18. jul
SENTRAL: I boksemiljøet på Jessheim har Tom Vangen funnet ny mening med livet.
 
Rullestolen er ingen hindring: Etter MC-ulykken har Tom blitt dommer, trener og formann i Jessheim bokseklubb
– Det er helt fantastisk å være en del av dette, sier Tom Vangen.

Publisert: 27.jan.2018 06:00
Oppdatert: 26.jan.2018 19:56

– Når du får holde på med noe du bare elsker å holde på med, som jeg gjør med boksinga, så blir alt annet også positivt. Da får man utrolig mye påfyll i livet som man drar med seg til andre settinger også. Det blir rett og slett en ordentlig meningsfylt og god tilværelse, sier Tom Vangen til EUB.

Han hadde drevet egen klubb og var aktiv bokser fram til livet ble snudd på hodet av en MC-ulykke i Blaker for 16 år siden. På Ullevål ble han operert etter flere brist i hovedpulsåra ut fra hjertet.

– Jeg hadde seks hjertestans, så det var veldig på hekta at ting endte der. Det er visstnok ikke mange som overlever en sånn ulykke, men jeg var i veldig bra form på grunn av boksinga. Alt etterpå er bare bonusår, og jeg er ikke bitter på hun som forårsaket dette. Bortsett fra det første halvannet året, hvor det var veldig mye opp og ned med psyken og å finne hverdagen igjen, har jeg bare sett framover, sier Tom.

– HELT UTROLIG GJENG

På operasjonsbordet måtte blodtilførselen til en del av ryggen stoppes. Dermed lever Tom nå med en inkomplett ryggskade, men ved hjelp av rullestol holder han seg likevel i aktivitet. Tom hadde deltatt i to paralympiske leker som bueskytter før han kjente en lyst på å vende tilbake til boksemiljøet. Idretten hvor han virkelig hører hjemme. Derfor spurte han primus motor Per Arne Skau om Jessheim bokseklubb kunne tenke seg en ny dommer i rekkene.

– Jeg ble tatt imot med åpne armer av Per Arne og klubben. Det var en helt utrolig gjeng å komme og være blant, sier han.

– SOM Å KOMME HJEM

Han hadde vært uten boksinga i over 12 år da han vendte tilbake til miljøet som dommer.

– Det var som å komme hjem til familien. Det var fortsatt så mange i miljøet som også var der når jeg var aktiv. Det var bare utrolig givende. Det føles så riktig å komme tilbake og holde på med de tingene du liker så godt, sier han.

Ved siden av 100 prosent arbeid reiser han Norge rundt for å dømme. Han har også dømt i Polen og Sverige.

– På ett år og 11 måneder har jeg 625 kamper. Det er vel ingen i Norge som har flere på kortere tid, sier han.

Tom er forbundsdommer og har mål om å dømme internasjonale kamper. Signalene går på at han ikke er langt unna å nå kravene som kan gjøre ham til den første internasjonale dommeren i verden som bruker rullestol.

– Selv om ikke akkurat det betyr noe spesielt i seg selv, så viser det også andre at det finnes muligheter. Det kommer bare an på hva man vil og hvor sterkt man vil det, sier Tom.

TRENER LANDETS BESTE

Kort tid etter at Tom Vangen begynte å dømme for Jessheim bokseklubb involverte han seg også som trener i klubben. Nå har han hovedansvaret for diplombokserne, partiet for utøverne mellom åtte og 14 år, samt treneransvar på det ordinære kamppartiet med eldre boksere. Selv om klubben ikke er mer enn fem år gammel har den allerede oppnådd mye. Under forrige helgs landsmesterskap i diplomboksing, der utøverne konkurrerer i teknikk framfor slag med kraft, ble Jessheim kåret til beste gutteklubb i Norge.

– Det er helt fantastisk å være en del av dette. Vi er en veldig aktiv klubb som reiser mye. Vi jobber systematisk, basert på teknikk og periodeplaner, der Per Arne har lagt lista for et veldig proft opplegg. Det er systematikk i alt vi gjør og ingenting er tilfeldig. Jeg liker struktur og mål å jobbe mot, sier Tom. 

Som dommer har han ikke mulighet til å være ringdommer, men rullestolen er ingen hindring for jobben han kan gjøre som poengdommer.

– Og som trener får jeg gjort stort sett alt som en som er på beina kan gjøre. Jeg føler jeg kjenner sporten såpass godt og detaljert at jeg klarer å gjøre meg veldig bra forstått, sier han.

På dommerkurs har han blant annet instruert andre i temaene fotarbeid og bevegelser. 

– Da må man kunne visualisere ganske tydelig for de andre, i og med at du ikke får vist det selv med å stå på beina. Men jeg tror jeg når fram på lik linje med andre trenere, sier Tom. 

– UTROLIG GIVENDE

Som trener er han i flerbrukshallen på Jessheim to kvelder i uka. 

– Det gir meg veldig mye å dele av erfaringene jeg har. Jeg synes det er moro å være trener og at andre tar til seg lærdom og utvikler seg. Jeg synes det er utrolig givende, og jeg får mye påfyll selv, sier han.

I tillegg til dømming og trening har han tatt på seg ansvaret som styreleder for klubben.

– Jeg er veldig glad i mennesker og er veldig sosial. Så å kunne være i en setting som dette, når jeg kommer fra boksinga opprinnelig, er helt optimalt for meg, sier Tom.

LES OGSÅ: Spilte amerikansk fotball på enorm arena

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
ERFARING: Tom er en engasjert trener og viser hvordan det skal gjøres.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no