20. jun
 
Enestående inngangsport til alpinglede 
I Åslia svinger Rå­tas­sene seg med det eneste vintertilbudet for funksjonshemmede på Øvre Romerike.

Publisert: 13.mar.2018 19:00
Oppdatert: 13.mar.2018 13:14

Sittende over kun én ski cruiser Øystein Hauger nedover bakken i Nannestad skisenter.

– Det er kjempegøy. Jeg elsker å være i bakken, det er en utrolig frihetsfølelse. Jeg kjørte mye før jeg skadet meg og jeg bodde omtrent i bakken når jeg var guttunge, sier Hauger til EUB.

Han er del av «Råtassene», ei gruppe som hver mandag gjennom hele vinteren møtes i Nannestad skisenter. Her har de et tilrettelagt alpintilbud for funksjonshemmede. Godt inne i sin andre sesong på sitski er Hauger såpass dreven at han kjører også utenom de ukentlige samlingene. Han er ikke i tvil om at det tilrettelagte miljøet er en avgjørende inngangsport for at funksjonshemmede kan komme i gang med vinteridrett.

– KJEMPEVIKTIG

– Jeg tror det betyr veldig mye. Det er kjempeviktig at dem som har ekstra utfordringer får mulighet til å stå på ski med den støtten og hjelpen de trenger. Man skal ha muligheten hvis man har lyst, og det får man her, sier Eidsvoll-karen.

Han påpeker at mange funksjonshemmede kan ha utfordringer i bakken som ikke nødvendigvis er like synlige som for dem som bruker rullestol.

– Mange kan være redde og utrygge på seg selv. Det kan være tungt å komme seg opp hvis du tryner, derfor ville det vært vanskeligere å komme et sted hvor du ikke helt vet om du får hjelp, sier han.

45-åringen prøver å spre ordet om Nannestad-tilbudet for at flere funksjonshemmede skal oppleve samme skiglede.

– De som jobber her vet hvordan de skal hjelpe for eksempel i heisen. At de har ledsager- og instruktørkurs er kjempebra og gjør at jeg prøver å få med andre hit for å prøve sitski, sier han.

UKAS HØYDEPUNKT

Før neste tur spør Øystein om Leiv Åge Karlsmoen kan bli med opp for å forsikre seg om at han kommer av heisen. Instruktøren er ikke vondt å be.

– Dette er høydepunktet i uka for meg. Det er en veldig god gjeng og en takknemlig oppgave, sier Karlsmoen.

Med deltakere i alle aldre, helt nede i seksårsalderen, ser han mye mestringsfølelse.

– Det handler om å gjøre ungene trygge i bakken. Det er veldig hyggelig å se den utviklingen, sier han.

– KANONTILBUD

Ideen oppsto for syv år siden da en gjeng med om lag 20 unger fra Øvre Romerike var på rehabiliteringsopphold ved Beitostølen. Året etter, i 2012, startet de opp tilbudet i Åslia. 

– Dette er en kanontilbud, for det finnes ikke noe annet vintertilbud for handikappede på Øvre Romerike, sier Pål Nordby.

Siden han var med på å dra det hele i gang har skiskolen ved skisenteret overtatt styringen for å gjøre tilbudet mindre avhengig av enkeltpersoner. 

– Dette er den mest geniale og best tilrettelagte bakken i mils omkrets. Det er en slak heistrasé og en bakke som ikke er så veldig bratt, sier Nordby.

Han forteller at foreldrene også forsøkte å utvikle miljøet for funksjonshemmede innen idretter som bueskyting og klatring.

– Det var dette som det var størst interesse for og som lyktes best. Det sosiale er like viktig som å stå på ski, sier Nordby.

LES OGSÅ: Debuterer i Seppaløpet

LES OGSÅ: Arrangerte vinterleker for 30. år på rad

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no