18. okt
TRENER: Mette Eidsmo er ny trener for herrelaget i Eidsvoll basket.
 
Mette er eneste kvinnelige trener for et herrelag i norsk toppbasket
Mette Eidsmo er ny trener for herrelaget til Eidsvoll basket.

Publisert: 10.okt.2018 20:00
Oppdatert: 10.okt.2018 15:36

Til helgens sesongstart i 1. divisjon stiller Eidsvoll basket for første gang med en kvinnelig trener for sitt herrelag. Turneringsansvarlig Eivind Jensen i Norges Basketballforbund sier til EUB at Eidsmo ikke er den første i historien, men at det per nå ikke finnes noen andre aktive kvinnelige trenere for herrelag i verken toppserien eller 1. divisjon menn.

– Det er bare moro og på tide. Jeg har egentlig aldri tenkt at det er et tema før jeg så «Heimebane» på TV. Da har jeg skjønt at det faktisk er en greie, sier Eidsmo.

Hun begynte å lede øktene denne høsten, men kjente guttene godt fra før da hun selv hadde vært med å trene med dem siden i fjor sommer. Hun tror ikke det faktum at hun er kvinne vil by på noen utfordringer.

– Nei, jeg tror ikke det. Ikke for disse gutta, fordi vi kjenner hverandre såpass godt. Jeg tror dette var en praktisk og grei løsning for alle parter, men jeg ser på det som en tillitserklæring, sier Eidsmo.

– ELSKER BASKETBALL

Hun har selv spilt i Eidsvoll basket og dro i fjor i gang et jentelag som i år er utvidet til et damelag. Eidsmo sitter også i styret. Likevel synes hun det bare er moro å påta seg enda en rolle.

– Jeg elsker basketball. Jeg synes det er veldig gøy, og er jo med rundt klubben uansett, sier Eidsmo.

Hun begynte å spille basket som 12-åring i Ullern, hvor hun opprinnelig kommer fra. Med Oslo-laget spilte hun blant annet et par år på øverste nivå.

– Jeg har veldig liten trenerbakgrunn. Jeg trente jenter som var yngre enn meg da jeg spilte i Ullern, så dro jeg i gang jentelaget her i fjor, men jeg har ikke noen trenerkompetanse i form av kurs, sier hun.

Til daglig jobber hun som etterforsker på krimvakta på Lillestrøm. Hun tror bakgrunnen fra politiet, hvor hun blant annet har hatt ansvar for politihøgskole-studenter, kan vise igjen i trenergjerningen.

– Ja, jeg mener det. Jeg tar veiledningspedagogikk i forbindelse med jobben, der er det læring og utvikling som er i fokus. Lærdom om kommunikasjon og relasjoner kan helt sikkert brukes i basket også, sier hun.

Herrelaget til Eidsvoll basket har som målsetting å holde seg i 1. divisjon. Lørdag 13. oktober leder Eidsmo laget i seriekamp for første gang, mot Persbråten 1 hjemme i Råholthallen. For egen del har den ferske treneren mål om å utvikle seg i takt med laget.

– Jeg tenker at spillerne må være med på å gjøre meg god som trener. I starten får jeg bruke det jeg har og kan og tror på. Jeg har veldig lyst til å utvikle meg og lære mer. Jeg blir gjerne med laget så lenge det funker for dem og for meg, sier hun.

– Superbra

Eidsvoll basket-ildsjel Chriss Brohaug så egentlig for seg at han selv måtte gjøre comeback som trener for herrelaget, til tross for at han har bestemt seg for å heller trene lagene til sine egne barn.

– Det er lite trenerressurser og vi var i en situasjon uten særlig med kandidater. Så ble jeg hvisket i øret av en av de mer erfarne spillerne, «du har ikke tenkt på Mette da?» Så dette kommer internt fra spillergruppa, de har uttrykt et ønske om å ha henne som trener. Jeg tror det er ganske unikt sier Brohaug.

Eidsmo har trent med herrelaget da det ikke har vært noe damelag i klubben.

– Hun gjør seg på ingen måte bort på treningene med herrelaget. Gruppa har derfor fått en veldig respekt for henne, sier Brohaug.

HISTORISK

Den lokale basketnestoren kan ikke minnes å noen gang ha hørt om et herrelag trent av en kvinne. Derfor er han svært glad for at Eidsvold basket nå får sin første.

- Dette er en historisk situasjon for klubben og vi er meget stolte, sier han.

– Det er kanskje ikke så spesielt i andre idretter, men basket i Norge er ganske mannsdominert, dessverre, utdyper Brohaug.

Han har tilbudt seg å bidra som hjelpetrener, men hvor mye blir helt opp til hovedtreneren. Brohaug føler seg uansett trygg på at laget er i gode hender.

– Mette har masse erfaring. Hun har spilt basket selv i kanskje 25 år. Hun har ikke så mye trenererfaring, men det tar hun som en kjempeutfordring, sier Brohaug.

– LITT BEDRE LAG I ÅR

Herrelaget unngikk nedrykk i fjorårets sesong med et nødskrik. Årets lag består i hovedsak av lokale spillere med en snittalder på rundt 26 år.

– Jeg håper og tror vi har et litt bedre lag i år. Jeg tror likevel vi skal være forsiktig optimistiske i forhold til målsetting, og da kan den være å beholde plassen. Med litt glid og flaks kan vi kanskje komme midt på tabellen, sier Brohaug.

LES OGSÅ: På kort tid har to fått hjertestans under lokale løp

LES OGSÅ: Dal fikk musikalsk elitehjelp i 50-årsgave

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
HJELPETRENER: Chriss Brohaug bidrar i kulissene.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no