16. jul
PERSONLIG: Morten Sand er klar for en helt personlig styrkeprøve. På to dager har turfølget samlet nesten 50.000 kroner til forskning på sykdommen ALS. Foto: privat
 
Han ble påmeldt den store styrkeprøven av sin kone. Nå stiller Morten Sand til start som enkemann
På to dager har turfølget fra Eidsvoll samlet nesten 50.000 kroner til forskning på sykdommen ALS.

Publisert: 06.jun.2018 16:00
Oppdatert: 06.jun.2018 15:34

På innsamlingsaksjonens Facebook-side, Kjærlighetens styrkeprøve, skriver turfølget at Morten Sand aldri ville meldt seg på Birken, verken på ski eller sykkel, frivillig. Hans kjære kone gjorde det for han, for at han skulle komme seg litt ut. Morten gjennomførte med stil. Nå er han påmeldt den store styrkeprøven fra Trondheim den 15. juni. Det var kona som meldte han på også her, men denne gangen stiller han som enkemann. Mortens kone, Susan Sand, gikk bort på grunn av sykdommen ALS i oktober 2017. Hun ble 35 år. Styrkeprøven går fra Trondheim til Oslo, 543 kilometer gjennom vær og vind.

– VELDIG MOTIVERT

– Jeg synes jo det er veldig langt. Men når jeg ser innsamlingsaksjonen og hvordan summen øker så blir jeg veldig motivert. Jeg har jo fått utfordringer fra Susan før, så jeg tenker å prøve å fullføre denne også, sier Morten til EUB.

I høst hadde Morten naturligvis annet enn trening å tenke på, men denne sesongen har han fått lagt ned en del treningstimer både ute og innendørs. I en slik prosess som han går gjennom tror Morten at trening og aktivitet kan være til stor hjelp.

– Ja, og det var sikkert noe av grunnen til at hun sendte meg til både ski-Birken, sykkel-Birken og andre ting. Hun ville nok ikke at jeg bare skulle sitte der hele tiden, sier Morten.

De er fire mann som sykler i Mortens gruppe til inntekt til forskning på ALS. Resten av laget består av Jonas Aslesen Hvalbye, Ståle Granheim og Jarle Granheim. De to sistnevnte er søskenbarn av Susan.

– Kusina mi var gift med Morten og hadde ALS, og da vi uansett skal sykle siden hun hadde meldt ham på, koster det oss lite å samtidig promotere en sak som jobber for å gi hjelp til dem som blir rammet av dette, sier Jarle Granheim.

– HELT VILT

Målet er å samle inn hundre kroner for hver kilometer, altså 54.300 kroner. På de to første dagene hadde de allerede nådd over 45.000 kroner. Responsen har vært over all forventning for Morten.

– Det er helt vilt. Jeg så ikke dette for meg. Innsamlingen sprer seg og det er veldig bra, sier han.

Morten er svært glad for å kunne bidra til å bekjempe denne sykdommen.

– Jeg synes det er veldig fint at vi får det til. Det å se sin kjære visne og dø, sakte, men sikkert, er noe jeg ikke unner selv min verste fiende. Responsen på innsamlingsaksjonen viser at det nytter å prøve å gjøre noe, sier han.

LES OGSÅ: Sykkeldronninga fra Nordkisa

FAKTA

  • Morten og turfølget sykler Den store styrkeprøven til inntekt for stiftelsen ALS Norsk støttegruppe.
  • ALS Norsk støttegruppe har som formål å støtte forskningen på sykdommen ALS (Amyotrofisk lateralsklerose), samt behandling av sykdommen.
  • Stiftelsen har også som formål å øke livskvaliteten for de med ALS, og for deres pårørende.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
LAGET: F.v.: Ståle Granheim, Jarle Granheim, Morten Sand, Geir Busterud (ikke med på sykkelturen) og Jonas Aslesen Hvalbye.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no