21. nov
MIDTPUNKT: Håkon Gisholt (midten) har en helt sentral rolle under Ridderuka. Alle Foto: Vibeke Aasland, Ridderrennet
 
Håkon Gisholt er sjef i Ridderuka: Hjemme på Jessheim aktiviserer han folk med ekstra utfordringer også resten av året
Ildsjelen brenner for å gjøre idrett tilgjengelig for alle.

Publisert: 19.mar.2018 12:00
Oppdatert: 19.mar.2018 15:10

Håkon Gisholt var ikke vondt å be før han på tampen av fjoråret ble valgt til styreleder i Foreningen Ridderrennet. Valgkomiteen la vekt på hans store engasjement for å få syns- og bevegelseshemmede ut i fysisk aktivitet.

– Jeg brenner for saken som Ridderrennet er; fysisk aktivitet, spesielt for dem som kanskje trenger det aller mest og har ekstra hindre for å delta, sier Gisholt til EUB.

ILDSJEL

Trebarnsfaren fra Bergen jobber som politibetjent ved Kriminalvakten i Oslo og bor på Jessheim. I fjor ble han tildelt Ildsjelprisen, Oslo-idrettens fremste årlige hederspris til tillitsvalgte. Bakgrunnen er at han gjennom et mangeårig engasjement i klubben Vidar og Ridderrennet har arbeidet for at mennesker med funksjonsnedsettelser skal kunne drive idrett som alle andre. Han har blant annet vært fremste pådriver for at det nå er egne klasser for funksjonshemmede i Oslo Maraton og Holmenkollstafetten.

– Jeg har alltid vært interessert i idrett, og når jeg fikk en utfordring med synet selv så var det bare å finne muligheter så man kunne legge til rette for videre aktivitet. Så har vi jobbet for å skapet et miljø og da er Oslo det letteste stedet, sier Gisholt.

Hver onsdag leder han trening for handikaputøvere på Bislett. Dette er åpne treninger for utøvere med ulike funksjonshemninger, og tilbudet ved navn Funkis inkluderer stadig flere. Det er tilstrømning fra Oslo og større deler av Østlandet, også Øvre Romerike.

– Fysisk aktivitet er viktig for alle, uansett. Men kanskje ekstra mye for dem som synes det er guffent å komme seg ut når det er kaldt og isete. Kanskje har de ikke muligheten til bare å sette seg i bilen for å komme til trening. Det kan bli mye stillesitting, og derfor er det viktig å motivere året rundt. Det er lettere når man er et fellesskap, sier Gisholt.

HEKTISK UKE

Som leder hadde han en nøkkelrolle under Ridderuka på Beitostølen forrige uke. Dette er verdens største årlige vinteraktivitetsuke for syns- og bevegelseshemmede.

– Jeg holder i trådene sammen med daglig leder. Vi har rundt 500 frivillige og rundt 400 deltakere å holde orden på, og skal sørge for at de ulike gjør det de skal, sier Gisholt.

Han har selv vært deltaker på Ridderrennet også de fem foregående årene og er ikke i tvil om dens betydning for å aktivisere folk med ekstra utfordringer.

– For meg betyr Ridderuka en uke med idrett, fysisk aktivitet og hygge med nye og gamle bekjentskaper. Det er veldig mange smil og fornøyde mennesker her oppe. Det er nok fordi man ser at man i de rette rammene kan ha det ålreit med fysisk aktivitet. Så skulle man kanskje ønske at det var mer av det til daglig, men så er det i alle fall slik denne uken, sier Gisholt.

FLERE UNGE

Med mottoet «Å gjøre det umulige mulig», ønsker Ridderrennet å inspirere til utvikling av fysiske, sosiale og mentale egenskaper og ferdigheter, til tross for funksjonsnedsettelser. I løpet av uka fikk deltakerne mulighet til å både prøve og øve i flere vintersportsgreiner som snowboard, alpint, kiting, langrenn, skiskyting og truger. I helgen ble den 50. utgaven avsluttet med selve Ridderrennet.

– Uka er veldig velutviklet etter 50 gode år, men fokus kan være å få enda flere unge deltakere. Man ønsker ingen unge å miste synet eller noe som gjør dem bevegelseshemmet, men fokuset vårt må være å gripe fatt i dem som har havnet i den situasjonen. For det gir stor livskvalitet å være her, sier Gisholt.

FÅ VINTERTILBUD

EUB fortalte i forrige uke om «Råtassene» – alpintilbudet i Åslia tilrettelagt for funksjonshemmede. Tilbudet ble etablert i samarbeid mellom foreldre og skiskolen ved Nannestad skisenter. Blant klubber og lag i kommunene Eidsvoll, Ullensaker, Nannestad og Hurdal er det per i dag ingen større miljøer innen vinteridrett for funksjonshemmede. 

– For vinteridretter har klubber som Eidsvold Værks Skiklub og Nes ski prøvd å invitere funksjonshemmede, men det har vist seg å være tungt å få til. Det er en terskel å gå for mange å finne ut at dette er noe de har lyst til å være med på, sier Vigdis Mørdre, fagkonsulent paraidrett i Akershus idrettskrets.

Flere klubber og lag har imidlertid varierte tilbud innen sommer- og innendørsidretter.

– Vi oppfordrer alle som vil prøve seg om å ta kontakt, sier Mørdre.

LES OGSÅ: Kent vant den norske serien for paragolfere

 
DELTAR: Håkon Gisholt (midten) er også med på konkurransene. Her i aksjon under skiskyting.
AKTIV: Håkon Gisholt brenner for fysisk aktivitet.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no