20. apr
RIR FOR NORGE: Emilie Laumann fra Ullensaker rideklubb er eneste norske representant i feltritt under sommerens junior-EM i Frankrike.
 
Emilie fra Nannestad er Norges eneste feltrytter i junior-EM: – Jeg har drømt om dette veldig lenge
Tårene trillet av glede da Emilie Laumann skjønte at en mangeårig drøm blir virkelighet.

Publisert: 19.jun.2018 20:00
Oppdatert: 19.jun.2018 10:54

Rytteren fra Ullensaker Rideklubb blir Norges eneste representant under sommerens junior-EM i feltritt i Frankrike.

– Jeg har drømt om dette veldig lenge. Jeg har prøvd å få det til i noen år, så at jeg fikk til å bli tatt ut nå var veldig gøy, sier Emilie Laumann.

MÅL I LANG TID

I nærmere fire år har 18-åringen jobbet målrettet mot EM-deltakelse.

– Det er dette jeg har ønsket meg, og det har ikke vært så mye annet som har vært prioritert når det gjelder hest. Det er dette jeg har trent til, og alle stevnene jeg har startet har vært for å klare dette målet. Derfor betyr dette egentlig alt, utdyper Nannestad-jenta.

Selv om hestesport er stort, både lokalt og nasjonalt, er greinen feltritt (se faktaboks) på toppnivå adskillig større i mange andre land enn Norge. Derfor skjønte Emilie fort at EM-billetten var i boks da hun klarte kvalifiseringskravet under et stevne i Polen.

– Når jeg kom i mål begynte jeg å gråte. Man kjente virkelig at det var noe man hadde jobbet mot lenge, sier hun.

Med en mor i hestemiljøet begynte Emile å ri allerede som 2-åring. Seks år senere skjønte hun at dette var noe hun kom til å drive med i lang tid.

– Jeg liker at det er en pause fra hverdagen. Og feltritt som jeg driver med gir veldig mye adrenalin. Det er livsglede, forteller hun.

– STOR DEL AV LIVET MITT

EUB treffer Emilie på trening i stallen ved Engelstad Islandshestsenter i Nannestad.

– Jeg er her og trener hver dag. Og hver helg er jeg opptatt med treninger eller stevner. Dette er en veldig stor del av livet mitt, men det er det jeg trives med, sier Emilie, som likevel er klar på at også hverdagen på Nannestad videregående krever sitt.

– Som mamma og pappa har sagt hele tiden må jeg også prioritere skolen, for selv om jeg vil drive med dette så lenge jeg kan så er det en dyr sport, og jeg må tjene mine egne penger når jeg blir eldre. Så det eneste jeg driver med er skole og ridning, sier hun.

Høydepunktene hittil i karrieren har vært å bli norgesmester to ganger, sølv i nordisk mesterskap, toppet med uttaket til EM som går av stabelen i Fontainebleau fra 8. til 15. juli.

– For meg er det en seier bare å få delta i EM. Men jeg har snakket med landslagstrenerne, og vi har satt oss som mål at jeg kan klare å komme topp ti. Det blir hardt, og siden det er dyr vi sitter på så bestemmer de også mye selv, men om vi er i form så vet jeg at vi kan klare det, sier hun.

– MINNER FOR LIVET

Siden 2010 har Emilie Laumann trent med Anne Cathrine Sellæg.

– Hun kjenner meg inn og ut. Siden jeg har trent for henne så lenge og det fungerer såpass godt,   er jeg veldig takknemlig for at hun er del av teamet mitt, sier Emilie.

Sellæg har bodd på Kløfta siden 2001 og har tidligere trent syv utøvere til EM.

– Det er kjempegøy. Men det om de kommer til EM eller ikke er ikke det viktigste, men heller at elevene når sine mål uansett hvilket nivå de er på, sier Sellæg.

Treneren tror topp ti er mulig for Emilie i EM. Hun er uansett klar på at den store drømmen blir en opplevelse, også for henne. 

– Om det er EM, nordisk eller NM så ser man gleden hos dem som får være med. Det er minner for livet som også jeg synes er moro, sier Sellæg.

LES OGSÅ: Maura-hest fikk unik hjerteoperasjon

FAKTA

  • Feltritt består av tre greiner innen ridning: dressur, terrengritt over faste hinder og vanlig sprangridning. 
  • Den med færrest feil etter tre øvelser er vinneren, som regel kåret over tre dager på internasjonalt nivå.
  • Emilie Laumann (18) fra Nannestad rir for Ullensaker rideklubb og er Norges eneste representant i feltritt under sommerens junior-EM.

LES OGSÅ: Martine står på fra morgen til kveld for å følge hestedrømmen

 
BÅND: Emilie har hatt hesten Chillo i to år. – Man får et veldig spesielt bånd mellom hest og rytter, så han betyr veldig mye for meg, sier Emilie.
GOD FØLELSE: Trener Anne Cathrine Sellæg sier Emilie har vært flink i lang tid, og at hun har en følelse med hesten som er vanskelig å lære seg.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no