgrep på Ståle Andersen fra Eidsvoll fristil taekwondoklubb.
 
Eidsvollingen Pål-Erik Ruud er blant verdens høyest graderte i taekwondo
EIDSVOLL. Pål-Erik Ruud fra Eidsvoll er blitt tildelt graden 8. dan i taekwondo.

Publisert: 21.jan.2016 10:14
Oppdatert: 27.jan.2017 13:53

I kampsport henger et svart belte høyt. Et svart belte med mange striper enda høyere. Nylig ble Pål-Erik Ruud tildelt 8. dan og fikk den åttende stripa på sitt svarte belte. Dermed er han den høyest graderte innen retningen taekwondo moo duk kwan i Norge.

- Det er viktig for meg å få fram at jeg ikke har fått dette som utøver, sier Ruud.

- Jeg har fått denne utmerkelsen for de tingene jeg har brukt taekwondo til. Selv sluttet jeg som utøver av moo duk kwan i 1997. Siden den gang har jeg brukt kampsporten til å utvikle selvforsvarsmetoder.

SE VIDEO: Høye spark - i all vennskapelighet

ØVRE ROMERIKE BUDOSENTER

Det er 35 år siden en ung Pål-Erik Ruud første gang gikk inn i en dojo - en treningssal for kampsport. Det var i 1981, Ruud var 12 år, og trenerne var fra Lørenskog karateklubb. Året etter begynte han med kung fu og zen kung do hos Tor-Kristian Løntjern. I 1985 tilbrakte han ett år i USA hos Charles Graham, som inntil i fjor var øverste leder for stilretningen moo duk kwan.

17 år gammel, i 1986, startet han det som skulle bli Øvre Romerike Budosenter (ØRBS) på låven hjemme på Styri. I 1993 flyttet klubben inn i lokalene i Leto-hallen, hvor de har holdt til siden. Selv trakk Ruud seg ut av ØRBS i 1997.

- Klubben har overlevd lenger uten meg enn med meg, fastslo Ruud da han i helgen møtte svartbelter og voksne utøvere fra alle de tre taekwondoklubbene i distriktet: ØRBS, Eidsvoll fristil taekwondoklubb og Jessheim kampsportklubb.

- I år er ØRBS 30 år. På verdensbasis er det godt gjort å holde det gående så lenge. Med over 200 utøvere er det også en veldig stor klubb.

SE VIDEO: Sparket løs på motstanderen

SELVFORSVAR

Etter at Ruud trakk seg ut av ØRBS, har han drevet kurs i selvforsvar og utviklet teknikker og metoder for ulike yrkesgrupper. Selv anslår han at han de siste 30 årene har gjennomført 2300 kursdager og lært opp rundt 35000 mennesker.

- Selvforsvar handler mye om mental styrke og å være i forkant. Det gjelder å lese omgivelsene og så langt det lar seg gjøre unngå å havne i situasjoner hvor man må forsvare seg. Men om man først kommer dit, er det viktig å ha tenkt gjennom hva man skal gjøre. Har du i tillegg trent på en situasjon mange ganger, er du mye bedre rustet til å håndtere situasjonen på en god måte. Selvforsvar og det å møte aggresjon, handler om trygghet og kompetanse, sier Ruud.

Han mener det først og fremst dreier seg om kunnskap og psyke, og i mye mindre grad om fysikk og teknikk.

EGET FIRMA

I 1992 startet Ruud et eget firma, Verge AS, som driver opplæring i håndtering av ulike typer utfordrende adferd. Siden 1993 har han jobbet som instruktør for politi i USA og England, og han har også arbeidet med forsvaret. I dag har han ansatt ni personer i Norge, og firmaet har en egen filial i Estland.

- Hva har du med deg av kampsport inn i dette arbeidet?

- Hovedessensen i all kampsport er å lære å ta vare på seg selv. Det er denne biten jeg har tatt videre med meg inn i arbeidet med selvforsvar, sier Ruud.

GODE MILJØER

Mange er skeptiske til kampsport og er redd for at det skal føre til økt bruk av vold. Ruud har forståelse for skepsisen, men understreker at det ikke behøver å være slik.

- Det er klart at kampsport tiltrekker seg en del mennesker som kan være latente voldsutøvere. Derfor er det utrolig viktig for alle kampsportklubber å skape et miljø hvor man ikke dyrker vold, men heller gir folk et verktøy i hverdagen. Det har alltid vært min intensjon å skape balanserte, gode kampsportmiljøer.

- Stor bredde­kunnskap

Som høyest graderte i Norge er Pål-Erik Ruud grandmaster for moo duk kwan-klubbene på Romerike. Tor Arne Sandholt, leder for Øvre Romerike Budosenter (ØRBS), sier det står stor respekt av det Ruud har oppnådd.

- Det er få om ingen i Norge som har den breddekunnskap innen kampsport og selvforsvar som Ruud, sier Sandholt.

BREDDEIDRETT

- Vi er også veldig glad for at ØRBS lever videre. Vi har flere utøvere som er i verdenseliten, nå sist Tina Røe Skaar, som er kvalifisert for OL. Allikevel vil jeg si at noe av det flotteste med denne klubben er å se på ungene, hvordan de utvikler seg og trives. Breddeidrett er like viktig som toppidrett for oss, fastslår Sandholt.

En gang i 1981 var det nettopp Sandholt som tok med seg Pål-Erik Ruud til hans aller første kampsporttrening. Samarbeidet dem imellom har med andre ord eksistert i 35 år. Sandholt får ikke fullrost klubbens grandmaster.

IDRETT OG TRENING

- Pål Erik sin interesse for alle stilarter, gjør at vi i dag er et budosenter med trening innen både brasiliansk jiu-jitsu og thaiboksing i tillegg til taekwondo. Vi prøver å lære av hverandre og dyrke felles glede over kampsport som idrett og trening.

LES OGSÅ: Tina Røe Skaar (22) kvalifisert for OL

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no