19. des
STERKE BÅND: Silje Marie Hamnes har et nært forhold til hesten Vivaldi som til daglig står på Algarheim.
 
Hun ville fortsette å ri som alle andre, men etter hvert trodde Silje Marie at hun måtte nøye seg med å være tilskuer. Så oppdaget hun para-dressur
ALGARHEIM. Nå skal Jessheim-jenta representere Norge for første gang.

Publisert: 25.jun.2017 15:00
Oppdatert: 24.jun.2017 21:12

Silje Marie Hamnes har vært interessert i hest siden 21-åringen begynte med terapiridning som liten. Det var såpass gøy at hun startet på vanlig rideskole, men på et nivå tilpasset hennes utfordringer med cerebral parese.

– Jeg ville jo fortsette som alle andre, og begynne å konkurrere etter hvert, men når man rir vanlig dressur er det en del regler, for eksempel at du må sitte ned når hesten traver. Jeg har slitt veldig med at kroppen min er litt stiv og at musklene noen ganger gjør litt som de vil. Jeg la derfor det med å konkurrere litt til siden, men jeg likte det såpass godt at jeg i hvert fall ville dra på stevner for å se på, sier Silje Marie til EUB.

Som tilskuer på Norgesmesterskapet i dressur 2011 ble Jessheim-jenta introdusert for det som kalles para-dressur, klasser for funksjonshemmede.

– Det viste seg at man ikke trengte å sitte ned, og for meg var det som at alle brikkene falt på plass. Alt jeg hadde slitt med tidligere kunne jeg nå unngå å gjøre eller få bruke hjelpemidler til. Da ble jeg veldig gira, sier hun.

– HELT UNIKT

Etter de første rekrutteringssamlingene gikk det ikke lang tid før familien bestemte seg for å gå til anskaffelse av hest. Utvalgte Vivaldi tok det lengre tid å finne fram til.

– Det er veldig mange gode hester, men når man har funksjonsnedsettelser kan hester reagere på det. Noen bryr seg ikke, mens andre kan reagere veldig negativt fordi de må skille mellom de beskjedene man ikke mener å gi, og de beskjedene du faktisk mener, sier Hamnes.

Etter ett års leting i Norge, Danmark og Sverige, med test av 28 andre hester - sa valget omsider seg selv. De tidligere testede hestene hadde reagert veldig negativt da Silje Marie hadde prøvd kombinasjonen trav og å sette seg ned.

– Jeg hadde egentlig gitt opp å sitte ned, for jeg trodde jeg visste hva kom til å skje. Jeg prøvde likevel, og det gikk. Det at han responderer såpass bra på kroppen min er helt unikt, sier Silje Marie, som siden har utviklet et sterkt bånd til den 15 år gamle hesten.

– Jeg har blitt gradvis litt dårligere i kroppen, men det har jeg egentlig ikke merket på han i det hele tatt. Han gjør bare som han får beskjed om, og det virker nesten som at han tilpasser seg, sier hun.

I dressur skal hest og rytter gjennomføre øvelser så teknisk bra som mulig. I para-dressur kategoriseres utøverne innen fem grader. Grad 5 er for de mest funksjonsfriske, mens grad 1 er for dem som trenger flest hjelpemidler. Som 16-åring var Silje Marie grad 5. I dag er hun grad 2. Endring i grad betyr også at dressurprogrammet endres. For eksempel trenger ikke Silje Marie å galoppere med hesten, hvilket i økning er lite forenelig med stive bein, men heller konsentrere seg om skritt og trav.

– Problemet mitt er at jeg er ganske stiv i beina, har lite bevegelighet i beina og hoftene, og det er egentlig en viktig del av å ri. Ny grad betyr at alt blir mer riktig for meg, sier hun.

UTVIKLER SEG SAMMEN

Silje Marie fikk Vivaldi i 2012 og begynte å konkurrere i para-dressur innen det påfølgende året.

– Det er gøy, rett og slett. Jeg trives så godt med det jeg gjør, og det at jeg faktisk får til noe og at jeg kan utvikle meg sammen med hesten, sier hun.

Ved siden av å jobbe tre dager i uka går mesteparten av tiden til sporten og Vivaldi som til daglig står på Algarheim.

– Når jeg ikke trener han så trener jeg meg selv eller restituerer. Jeg er i stallen fire-fem timer om dagen, sier hun.

Resultatene av arbeidet har ikke latt vente på seg. Silje Marie stilte til NM i para-dressur i fjor og året før, og dro hjem med sølv begge gangene. Men, etter fjorårets NM ble hesten skadet, og siden har dette året gått med til opptrening. Vivaldi ble akkurat frisk til pinsens kvalifiseringsstevne for Nordisk mesterskap. Selv om det var duoens første stevne siden juli i fjor endte det med seier begge dager. Dermed ble ekvipasjen belønnet med billett til det nordiske mesterskapet i Hammarø, Sverige, fra 28. juni til 2. juli.

– TAKKNEMLIG

– Flere som har deltatt i OL skal delta der, så jeg tenker mest på at det kommer til å bli utrolig gøy. Jeg er så takknemlig for at jeg faktisk får lov til å representere Norge på et så stort mesterskap. Jeg tar det som en erfaring, og prøver å hvert fall ligge på det nivået jeg har vært på her i Norge. Da vil jeg være veldig fornøyd, sier hun.

På sikt drømmer Silje Marie om å komme seg til Tokyo i 2020. Nordisk blir hennes første internasjonale stevne på vegen.

– Jeg er egentlig ikke så nervøs, jeg gleder meg mest. Jeg vet at hesten min gjør det han skal når dommeren blåser, og innenfor ”railen” er han liksom på jobb. Jeg merker at han liker å konkurrere, og det er veldig gøy for meg å vite at han gjør sitt beste, sier hun.

LES OGSÅ: Martine Dyngeland mester hest som ingen ville ha

 
– HELT UNIKT: Hamnes hadde prøvd 28 hester før hun fant Vivaldi. – Det at han responderer såpass bra på kroppen min er helt unikt, sier hun.
PÅ ALGARHEIM: Jessheim-jenta bruker mye tid sammen med hesten Vivaldi som til daglig holder til på Algarheim.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no